<

«Тільки спільними зусиллями можна викорінити російську церкву з України»: Ігор Гузь на зустрічі з Епіфанієм у Нововолинську

14:05 | 10.05.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
2622
/ коментарі 2

Під час зустрічі з митрополитом Епіфанієм у Нововолинську нардеп Ігор Гузь порушив питання створення єдиної Православної Церкви України і припинення діяльності проросійської УПЦ. Епіфаній зазначив, що зробити це важко, але можливо.

Під час свого візиту в Нововолинськ 9-го травня предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній зустрівся з очільниками та депутатами Нововолинської та Володимирської міських рад, духовенством, місцевими мешканцями та активістами. Також на зустрічі, яка відбулась в Нововолинському історичному музеї, побували народний депутат України Ігор Гузь та депутати облради Андрій Бокоч і Юрій Сиротюк.

Насамперед музейники показали результати своєї праці: відреставровану ікону та ворота іконостасу Низкиницького монастиря.

Опісля відбулась відверта розмова присутніх з митрополитом Епіфанієм щодо майбутнього української церкви, війни з росією і подальшої долі України.

Так, він зазначив, що повноцінна перемога без перемоги на внутрішньому духовному фронті – не можлива. А тому, держава обрала правильний шлях духовного визволення України й духовної свободи. За словами Епіфанія, поступово останній форпост потіна в Україні, яким є російська православна церква, падає.

“Зараз єдиною проросійською організацією в Україні, потужною і відкритою, є російська православна церква України, яка маскується під назвою Української православної церкви. І це питання безпеки української держави, а не питання гонінь. Ніхто нікого не переслідує за віру. Якщо ми збережемо єдність і будемо й надалі протидіяти ворогу, тоді неодмінно переможемо і збережемо нашу державність”, – наголосив митрополит.

Народний депутат України Ігор Гузь розповів про те, що депутати Нововолинської та Володимирської міських рад першими в Україні прийняли рішення про заброну на своїх територіях діяльності УПЦ мп. Однак, все-таки у Володимирському районі залишається багато таких церков. Він зауважив, що тільки спільними зусиллями місцевої і державної влади разом з духовенством можна викорінити російську церкву з української землі. Й запитав думку митрополита щодо створення єдиної Православної Церкви України.

Епіфаній відповів, що цей процей тривалий і важкий, але можливий. І для цього, на його думку, потрібно не лише приймати важливі рішення, але й втілювати їх в життя.

“Усі українці повинні бути в єдиній українській помісній церкві. Але цей процес тривалий і складний. Ця робота ведеться 30 років і буде продовжуватися. Ми, за сприяння української влади, отримали Томос про афтокефалію, але ми на цьому не зупинилися. Поступово українці починають прозрівати. Війна відкриває очі.

Що стосується монастирів, то це чернечі осередки, які є дуже проросійськими. Вони створюються з благословення Священного синоду – центрального керівного органу церкви. І тільки той, хто його створив, може його ліквідувати, реорганізувати чи дати дозвіл на зміну юрисдикції. Тому це дуже складно. Приймаються закони, які не виконуються. Місцеві громади теж приймають рішення про заборону московських церков. Але їх потрібно поступово втілювати в життя: мирно й спокійно, щоб не було протистоянь. Потрібно продовжувати працювати”, – пояснив митрополит.

Він висловив свою думку щодо війни в Україні та її причин. За його словами, без України жодна імперія не мала і не матиме успіху. Й путін це дуже добре розуміє, тому й зазіхає на нашу країну. Й коли політичне захоплення за допомогою Януковича провалилося, оголосив спеціальну військову операцію. Й тут, мовляв, прорахувався. Адже його плани щодо захоплення України за три дні теж виявилися не вдалими. А вся таємниця незнищенності України, як вважає Епіфаній, у самоорганізованості й незалежності народу.

“Україна – незламна і буде боротися до кінця. Ми прагнемо жити у своїй незалежній, вільній, демократичній українській державі. І це, на думку росії, є злочином. Бо вона нам інкримінує, що ми є націоналісти, фашисти, нацисти. Укранці чомусь не можуть мати ні своєї держави, ні мови, ні церкви. Вони нищили нашу українську ідентичність століттями і не знищили. Голодоморами, терором, геноцидом чим нас тільки не випробовували. Але наш генетичний код виявився дуже сильним і незнищенним. Ми зберегли державу, мову, нашу ідентичність, відновили й відродили нашу українську церкву.

А ворогу, звичайно, це не подобається. Вони думали, що за три дні нас захоплять. Але ми виявились сильними і незламними. І те, що ворог не врахував – це наша самоорганізованість. Вони міркують своїми російськими штампами: є влада і всі її беззаперечно слухаються. Але в нас все по іншому: ми вільні й незалежні. Але якщо потрібно, то гуртуємось і даємо відсіч ворогу”, – переконаний митрополит.

Епіфаній зізнався: для нього дивним і незрозумілим є те, що на Заході України, особливо на Волині, досі є багато осередків руського міра. Особливо монастирів. Однак, щоб їх позбутися, потрібно працювати юридичним шляхом.

Митрополит впевнений, що Московська патріархія допомагає поневолювати український народ, однак він щиро вірить, що всі ми покликані до єдності, до буття в єдиній помісній Православній Церкві:

“Цей процес є незворотній. Ми маємо свою незалежну українську державу і будемо мати єдину помісну церкву, яка об’єднає всіх православних України у своєму лоні. Ми молимось за це, просимо Бога про це, і Господь благоволить нам, створюючи відповідні умови”.

Читайте також:

У Володимирі зустріли предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія.

У Нововолинськ приїхав предстоятель ПЦУ Епіфаній: фоторепортаж

На території Нововолинської громади заборонили діяльність УПЦ мп

Володимирська райрада заборона діяльність УПЦ мп: із Зимненським, Низкиничівським монастирями та Успенським собором хочуть розірвати договір оренди




коментарів: 2
    • Християнам заборонялося збиратися на молитву. Вони були позбавлені права звертатися до суду і відповідати на дії, що вживаються проти них у суді. Християни — сенатори, вершники і декуріони позбавлялися своїх рангів, а імператорські вільновідпущеники знову поверталися в рабство.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота