<

Планують демонтувати радянські мозаїки, що зображенні в центрі Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:46 | 4.05.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
1554
/ коментарів 12

У Нововолинську демонтують радянські мозаїки у центрі міста. Уже декілька років велись розмови про демонтаж панно, яке присвячене пролетарському інтернаціоналізму, солідарності робочого класу під гербом СРСР.

Мозаїка на будинку в центрі міста зображує вчителя, робітника-шахтаря та колгоспницю під гербом СРСР і воїнів армії Будьонного із прапором і гербом СРСР.

Остаточне рішення про демонтаж та про те, що буде на місці зображення — ще ведуться обговорення, повідомив на брифінгу мер Нововолинська Борис Карпус.

Нагадаємо, що у панно відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки про декомунізацію» – не демонтували, а лише змінили радянський прапор та синьо-жовтий.

Раніше краєзнавець та «рухівець» Зосим Колбун висловлював своє обурення щодо відмови минулої влади Нововолинця стосовно демонтажу мозаїки.

Як розповів місцевий історик Юрій Велінець, воїни Будьонного воювали проти армії Української Народної Республіки, тобто проводили більшовицьку окупацію України в роки радянсько-української війни 1917-1921 рр. Згодом український народ спіткали подальший червоний терор, голодомори, репресії, депортації тощо.

Згідно з дослідженнями, СРСР був державою, який через дефіцит робітників на будівництві Нововолинського заводу спеціального технологічного обладнання залучив до роботи важких злочинців, які звозилися із в’язниць СРСР. Згодом це стало трагедією для Нововолинська.

Більшість із них здійснили втечу і розпорошившись серед міщан спричинили ріст криміналу в місті. Власне один зі злочинців вбив і зґвалтував 15-літню дівчину в районі шахти № 4.




коментарів: 12
    • рашисти одразу після окупації першим ділом змінюють вивіски, дороговкази, і т.д. тому так – це надважливо!!

  1. одним – вмирати під кулями та ракетами, іншим – х..нею маятися, треба ж чимсь зайнятися під час війни

    • Повторю, рашисти одразу після окупації першим ділом змінюють вивіски, дороговкази, і т.д. тому так – це надважливо!!

  2. Я щось не розумію, ти то міняєш шапку то ні, то ти за свободу, то за диктатуру?

    • олежка, не здивував.
      Ви, кацапи-фашисти, ніколи а ні розумом, а ні логікою похвастатись не могли. А тим паче – продажні рашисти!

  3. Ти мене мабуть з кимось плутаєш, я не кацап, і ху..ла та його прихвостнів зненавидів ще в 2008-му коли він окупував Грузію і почав активну брехливу антиукраїнську пропаганду.

    • А при совєтах хто ці безликі курятники будував? не українці хіба? Український народ для всього союзу в різні періоди виробляв 45 – 30 % ВВП, при тому, що кількість населення України становило менше 20% від цілої країни. Ми майже пів союзу збудували і кормили, а самі жили в злиднях. То хто кому ще винен?

  4. Поки росіяни знищують нашу культурну спадщину ракетами, наші чиновники знищують її в тилу своїми ганебними рішеннями. Ви руку приклали до створення цієї роботи? Єдине що ви можете запропонувати нашому суспільству – це варварське знищення культури, без суспільних обговорень, без спроби дати суспільству змогу надати цій пам‘ятці новий контекст. Чим ми тоді відрізняємось від мокшан? Я підтримую знесення пам‘ятників радянським діячам, які завдали шкоди нашому суспільству і нашій державності. Але я не підтримую дешевий популізм у вигляді руйнування нашої культури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота