<

Українці зможуть із квітня фіксувати у «Дії» втрати для міжнародного Реєстру збитків

09:25 | 25.01.2024 / Новини / /
Перегляди
24
/ Коментарі відсутні

Міжнародний Реєстр збитків планує запустити реєстрацію матеріальних втрат українців від російської агресії за допомогою платформи на основі «Дії», а сама структура має запрацювати орієнтовно в квітні.

Про це виконавчий директор Реєстру збитків Маркіян Ключковський розповів на брифінгу в Раді Європи у Страсбурзі, передає Укрінформ.

«Подача претензій буде здійснюватися через мобільний додаток «Дія» або веб-портал, для цього буде відповідна опція. З цього моменту і до запуску подачі заявок ми будемо публікувати всі необхідні інструкції та пояснення щодо того, як буде працювати процес. Мета полягає в тому, щоб зробити його максимально простим і зручним для звичайних українців», – пообіцяв Ключковський.

За його словами, людина, яка подає скаргу, зможе додавати будь-які додаткові файли і будь-які додаткові докази. Планують також сформувати систему підтримки, наприклад, через центри надання адміністративних послуг в Україні.

«Дія» буде просто інструментом для подання скарг. Оскільки саму інформацію планують зберігати за межами України. «Ми матимемо кілька резервних копій, дуже багато систем, які дозволять нам забезпечити цілісність інформації», – додав Ключковський.

Ще одним важливим питанням на шляху до запуску Міжнародного реєстру є створення Комісії з розгляду претензій.

За словами виконавчого директора реєстру, процес створення претензійної комісії все ще перебуває на стадії переговорів, оскільки існують юридичні труднощі, відсутність прямого прецеденту.

«Так само, як і реєстр, ми очікували, що комісія буде створена певним інструментом, можливо, міжнародною угодою за участю якомога більшої кількості держав. Тому що традиційно ці комісії з претензій вимагали б або згоди іншої сторони на їх створення, або резолюції Ради Безпеки ООН. Звичайно, ні те, ні інше наразі не є реалістичним, оскільки Росія ні за що не погодиться» , – заявив Ключковський.

Однак, за його словами, зараз тривають активні переговори, і упродовж наступних кількох місяців слід чекати оновлень застосунку.

Реєстр збитків, був започаткований у травні 2023 року на саміті Ради Європи в Рейкьявіку, він є першим кроком до створення міжнародного механізму компенсацій для жертв російської агресії. Дату, з якої реєстр розпочне приймати скарги, має визначити Рада реєстру.

Місцезнаходженням реєстру є Гаага, Королівство Нідерландів. Згідно зі статутом, реєстр також матиме допоміжний офіс в Україні для цілей підтримання зв’язку з урядом України та сприяння розповсюдженню інформації та контактування з потенційними заявниками та громадськістю.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа
30 Квітня, Вівторок