<

Хлібзавод у Володимирі працює понад 75 років: випічка виготовлена за перевіреними часом рецептами українських господинь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:23 | 4.07.2021 / Володимир / , /
Перегляди
2553
/ коментарі 3

За словами директорки ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод» Наталії Дяченко, продукція підприємства якісно випечена, представлена різними виробами, а головне – позбавлена «хімії», користується популярністю у всій Волинській області.

Володимир-Волинський хлібозавод був заснований у роки ІІ Світової війни, а саме 1944 року. Це одне з найстаріших підприємств нашого міста. Символічно, що завод заснували саме в тій місцевості, де з давніх віків сіяли на нивах жито і пшеницю, де склалася справжня народна майстерня випікання хліба, – пише журналістка Антоніна Булавіна для газети “Місто Вечірнє”.

На перших порах праця пекарів була важкою, адже майже всі виробничі процеси виконувалися ручним способом. Однак керівники заводу прагнули вдосконалити виробництво, ліквідувати фізичну працю. Найбільший технічний прогрес розпочався в 60-х роках, коли підприємство очолив талановитий інженер Михайло Капустинський та його помічник Олександр Дік.

Наступний етап розвитку виробництва розпочався, коли директором стала Наталія Поліщук. Вона обійняла цю посаду в липні 1973 року і відтоді незмінно та успішно очолювала великий трудовий колектив. Із 2015-го на посаді директора Наталія Дяченко, яка доводиться онукою Наталії Іванівні Поліщук. Отож не дивно, що любов до заводу, вболівання за успіхи колективу властиві Наталії Борисівні, оскільки вона продовжує справу родинної династії.

До нашої зустрічі начальник відділу кадрів Наталія Романюк та юрисконсульт Оксана Сойко підготували композицію «Хліб Володимирщини», у якій представили основні вироби підприємства. Нині хлібозавод випікає до 100 найменувань хлібних виробів вагою від 50 до 800 г. Найбільш популярними виробами є «Булка запашна» (білий хліб), житньо-пшеничний «Княжий» (сірий). Печуть на підприємстві й рулетики з маком, повидлом, і тістечка «Сонечко», калачі, здоби, коржі на піцу, сухарики. У хліб додають обліпихову олію, цільні злаки, висівки.

“Найперша перевага нашого хліба в тому, що він корисний і поживний, – каже Наталія Борисівна. – Продукція містить лише натуральну сировину, без жодних концентратів та підсилювачів. Підприємство має власну лабораторію, де випічка ретельно перевіряється”.

Ціну хліба треба знати

У торгових ларках хлібозаводу та на прилавках магазинів Володимирщини переважно представлені білий та сірий хліб, висівковий, «Заварний», батони, а також солодкі кекси, слойки з різними наповнювачами. Для випікання білого хліба застосовується метод, якого завжди дотримувалися майстрині: готується опара, а затим замішується тісто. Для сірого використовується як пшеничне, так і житнє борошно.

Для випічки «Княжого» та «Заварного» додається закваска та заварка відповідно, а потім готується опара і замішується тісто. Звичайно, процес випічки тривалий, потребує певних затрат, хліб нині недешевий, але й не можна сказати, що володимирський хліб найдорожчий порівняно з іншими.

Споглядаючи хлібну композицію, яку підготували працівники підприємства, чомусь пригадала власне дитинство. Ми, як і всі діти, вередували за столом, а сивочолий дідусь, який пережив голодомор, крізь сльози промовляв: «Якби такі страви опинилися на столах у тих, хто голодував, вони б руки цілували. Тоді за шматочок черствого хліба низько кланялися».

На хлібозаводі працює 140 робітників, із них – 90 жінок. Усі працівники офіційно влаштовані. Трудиться і бригада водіїв. За словами очільниці підприємства, роботи в основному проводяться в нічний час.

Успіхи і нові ідеї трудового колективу

Під час відвертої розмови з Наталією Борисівною не уникли обговорення і певних моментів, які викликають невдоволення деяких громадян міста. Зокрема, підлягає критиці не тільки вартість хліба, а й деякі технологічні моменти, те, що влітку хліб буває з «кислинкою».

“Дозволю собі повторитися, – каже пані Наталія, – але ще раз наголошую, що наш хліб перевіряють працівники лабораторії. Що стосується «кислинки», то хочу наголосити, що кислотність хліба дотримується згідно з ГОСТами. І той смак, що відчувають часто споживачі, є наслідком природного бродіння, під час якого утворюються натуральні сполуки, які надають виробу притаманного аромату та смаку і запобігають у хлібі розмноженню поганої мікрофлори”.

Звичайно, останнім часом на ринках Володимирщини з’явилися інші підприємства, які пропонують в широкому асортименті свої хлібобулочні вироби. Але, як запевняє Наталія Борисівна, розумна конкуренція тільки спонукає до пошуку нових ідей, розробки нових технологій виробництва. У планах заводу – випікання висівкових булочок, пиріжків із солодким і соленим сиром, маком, капустою тощо.

Кажуть, що нове – це забуте старе. Мені трапився записник із рецептами моєї бабусі, і я, гортаючи його, шукаю саме такі призабуті хлібні вироби, які можна буде запропонувати нашим споживачам. Звичайно, намагаємося досліджувати сучасні технології, реалізувати нові ідеї. Виробничий процес автоматизований, але робота не легка. Необхідність в освічених спеціалістах залишається, а тому чекаємо талановитих майстринь, зокрема коровайниць, які хочуть працювати у нас і створювати шедеври випічки.

Слід сказати, що випічка Володимир-Волинського хлібозаводу заслужила гідну оцінку жителів області. Надходять прохання про доставку володимирського хліба зі Львова та інших міст. Закрадається думка, що всюди в Україні цінують справжній хліб, виготовлений за рецептами української національної кухні лише на основі натуральних компонентів.

І тому, коли поцікавилася думкою щодо виробів Володимир-Волинського хлібозаводу у мешканців міста, то у відповідь почула: «Це єдине підприємство, яке у Володимирі діє на повну потужність, створило робочі місця, випікає нам справжній хліб, без «хімії». Просто ми своє не завжди цінуємо».




коментарів: 3
  1. Хліб був смачним, коли був без целофану. Та й закрутку замучишся відривати. Пора би подумати про кліпсу. Зараз перейшов на інший хліб.

  2. Целофан тут ні до чого. Розмовляв із однієї з працівників то вона сказала що деякі керівники підприємства заборгували таку суму за муку що тепер купують чим подешевше. Та і знімали вони таємно то і не такі ще фото вилізли.

  3. Пам’ятаю Володимирський хліб осознанно років50++… Колись Нововолинський був смачніший …але вже років з 10 його їсти не можливо…Успіхів,якщо ви думаєте про людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота