<

Чи дофінансують зарплати медпрацівникам Володимир-Волинського ТМО?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:01 | 28.08.2019 / Володимир / /
Перегляди
3
/ 1 коментар

28-го серпня вчергове було порушено питання щодо виплати заробітної плати медичним працівникам Володимир-Волинського ТМО на робочій зустрічі депутатів постійної комісії з питань бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку, підприємництва та регуляторної діяльності міської ради з головами ОТГ.

Основним питанням зустрічі стала нестача державної субвенції для галузі охорони здоров’я. Олександр Клачук, керівник Володимир-Волинського територіального медичного об’єднання зазначив, що складнощі із виплатами заробітної плати медпрацівникам пов’язані з тим, що у попередні роки держава проводила дофінансування.

У Володимир-Волинському ТМО лікуються мешканці міста та району. Тому, щоб обговорити питання фінансування галузі охорони здоров’я і питання зарплат, на зустріч запросили і голів ОТГ району.

“Ми спільно з відділом охорони здоров’я неодноразово звертались до народного депутата, управління охорони здоров’я, аби посприяли дофінансуванню. За 6 місяців 2019-го року незабезпеченість асигнувань становила 5,6 мільйонів гривень. Ми проводимо виплати згідно тих субвенцій, які приходять двічі на місяць. Як медичний заклад ми зацікавлені щодо надання медичної допомоги жителям міст та сіл усього Володимир-Волинського регіону. Наразі питання заробітної плати – питання соціальної напруги, кваліфікації працівників, збереження об’єму надання медичних послуг”, – сказав Олександр Клачук.

Оскільки ТМО було засноване фактично міською радою та районною радою, виходить що ОТГ можуть працювати по угодах. Було поставлено питання існування правового механізму для використання коштів субвенції громад та передачі цих коштів у ТМО.

За словами Олександра Клачука, Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання працює як установа лише до 1-го жовтня: з 1-го жовтня – як комунальне підприємство. Згідно цього, кожна громада може прийняти відповідні програми дофінансування відділень ТМО.

Зважаючи на складну ситуацію, керівництво Володимир-Волинського ТМО зверталось і до обласних чиновників, але бюджетних коштів звідти так і не отримали.

“Вчора ми отримали лист з Локачинської ЦРЛ, в якому зазначалось, що у зв’язку із фінансуванням перестануть функціонувати 4 відділення. Якщо нема ресурсів, то питання скорочення залишається відкритим”, – повідомив Олександр Клачук.

Сергій Коба, керівник робочої групи депутатів, зазначив, що у 2018-му році незабезпечення становило 4,7 мільйонів гривень, половину з якого погасили із міського бюджету і додатковим обсягом медичної субвенції. Цьогоріч обсяг медичної субвенції недостатній для погашення незабезпечення у розмірі 5,6 мільйонів гривень.

“У міському бюджеті шукають шляхи вирішення і планується виділення додаткових коштів у розмірі 800 тисяч гривень, аби закрити заборгованість лише один місяць – вересень”, – розповів він.

У ТМО проведені заходи щодо економії до інших видатків, окрім капітальних та енергоносіїв, проте ситуація не покращується.

Ситуація критична щодо найперших необхідних медикаментів і харчування хворих – Володимир-Волинське ТМО працює в борг. Минулого року на вторинний рівень було виділено 45 200 гривень, цьогоріч – 46 700 гривень.

Цьогоріч у місті було виділено 16 мільйонів 700 тисяч гривень на видатки, враховуючи енергоносії, медикаменти, капітальний ремонт гаража, виготовлення проектно-кошторисної документації, поточного ремонту окремих палат.

Керівники ОТГ спільно з депутатами домовились про створення тимчасової робочої групи для встановлення правового механізму та визначення юридично правильного підходу співфінансування Володимир-Волинського ТМО, а саме за рахунок коштів міського бюджету та бюджету об’єднаних територіальних громад.

Робоча група складатиметься із юристів та фінансистів: по двоє представників з кожної ОТГ, які вивчатимуть питання щодо відшкодування витрат з кожної громади.




один коментар
  1. звичайно , треба якось вирішувати питання заробітних плат для медиків , але чи не часом ця ситуація не була створена штучно внаслідок бездіяльності та некомпетенції чиновників , які займаються такими питаннями – керівниками ТМО , фінансового управління . заступниками міського голови в тому числі внаслідок нефективного та нераціонального використання наявних коштів , ось створили новий відділ в міськраді з охорони здоровя -і зарплати там -ого – і кошти на це є і платять вчасно і надалі будуть платити вчасно …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота