<

Священник ПЦУ Віктор Мартиненко з Нововолинська провідав Павла Лебедя, який знаходиться під домашнім арештом

22:19 | 12.12.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
4719
/ коментарі 4

Священник ПЦУ Віктор Мартиненко з Нововолинська відвідав митрополита Павла, який перебуває під домашнім арештом через підозри у виправдовуванні російської агресії.

Про це пише Духовний фронт України.

На своїй сторінці у фейсбуці, отець пояснив, що зустріч із митрополитом УПЦ (мп) не означає солідаризацію із антиукраїнськими поглядами арештованого.

Отець пояснив, що це був особистий візит і відвідав єрарха УПЦ (мп), бо знає його понад три десятиліття:

“Відвідав сьогодні людину, з якою мав, маю та, вочевидь, матиму розбіжності у поглядах на багато речей… Але, ми знайомі понад три десятиліття! Це – священик який, колись, вперше завів мене у вівтар”, – написав у соцмережі священник ПЦУ, порівнявши свій вчинок із виконанням Божої настанови про відвідини ув’язнених.

Отець пояснив, що хоч ув’язнення Павла є домашнім арештом, але це ув’язнення, а заповідь Христова не конкретизує кого відвідувати, а відвідувати тих, хто ув’язнений.

Він додав, що попри різні суперечки між ним і владикою Павлом, які були навіть із прокльонами і виходили в інформаційну площину, “ми – християни, клірики однієї Церкви – Христової, та, навіть, однієї конфесії – Православної”.

Отець Віктор також передав митрополиту Павлу братські вітання та особистий подарунок від владики Екзарха, єпископа Команського Михаїла – примірники Апостола, виданого Ставропігією, що буде презентований 13-го грудня.

“Дай усім нам, Боже, спастися і в розуміння Істини прийти!” – підсумував священник.

У коментарях вчинок священника ПЦУ викликав неоднозначні реакції. Одні схвально поставились до вчинку, а інші вважають такі зустрічі недоречними.

“Мене в шок ввела реакція тих коментаторів: “Як можна відвідати ворога України?” – це пишуть священники. В мене забирає мову. Я вам скажу більше: “Ворога треба любити” і це сказав не я, а Христос”, – сказав отець Віктор Мартиненко.

“По перше, хто ворог, а хто не ворог — це вирішує суд. Справа судова ще не завершена по митрополиту Павлу. Навіть, якщо його засудять і він ворог, то Христос заповідує відвідувати ув’язнених. Священники ідуть в тюрму, навіть у камери смертників, до людей, які є серійними вбивцями і скоюють інші важкі злочини. А як можна прощати без покаяння? Так Христос 490 раз заповідував прощати в день”, – говорить він.

Мартиненко ще раз пояснив, що свідомо виклав фото і відвідав митрополита Павла і підкреслив, що людина, яка відвідує ув’язненого не солідаризується з його поглядами.

“Я ніде не написав, що владика Павло мученик, чи безвинно страждає. Я його відвідав і написав, що я його давно знаю і передав від Екзарха слово Боже і написав в кінці, щоб ми всі спаслись і до пізнання Істини прийшли і владиці Павлу і мені в тому числі і всім коментаторам в тому числі. Це цитата із св. Письма” – сказав отець Віктор.

“В мене був особистий конфлікт з митрополитом Павлом і він публічно мене проклинав. Я після цього візиту маю мир на душі, що я не тримаю на нього зла. Знову ж таки, я не даю оцінок його діяльності, чи його якимось таким висловлюванням – це було поза тим. Я не шукаю епатажу, а намагаюсь виконувати заповіді Христові і бути християнином. Навіть у часи війни і важких випробовувань, нам треба залишатись і бути християнами і це моє тверде переконання”, – підсумував він.

Зазначимо, що Віктор Мартиненко відомий своєю проукраїнською позицією ще з 2014-го року. Тоді священика із Нововолинська прокляв митрополит Павел за те що він порекомендував Павлу:
«не говоріть від лиця усієї Церкви, ми розуміємо, що у вас спільні фінансові інтереси – просто станьте і, у черговий раз, на камери поцілуйте їх у сраку, а від усіх не треба».




коментарів: 4
  1. піп Віктор так уміло маніпулює Святим Письмом, шо аж хоч не хоч, а “зрада” очевидна
    “ув’язнений”, каже….
    а піп Віктор не хоче показати “найвищу степінь любові” і покласти душу свою за ближнього свого?
    чи то не так вигідно як “відвідувати ув’язнену” сцуку?

  2. “Качелі – гойдалки”…. Простий люд в тому розбиратись не буде, … не зможе, бо один Бог знає …. Чому б Мартиненку не зробити таку проповідь тим, хто Храми Господні громить і невинних людей б’ють? Гра з обох сторін. Бог воздасть по ділам і намірам кожному. Для себе особисто я кажу: “Не дай Бог опинитись на таких “качелях”, бо страшно і бридко…. Прости, Господи! Страшні часи, не маємо Серафимів Саровських, щоб людям голови і очі проясняли…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок