<

Голова Волинської ОВА саботує доручення Шмигаля перевірити Успенський собор, Зимнівський та Низкиницький монастирі, які перебувають в руках упц мп

11:08 | 11.07.2023 / Володимир, Нововолинськ / , , /
Перегляди
6180
/ коментарів 7

46 народних депутатів за ініціативи народного депутата Ігоря Гузя у середині червня звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з пропозицією створити комісію, яка провела б вичерпне обстеження культових споруд, які наразі використовує упц мп: Успенського собору у Володимирі, Зимнівського та Низкиницького монастирів.

Як йдеться у документі, перевірку ініціюють, зважаючи на те, що керівний центр УПЦ мп знаходиться за межами України в державі, яка здійснює проти нас збройну агресію. А святині довгий час перебувають у користуванні УПЦ мп.

Прем’єр-міністр наприкінці червня доручив організувати процедуру перевірки святинь міністру культури та інформаційної політики України, міністру юстиції України, міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України, голові Державної служби з етнополітики та свободи совісті, керівнику Фонду держмайна і голові Волинської ОВА.

Останній взявся за справу дуже швидко. Так ОВА створила «таємну» комісію, в яку не покликали ні депутатів обласної ради та народних депутатів, ні міську владу та громадськість, ні журналістів. Комісія вже навіть (не зважаючи, що пройшов лише тиждень) буцімто «перевірила» Успенський собор у Володимирі, Зимнівський та Низькиницький монастир. В рамках такої блискавичної перевірки порушень не знайшли.

Про це розповів народний депутат Ігор Гузь піл час ефіру на телеканалі «Аверс».

За словами депутата, він очікував, що все буде публічно і прозоро.

«Шмигаль дав ряду інституцій доручення розпочати перевірку. Але, що цікаво, головну роль тут грає обласна державна адміністрація на чолі з паном Погуляйком.

Дії мають бути аналогічні перевірці Києво-Печерської лаври. Держава, Мінкульт перевіряє майно, яке фактично належить державі: чи використовується воно з порушенням, чи ні. Те саме очікували щодо Волинських святинь 45 колег-депутатів, які мене підтримали.
Очікували, що створиться публічна комісія за участь депутатів різних рівнів, представників влади міст, громад де знаходяться споруди, громадськості та ін., яка перевірить, як користуються орендованим майном.

Зимненський жіночий монастир відомий тим, що ним опікувався колись Медведчук з дружиною. Там побудовано вертолітний майданчик. Чи з дотриманням законодавства? Це питання. Там є готель. Таке будівництво повинно було узгоджуватися. Чи було це зроблено?», – повідомив депутат.

Також Гузь розповів, що буквально три роки тому саме обласна державна адміністрація на чолі з Погуляйком продовжила договір оренди монастирям, про які йде мова, майже на 50 років!

«В мене є питання. З 2014 року в країні йде віна. Чому пан Погуляйко дає в такій ситуації одному з заступників завдання підписати договори оренди на такий величезний термін часу для церкви, яка керується з москви?».

За словами Ігоря Гузя, тепер Погуляйко швидко «в три секунди» організовує комісію, яка вже провела обстеження таких величезних комплексів.

«Їх нереально перевірити в такий короткий час. Проте, у мене є інформація, що ОДА вже поінформувала КМУ, що порушень немає.
Ідуть підкилимні процеси. Без втручання голови ОДА цього би не було», – сказав Гузь.

Нардеп наголосив, що буде звертатися до прем’єр-міністра з проханням знову розпочати процес перевірки трьох Волинських святинь – Успенського собору, Зимненського та Низкиницького монастирів.

«Мені прикро бачити такий підхід. Люди запитують, коли будуть перевірки. Хочу, щоб було створено реальну комісію за участі мінкульту, СБУ і з їхнього боку були дії. Є неофіційна інформація, що порушень користування культовими спорудами дуже багато. Орендар має дотримуватися норм законодавства. А недотримання є причиною для розірвання договору оренди», – підсумував нардеп.




коментарів: 7
  1. Це все дуже цікаво, але в мене теща не вилазить з Низкинич, як медом помазано і в голові помішалось. І вона не бачила ніякої комісії. Хіба що та комісія була вночі

  2. Майно, яке належить державі….Чому ж держава не брала те майно, як було в руїнах. Здається в Україні вдосталь державного майна в занедбаному стані(зокрема у Володимирі), то спочатку там лад наведіть

    • Лєночька чеши в Пєрьмь або Самару і там камандуй. Тебе мало покарано?

  3. Релігійний фанатизм ,сама страшна загроза для незалежності Україна ,але наша влада за тридцять років так цього і не зрозуміла, за своєї тупості і прдажності .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок