<

«Будемо знову стояти під судом»: Гузь пообіцяв підтримувати Циплакова, якщо експрокурор подасть апеляцію

13:08 | 2.02.2024 / Нововолинськ / , , , /
Перегляди
802
/ Коментарі відсутні

Народний депутат України Ігор Гузь зустрівся у Нововолинську з поліцейським Віктором Циплаковим, якого у Рожищенському суді визнали невинуватим у проникненні на чужу територію під час затримання п’яного прокурора Миколу Троцюка.

Нагадаємо, 24-го січня відбулось останнє засідання по справі нововолинського поліцейського Віктора Циплакова у Рожищенському суді. Після більше, як дворічної судової тяганини, з поліцейського зняли всі обвинувачення. Циплакова судили за ч.2 статті 162 КК України «Порушення недоторканості житла». Прокурор просив суд призначити покарання правоохоронцю у виді 4 роки позбавлення волі.

Однак, до 24-го лютого прокурор може подати апеляцію на це рішення. Тож справу можуть знову розглядати, тільки вже в апеляційному суді в одній з областей України.

Нардеп зустрівся з поліцейським, аби обговорити рішення суду та подальші дії. Гузь зазначив, що якщо прокурор все-таки подасть апеляцію, то він обов’язково приїде на засідання, щоб підтримати Циплакова.

“Дякую всім, хто підтримував Віктора, приїжджав в суд та боровся за справедливе рішення. Адже ви підтримуєте не тільки його, а всіх поліцейських, які чесно працюють, не бояться зупиняти п’яних посадовців за кермом, виконують свої обов’язки. Очікуємо рішення прокуратури щодо апеляції. Якщо доведеться, всі разом поїдемо знову виборювати справедливість. Надіємось, скоро в цій історії, за якою спостерігають мільйони людей, буде поставлено крапу і Циплаков буде повністю виправданий”, – сказав Гузь.

В апеляційному суді відбудеться тільки одне засідання, де буде озвучено: чи залишать попередній вирок про зняття обвинувачень в силі, чи винесуть нове рішення. А чи подала прокуратура апеляційну скаргу буде відомо 24-го лютого.

Залишається сподіватись, що прокуратура все ж дасть спокій поліцейському, який виконував свій обов’язок – зупинив нетверезого водія, за що вже два роки мусить боротися в судах за справедливість.

Чому поліцейського судять понад два роки?

У 2020-му році Віктор Циплаков переслідував порушника, який перебував в стані алкогольного сп‘яніння за кермом. Водій вийшовши з авто, хамовито відреагував до настанов патрульних та зайшов на територію приватного будинку.

“Що ви, за мною? Давайте, беріть мішка”, – відреагував Троцюк, коли до нього вийшли правоохоронці.

Правоохоронець намагався затримати п‘яного прокурора на території приватного будинку, що належить тещі Миколи Троцюка. Спочатку порушник бігав навколо будинку рідних, а потім, помахавши правоохоронцям рукою, сів у машину та поїхав.

Правоохоронець наголосив, що діяв згідно з законом про Національну поліцію статті 23:

  • 3. «вживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення»
  • 4. «вживає заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення»

Згодом правоохоронці наздогнали та зупинили прокурора на вулиці Героїв АТО, перегородивши шлях. На місці події були дві машини поліції. У водія легковика виявили ознаки алкогольного сп’яніння, від проходження алкотесту та освідування в медичному закладі він відмовився.

Прокурора Миколу Троцюка визнали винним у вчиненні адміністративних правопорушень

Наприкінці грудня Шацький районний суд Волинської області в особі судді Наталії Сушик визнав винним прокурора Миколу Троцюка у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст. 122-2, ч. 1 ст. 130 КУпАП, однак закрив провадження у справі на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП, у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Микола Троцюк вирішив доводити свою “невинуватість” в Апеляційному суді Волинської області. 27-го січня відбувся розгляд справи в суді у Луцьку. Адвокати Миколи Троцюка не погодилися з постановою Шацького суду.

Втім, суд на доводи адвокатів «не повівся», адже, на його думку, докази про правопорушення, вчинені Миколою Троцюком, є вагомими. Тож Апеляційний суд Волинської області не задовольнив апеляційні скарги адвокатів та залишив постанову Шацького районного суду Волинської області без змін.

Наприкінці квітня ЗМІ повідомляли про те, що Микола Троцюк більше не працює в органах прокуратури. Інформацію підтвердили у Волинській обласній прокуратурі. Згодом Троцюка поновили на посаді, а на сайті Нововолинського міського суду вказано, що прокурор навіть виступав, як сторона обвинувачення в окремих справах.

2-го липня 2021 року у Нововолинську проходив мітинг проти поновлення на посаді прокурора, якого затримали п’яним за кермом, та на підтримку поліцейського Циплакова. На мітингу зібралися місцеві мешканці, депутати та активісти з плакатами на підтримку Циплакова. Вони вимагали зустрічі з Троцюком.

Микола Троцюк спробував поновитися на посаді та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу. Спочатку йому це навіть вдалося. Проте правоохоронні органи продовжували відстоювати його звільнення у судах.

Зрештою, у листопаді 2022 року Верховний Суд прийняв рішення, яке передбачає звільнення Троцюка з органів прокуратури, а рішення суду цієї інстанції – остаточне.

Чому засудили Циплакова за 162 КК України «Порушення недоторканості житла»?

Через деякий час поліцейському Віктору Циплакову, який брав участь в затриманні прокурора, ДБР оголосило підозру. Керівник Другого слідчого відділу (з дислокацією у Луцьку) Територіального управління ДБР Львова Сергій Єфремов повідомив, що поліцейському оголосили підозру, адже він ніби-то перевищив свої повноваження та проник на приватну територію тестя та тещі Троцюка. 

Патрульний Віктор Циплаков, який зробив все, аби затримати на вулицях Нововолинська п’яного прокурора за кермом, змушений був сам постати перед судом. Так 18-го жовтня 2021 року у Рожищенському районному суді відбулося підготовче судове засідання. Родичі п’яного прокурора обвинувачують патрульного у порушенні недоторканості житла.

Зазначимо, що тесть, теща та й сам нововолинський прокурор, який напідпитку втікав від патрульних, не з’явився на понад 50 судових засідань.

21-го листопада 2022 року Рожищенський районний суд визнав винним поліцейського з Нововолинська Віктора Циплакова у порушенні недоторканості житла та призначив йому покарання – два роки позбавлення волі з іспитовим терміном один рік. 

Поліцейський з рішенням не погодився та подавав апеляцію. 3-го травня Волинський апеляційний суд скасував рішення першої інстанції щодо Віктора Циплакова, який у Нововолинську спинив п’яного прокурора. Справу знову відправили до Рожищенського суду.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця