<

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про «регулювання» телеграму

08:24 | 26.03.2024 / Новини / , /
Перегляди
83
/ Коментарі відсутні

На розгляд Верховної Ради винесли законопроєкт №11115, яким пропонується відрегулювати діяльність платформ спільного доступу до інформації, зокрема месенджера «Телеграм».

Відповідна картка з’явилася на сайті парламенту, інформує Інтерфакс-Україна.

Авторами законопроєкту є народні депутати від різних фракцій: 

  • від «Європейської солідарності» – Микола КняжицькийРостислав ПавленкоМихайло БондарІванна Климпуш-ЦинцадзеІрина ФрізСофія Федина,
  • від «Слуги народу» – Микита ПотураєвЛюдмила Марченко,
  • від «Голосу» – Ярослав Юрчишин і Наталія Піпа,
  • від «За майбутнє» – Ірина Констанкевич.

У пояснювальній записці зазначається, що запропоноване чинним законом «Про медіа» регулювання залишилося неповним, що проявилося в неможливості ефективного реагування з боку держави на низку проблем в інформаційній сфері.

«В умовах повномасштабної агресії проти України ці проблеми створюють очевидні загрози національній безпеці. Цей законопроєкт покликаний надати державним органам відповідний інструментарій», – зазначено в документі.

Законопроєкт встановлює вимоги до провайдерів платформ спільного доступу до інформації на вимогу розкривати структуру своєї власності та джерела фінансування. При цьому умови не допускають діяльність в Україні суб’єктів у сфері медіа, які належать або фінансуються резидентами держави-агресора.

Законопроєкт також пропонує встановити законодавчу презумпцію, згідно з якою неможливість здійснити перевірку через відсутність комунікації з провайдером (і через відсутність представництва, і через ненадання витребуваних документів та інформації) є підставою для визнання структури власності такого провайдера непрозорою.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи, а також надавачі фінансових послуг не мають права використовувати платформи спільного доступу до інформації з непрозорою структурою власності їхніх провайдерів. Також не допускається встановлення зазначених платформ і пов’язаних із ними сервісів на пристрої, що використовуються для службових цілей, відповідно до практики деяких країн ЄС і Швейцарії.

Законопроєкт направлений на розгляд профільного комітету.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця