<

“Він був гарною дитиною”, – мати Осами бен Ладена дала перше інтерв’ю після його смерті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:02 | 4.08.2018 / Новини / /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Мати колишнього лідера угрупування “Аль-Каїда” Осами бен Ладена вперше після загибелі сина у 2011 році дала інтерв’ю і розповіла про нього.

Алія Ганем поспілкувалась з британською газетою Guardian вдома у Саудівській Аравії, повідомляє BBC Україна.

Вона заявила виданню, що її син був сором’язливою і “гарною дитиною”, але йому “промили мізки” в університеті.

У родині твердять, що востаннє бачили бен Ладена у 1999 році, коли той був в Афганістані. Це сталось за два роки до атак у США в 2001 році.

У той час його вже вважали одним з організаторів світового терору, а в Афганістан він поїхав боротись проти радянського вторгнення у 1980-х роках.

“Ми були дуже засмучені. Я не хотіла, щоб це все сталось. Чому він від всього відмовився”, – відповіла пані Ганем на питання, що відчувала, коли дізналась про вибір сина.

Вона також сказала, що організація Братів Мусульман, до якої син долучився під час навчання, була чимось схожим на “культ”.

Родина бен Ладенів залишається однією з найвпливовіших у Саудівській Аравії та має значні прибутки у сфері будівництва.

Батько бен Ладена розлучився з матір’ю за три роки після народження Осами, а загалом він мав понад 50 дітей.

Після подій вересня 2001 року родину допитували представники влади Саудівської Аравії та обмежили можливість пересуватись і подорожувати.

Журналіст Мартін Чулов написав у статті після розмови з матір’ю, що влада країни дозволила йому спілкуватись з пані Ганем з власного інтересу. Вони сподівались продемонструвати, що колишній лідер “Аль-Каїди” діяв сам, а не був урядовим агентом, як дехто стверджував.

Двоє братів бен Ладена – Хассан і Ахмад – також були присутні під час інтерв’ю. Вони заявили, що були шоковані звісткою, що брат причетний до атак 11 вересня 2001 року у США.

“Від наймолодших і до найстаріших нам всім було соромно за нього. Ми розуміли, що всі ми зіткнемось з жахливими наслідками його вчинку. Вся наша родина повернулась з-за кордону до Саудівської Аравії”, – заявив його брат Ахмад.

Також він каже, що матір досі не вірить у те, що Осама організував атаки у США, вважаючи, що це зробили люди з його оточення.

  • 1957 рік – Осама бен Ладен народився у Саудівській Аравії. Невдовзі подружжя розлучилось, а батько загинув у вертолітній катастрофі в 1969 році. Хлопець навчався у Джидді, а потім поїхав воювати проти СРСР у Афганістан, де сформував власну бригаду.
  • 1988 рік – заснував “Аль-Каїду”.
  • 1989 рік – повернувся з Афганістану після виводу військ СРСР. Проте його вислали з країни, і він з соратниками переїхав до Судану, а потім знову до Афганістану.
  • 1993 рік – родина виключила його з переліку власників акцій сімейного бізнесу, а влада Саудівської Аравії анулювала його громадянство.
  • 1996 рік – оголосив війну США.
  • 1988 рік – атака на американське посольство у Найробі. Американські військові починають полювання на нього.
  • 2000 рік – атака на американське судно у порту Ємену
  • 2001 рік – викрадення чотирьох американських цивільних лайнерів і атака на “Вежі Близнюки” у Нью-Йорку, а також на Пентагон. Загинули близько трьох тисяч цивільних. Влада США оголосила, що Осаму бен Ладена мають знайти “живим чи мертвим”.
  • 2011 рік – влада США заявила, що військові знищили Осаму бен Ладена.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа
7 Травня, Вівторок