<

Радянське мозаїчне панно досі «прикрашає» Нововолинськ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:12 | 3.07.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
66
/ коментар 41

У Нововолинську на стіні будинку досі – символ комуністичної епохи, мозаїчне панно, присвячене подіям Жовтневого перевороту 1917 року. Попри «Закон про декомунізацію» та рекомендації Інституту національної пам’яті, панно не демонтували, а лише змінили радянський прапор та синьо-жовтий.

Своє обурення діями Нововолинської міської ради на чолі із Віктором Сапожніковим висловив краєзнавець, «рухівець» Зосим Колбун на своїй фейсбук-сторінці. Про це повідомляє Нововолинськ. інформаційний портал.

«Міський голова В. Сапожніков отримав 02.03.2018 р. довгого листа від голови Інституту національної пам’яті В. В’ятровича з роз’ясненнями: «Вищезгадане мозаїчне панно, присвячене подіям Жовтневого перевороту 1917 р., підлягає обов’язковому демонтажу. Маніпуляції, які задіяла влада над цим панно, є злочинними і караються обмеженням, або позбавленням волі на строк до п’яти років», – йдеться у дописі.

Проте, за словами краєзнавця, міський голова, користуючись адмінресурсом, підім’яв усіх посадових осіб, крім голови ОСББ, які були причетні до демонтажу панно. Саме через це на десятки звернень приходять лише відписки: правоохоронці не вбачають правопорушення, а міські чиновники переконують, що окремі елементи панно – символи комуністичної епохи, були закриті відповідно до закону.

 «Але панно продовжує жити!» – наголошує Зосим Колбун.

І щодня нагадує нововолинцям про радянське минуле, а особливо – про прихильність міського голови Віктора Сапожнікова до комунізму, а отже – його небажання відходити від старих методів правління містом.




коментарів: 41
  1. Гарне панно!
    Навіщо знищувати?
    Ніколи не розумів бандерівськіх ідеологічних поглядів

    • А я ніколи не розумів комуністичних ідеологічних поглядів, які вбивали або висилали всіх інакомислячих і викорінювати все не комуністичне. Також я не розумію сучасних російських імперіалістичних поглядів, які забороняють і знищують все не “руско мірске”

    • Рабське виховання в дусі “Подчинённый должен иметь вид лихой и придурковатый, дабы разумением своим не смущать начальства” не передбачало хоч якогось ментального розвитку чи прагнення вилізти з ярма. Ви не винні в тому що не розумієте

    • А я ніколи не розумів комуністичних ідеологічних поглядів, які вбивали або висилали всіх інакомислячих і викорінювали все не комуністичне. Також я не розумію сучасних російських імперіалістичних поглядів, які забороняють і знищують все не “руско мірське”

    • Гаврош, ти тупа тварина. Я б тобі вирвав твій комуняцкий кадик з задоволенням.

  2. Панно гарне. Нікому не заважає. Хліба не просить. Хай вісить далі. А то, що то за демократія? Двом старим не подобається, бачте? А хто вони таки, щоб командувати? Ніхто!

    • а також всі інши, побудовані клятими советами ! не забути про аес і трубу !

  3. За такою логікою, і людей які жили при комунізмі, теж потрібно як те полотно. Бо вони теж символ тієї епохи і мабуть і піонерами і жовтинятами теж були. Що воно змінить? Це ваша історія, мені вона не заважає, а навпаки: “хто не пам’ятає свого минулого, той не вартий свого майбутнього” М. Рильський.

  4. Це точно, пано знищити і будинкі позносити, як будь-то в місті більше проблем немає, тільки ходити панно руйнувати, бо комусь воно не подобається. А коли квартири получали від совєтів, і побудовані совєтами, то все влаштовувало, а також навіщо було приїзжати в місто яке побудували совєти, давайте і місто знищимо!!! Що за люди, самі в своєму житті нічого нормального не зробили, а тільки язиками чешуть всяку фігню, як бабкі на базарі!!!

  5. можливо хай би було,але нахіба прапор рсрс замалювали жовто блакитним прапором..

  6. А я ніколи не розумів комуністичних ідеологічних поглядів, які вбивали або висилали всіх інакомислячих і все не комуністичне. Також я не розумію сучасних російських імперіалістичних поглядів, які забороняють і знищують все не “руско мірске”

  7. Підсумок: Віктора Сапожнікова та комуністичне панно потрібно зберегти та відреставрувати за гроші платників податків Нововолинська бо це наша історія. :)))

    • ваша, пан комсомолець, це історія зрадників, яких у 45-му в Одесі розвішали наче гірлянди

      • От вже ті старі комсомольці, ну, ну
        наче з кіна Весілля в Малинівці. Недарма ж комсомольці раніше співали про себе: ми косомольці-бєзпокойниє серця. Зараз постаріли, а все туди ж

          • от бачте, у старого комсомольця глюки…

          • Тобі не соромно жовтеня виловлювати?ну ти й глупий….

      • Гість, а твоя історія, це історія зрадників яких в 2014-му в Одесі спалили в будинку культури, бо вони падали хотіли одеську республіку створити.

  8. Панно майстерно зробление і думаю більшості людей міста не заважає.А ось над будівлею першої шахти видно кілька метрову “совєтськую звєзду”.І нікому до неї нема діла.І видно її здалека, не то що панно.

    • Думай собі, що то тобі Віфлєємська зірка сяє з небес. І стане тобі, друже, на душі спокійно та лагідно.

  9. Мозаїку на будівлі спортивної школи треба спасати, терміново. А той кат в будьоновці на панно під національним прапором виглядає як насмішка над сучасним українським містом.

    • так коли, пан Бор, сучасне українське місто буде жити не гірше ніж при клятих комуняках ?

  10. Після прочитаних відгуків спадає на думку що це панно не радянскіх часів,а сьогодення)
    А зображенні на ньому три клоновані Олега як три дубльованні його відгуки без чіткої позиції)))

    • На Бузі немає реєстрації багато дописувачів залишають тут коментарі підписуючись нікому Олег, гість, та ін., тому далеко не всі дописи тут мої. А відгуки дубльовані через незадовільну роботу сайту, вони спочатку зникали, я продубльовував, а на другий день вони всі разом з’явились.
      На рахунок панна: я вважаю це не так суттєво, тоталітарні символи на ньому замалювали, то нехай висить собі поки власники квартири колись не закриють його під утепленням стін. А дуже суттєвою проблемою, на мою думку, є проблема в головах людей, які ідеалізують тоталітарний комуністичний режим, це те саме що ідеалізувати нациський режим, адже він в свій час теж дуже багато чого хорошого збудував і здійснив багато наукових відкриттів в різних сферах, зокрема в медицині, і рівень життя німцв при ньому підвищився в рази, але ж вони його не ідеалізують так як ви комуністичний, не менш злочинний.

  11. Є режими монстри”вони не можуть паралельно співіснувати)
    У Гітлера був відмінний смак,він зумів піти проти світової системи жидів!
    Але переграв з СССР)жадібність не є союзник великих амбіцій

    • Не філософтвуй, це не твоє, там просто була кривава безжалісна боротьба двох маніяків за світове панування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 Травня, Неділя
11 Травня, Субота