<

СБУ викрила агентів рф, які у жовтні скоригували ракети по багатоповерхівці в Запоріжжі

12:10 | 18.12.2023 / Новини / /
Перегляди
57
/ Коментарі відсутні

Правоохоронці нейтралізували агентурну мережу Федеральної служби безпеки рф, яка коригувала повітряні удари окупантів по військовій та цивільній інфраструктурі Запоріжжя.

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора

У результаті спецоперації в обласному центрі затримали керівника групи, який 18-го жовтня «навів» російські ракети на багатоквартирний будинок у центрі міста. Тієї ночі внаслідок ворожого обстрілу загинули 5 людей, ще 5 — зазнали важких поранень.

За даними слідства, російську агентуру очолював місцевий житель, представник запорізького «клубу воєнної реконструкції», який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, у тому числі воєнних баталій.

У середині жовтня 2023 року його дистанційно завербувала ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтовому місті, зазначили в СБУ. Для комунікації з окупантами він обрав собі оперативний псевдонім «Палестинець» та створив анонімний чат в одному з месенджерів.

Щоб забезпечити виконання ворожих завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої увійшли чотири місцеві жителі, зокрема і його родичі, кажуть спецслужбовці. 

Як зʼясували слідчі, вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів. Для збору розвідданих обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та знімали їх на свої телефони. 

Отримані відомості вони передавали керівникові групи, який надсилав їх до ФСБ через «зв’язкового» одного із тимчасово окупованих міст на Запоріжжі.

Слідчі повідомили «Палестинцю» про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нині він перебуває під вартою. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Травня, Субота