Сало в раціоні: користь чи шкода і скільки можна їсти без ризику для здоров’я
Сало не варто вважати «забороненим» продуктом. Фахівці наголошують: у помірних кількостях воно може бути корисним для організму, адже містить вітаміни A, D і E, підтримує роботу шлунково-кишкового тракту та сприяє зміцненню кісток. Водночас надмірне споживання сала підходить не всім і може нашкодити здоров’ю.
Регулярне вживання сала сприяє поліпшенню стану серця і судин, активізує мозкову діяльність і може знизити ризик розвитку онкологічних захворювань, пише ВСН.
Скільки сала можна їсти щодня
Важливо пам’ятати, що не слід перевищувати дозу в 30 грамів сала на день. Сало корисне для людей із захворюваннями серця і судин, оскільки містить арахідонову кислоту – Омега-6 жирну кислоту, яка допомагає контролювати рівень шкідливого холестерину і сприяє його виведенню з організму.
У чому користь сала
Крім того, сало стимулює роботу мозку. Лінолева та арахідонова кислоти, що містяться в ньому, відіграють ключову роль у розвитку мозку у плода і дитини, а також підтримують його функції в зрілому віці.
Сало також допомагає запобігти розвитку раку. На відміну від соняшникової олії, воно не сприяє зростанню ракових клітин і під час смаження не виділяє небезпечних речовин, які можуть підвищувати ризик онкологічних захворювань. Якщо хочете готувати смачно і безпечно для здоров’я, обирайте сало.
Чому сало корисно їсти щодня
Сало зміцнює імунну систему. Жирні кислоти в складі сала беруть участь в обміні холестерину і допомагають виводити токсини з організму, зміцнюючи захисні сили організму. Крім того, жири сала легко засвоюються і не перевантажують печінку, покращуючи обмін речовин. Сало також може допомогти підтримати нормальну вагу, оскільки воно довго перетравлюється, створюючи відчуття ситості. Також воно має жовчогінний ефект.
Користь сала: що важливо знати
Дослідження показали, що сало сприяє відновленню і зміцненню кісткової тканини після травм і переломів. Воно також підтримує нормальне функціонування дихальної системи. Помірне споживання сала допомагає зміцнити серцево-судинну систему, знижуючи ризик інфарктів та інсультів. Приблизно 2-3 невеликих шматочки сала на день можуть знизити рівень “поганого” холестерину й очистити судини.
Яка шкода від сала
Сало містить насичені жири, які можуть підвищувати рівень холестерину, що своєю чергою сприяє розвитку атеросклерозу, а також збільшує ризик серцево-судинних захворювань.
Крім того, сало є висококалорійним продуктом. Його надмірне вживання може призвести до набору зайвої ваги та розвитку ожиріння. Також сало містить трансжири, хоча й у невеликих кількостях, які можуть підвищувати рівень холестерину в крові.
