<

Судять підрядника, якого підозрюють у привласненні коштів під час будівництва сміттєвого полігону для Володимира

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:32 | 14.04.2023 / Новини / , /
Перегляди
1156
/ коментарі 2

Судять підрядника, який будував третю чергу сміттєвого полігону для Володимира. Його звинувачують в привласненні понад двох мільйонів гривень. Експертиза встановила, що постелена в котловані плівка не відповідає ні проєкту, ні кошторису. 

Про це йдеться в ухвалі Локачинського районного суду, передає Сила правди.

Третю чергу полігону для захоронення твердих побутових відходів для Володимира і Володимирського району почали будувати наприкінці 2018 року, принаймні на папері. Гроші на цей проєкт, а це понад 10 мільйонів гривень, виділили з екофонду державного бюджету. На тендері обрали підрядника. Перемогла рівненська фірма «Комфорт-Еко». Кошти освоїли: викопали котлован, встелили плівкою, придбали бульдозер і навіть перерізали стрічку.

Проте полігон досі не працює, бо його не здали в експлуатацію. Державна будівельна інспекція забракувала об’єкт, а правоохоронці відкрили два кримінальні провадження. 

Нагадаємо, підрядників підозрюють у привласненні коштів під час будівництва сміттєвого полігону для Володимира.

Одне з них дійшло до суду весною 2020-го. Стосувалося воно відмивання коштів на придбанні бульдозера. За версією слідства, директор комунального підприємства «Полігон», яке власне і було замовником будівництва, закупив бульдозер вартістю 277 тис. грн. за ціною понад 1 млн 120 тис. грн, розтративши в такий спосіб понад 844 тис. грн. Більше того, бульдозер вийшов з ладу ледве потрапивши на підприємство. 

Попри те, що в проєкту був не лише замовник, а й виконавець і навіть інженер з технічного нагляду, на лаві підсудних опинилася лише одна людина – директор комунального підприємства «Полігон» Олександр Козичко. Йому оголосили підозру за частиною 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, або організованою групою)  та ч.1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Невдовзі після цього Олександр Козичко помер, а справу закрили у зв’язку зі смертю обвинуваченого.

Та згодом виявилося, що, відчуваючи зле, він встиг передати активістові з Володимира Тарасові Сватку записи розмов начебто з підрядниками і чиновниками з Волинської обласної державної адміністрації. На цих «плівках» зокрема обговорювались махінації на придбанні бульдозера і геомембрани для котловану.

В Головному управлінні Національної поліції в області Центр журналістських розслідувань «Сила правди» запевнили, що справу не похоронили разом з Козичком і розслідують інше провадження відносно посадових осіб товариства з обмеженою відповідальністю «Комфорт-Еко».

Влітку 2022 справу нарешті передали в суд. Директору фірми «Комфорт-Еко» Віктору Омельчуку інкримінують службове підроблення і привласнення коштів в особливо великому розмірі або організованою групою. Проведена в рамках кримінального провадження експертиза встановила, що товщина плівки встеленої в котловані полігону не відповідає проєкту (0,37 мм замість 0,5 мм,), а вартість суттєво завищена. 

«… відповідно до висновку експерта, за результатами проведення судової економічної експертизи № СЕ-19/103-22/37-ЕК від 10.01.2022 документально підтверджується надлишкове перерахування вказаних коштів за фактично невиконані роботи, що могло призвести до завдання матеріальної шкоди (збитків) КП «Полігон» на загальну суму 2028095,00 грн», – йдеться в ухвалі.

Комунальне підприємство «Полігон» на чолі з новим директором Володимиром Собіпаном подало до Локачинського районного суду, де розглядається кримінал, цивільний позов про відшкодування підозрюваним понад двох мільйонів гривень матеріальної шкоди. Слухання у справі заплановане на 15 травня.

«Чекаємо, що скаже суд, – каже директор КП «Полігон» Володимир Собіпан. – Там мова йде про плівку. Суд призначить, чи буде підрядник переробляти, чи приймуть, що вона добра. Бо була судова експертиза і проводив підрядник свою експертизу. Зараз працюємо, щоб підвантажити ці всі документи в «Дію» і щоб його ввести. Поки нема результату суду, я вам нічого сказати не можу».

Наразі Володимирська громада використовує для захоронення твердих побутових відходів другу чергу полігону. Її, каже Володимир Собіпан, вистачить щонайменше на рік. 

Більше того місто вкладає додаткові кошти в облаштування третьої черги полігону. Володимирський міський голова Ігор Пальонка ще у 2021 обіцяв запустити смітник в роботу. Для цього виділили кошти і облаштували огорожу, як того вимагають будівельні норми. Проте віз і нині там.

Тим часом ТОВ «Комфорт-Еко» в 2021 році вибороло право на будівництво очисних споруд одразу в кількох населених пунктах: в селищі Миропіль на Житомирщині за понад 12 мільйонів гривень, в смт Торчин, неподалік Луцька, за понад 18 мільйонів гривень, а також в місті Борщів на Тернопільщині за майже 25 мільйонів гривень.




коментарів: 2
  1. Не токмо в Нововолинську царить розкрадання комунальних гривеньок, але й у Володимирі – в особливо больших, окольнимі путямі проізводящіхся, для себе, калєкі, та бєдствующіх члєнов сімей своїх.

  2. Блін, сусіди навіть мусорну яму нездатні обладнати, то про шо інше можна говорити…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок