<

Справедливість перемогла: після дворічної судової тяганини нововолинського поліцейського Циплакова визнали невинуватим

17:14 | 24.01.2024 / Нововолинськ / , /
Перегляди
3403
/ коментарів 8

24-го січня відбулось останнє засідання по справі нововолинського поліцейського Віктора Циплакова у Рожищенському суді, який затримав п’яного прокурора Миколу Троцюка. Після більше, як дворічної судової тяганини, поліцейського, якого обвинувачували у проникненні на приватну територію, визнали невинним та зняли всі обвинувачення.

Віктора Циплакова судили за ч.2 статті 162 КК України «Порушення недоторканості житла». Прокурор, який представляє сім’ю Троцюка (ексначальника Нововолинського відділу Володимир-Волинської прокуратури), просив суд призначити покарання правоохоронцю у виді 4 роки позбавлення волі.

24-го січня у Рожищенському суді відбулось заключне засідання, де мали прийняти рішення щодо поліцейського. Заслухавши напередодні доводи двох сторін, суддя постановила визнати Віктора Циплакова невинуватим та виправдати на підставі п.3, ч.1, статті 373 КПК України, у зв’язку із недоведеністю в його діяннях складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, статті 162 ККУ.

Вирок може бути оскарженим в апеляційному суді протягом 30 днів.

Нагадаємо, що 22-го січня відбулись дебати по справі Віктора Циплакова, де прокурор, що представляє інтереси сім’ї Микола Троцюка, Олександр Борко намагався довести у суді неправомірні дії правоохоронця під час затримання п‘яного прокурора.

Віктор Циплаков на дебатах наголосив стороні обвинувачення, що не проникав на приватну територію, а переслідував правопорушника, який хотів сховатись та уникнути відповідальності передбаченою статті 130 КУпАП – позбавлення права керування т.з. та штраф 17 тис. гривень. Водій, який керує автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, що знижує його увагу та швидкість реакції, несе загрозу життю іншим учасникам дорожнього руху.

Чому поліцейського судять понад три роки?

У 2020-му році Віктор Циплаков переслідував порушника, який перебував в стані алкогольного сп‘яніння за кермом. Водій вийшовши з авто, хамовито відреагував до настанов патрульних та зайшов на територію приватного будинку.

“Що ви, за мною? Давайте, беріть мішка”, – відреагував Троцюк, коли до нього вийшли правоохоронці.

Правоохоронець намагався затримати п‘яного прокурора на території приватного будинку, що належить тещі Миколи Троцюка. Спочатку порушник бігав навколо будинку рідних, а потім, помахавши правоохоронцям рукою, сів у машину та поїхав.

Правоохоронець наголосив, що діяв згідно з законом про Національну поліцію статті 23:

  • 3. «вживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення»
  • 4. «вживає заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення»

Згодом правоохоронці наздогнали та зупинили прокурора на вулиці Героїв АТО, перегородивши шлях. На місці події були дві машини поліції. У водія легковика виявили ознаки алкогольного сп’яніння, від проходження алкотесту та освідування в медичному закладі він відмовився.

Прокурора Миколу Троцюка визнали винним у вчиненні адміністративних правопорушень

Наприкінці грудня Шацький районний суд Волинської області в особі судді Наталії Сушик визнав винним прокурора Миколу Троцюка у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст. 122-2, ч. 1 ст. 130 КУпАП, однак закрив провадження у справі на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП, у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Микола Троцюк вирішив доводити свою “невинуватість” в Апеляційному суді Волинської області. 27-го січня відбувся розгляд справи в суді у Луцьку. Адвокати Миколи Троцюка не погодилися з постановою Шацького суду.

Втім, суд на доводи адвокатів «не повівся», адже, на його думку, докази про правопорушення, вчинені Миколою Троцюком, є вагомими. Тож Апеляційний суд Волинської області не задовольнив апеляційні скарги адвокатів та залишив постанову Шацького районного суду Волинської області без змін.

Наприкінці квітня ЗМІ повідомляли про те, що Микола Троцюк більше не працює в органах прокуратури. Інформацію підтвердили у Волинській обласній прокуратурі. Згодом Троцюка поновили на посаді, а на сайті Нововолинського міського суду вказано, що прокурор навіть виступав, як сторона обвинувачення в окремих справах.

2-го липня 2021 року у Нововолинську проходив мітинг проти поновлення на посаді прокурора, якого затримали п’яним за кермом, та на підтримку поліцейського Циплакова. На мітингу зібралися місцеві мешканці, депутати та активісти з плакатами на підтримку Циплакова. Вони вимагали зустрічі з Троцюком.

Микола Троцюк спробував поновитися на посаді та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу. Спочатку йому це навіть вдалося. Проте правоохоронні органи продовжували відстоювати його звільнення у судах.

Зрештою, у листопаді 2022 року Верховний Суд прийняв рішення, яке передбачає звільнення Троцюка з органів прокуратури, а рішення суду цієї інстанції – остаточне.

Чому засудили Циплакова за 162 КК України «Порушення недоторканості житла»?

Через деякий час поліцейському Віктору Циплакову, який брав участь в затриманні прокурора, ДБР оголосило підозру. Керівник Другого слідчого відділу (з дислокацією у Луцьку) Територіального управління ДБР Львова Сергій Єфремов повідомив, що поліцейському оголосили підозру, адже він ніби-то перевищив свої повноваження та проник на приватну територію тестя та тещі Троцюка. 

Патрульний Віктор Циплаков, який зробив все, аби затримати на вулицях Нововолинська п’яного прокурора за кермом, змушений був сам постати перед судом. Так 18-го жовтня 2021 року у Рожищенському районному суді відбулося підготовче судове засідання. Родичі п’яного прокурора обвинувачують патрульного у порушенні недоторканості житла.

Зазначимо, що тесть, теща та й сам нововолинський прокурор, який напідпитку втікав від патрульних, не з’явився на понад 50 судових засідань.

21-го листопада 2022 року Рожищенський районний суд визнав винним поліцейського з Нововолинська Віктора Циплакова у порушенні недоторканості житла та призначив йому покарання – два роки позбавлення волі з іспитовим терміном один рік. 

Поліцейський з рішенням не погодився та подавав апеляцію. 3-го травня Волинський апеляційний суд скасував рішення першої інстанції щодо Віктора Циплакова, який у Нововолинську спинив п’яного прокурора. Справу знову відправили до Рожищенського суду.




коментарів: 8
  1. Вітаю, Вікторе! Я завжди був на твоєму боці. Кривоохоронці-прокурори та деякі одіозні судді потерпіли фіаско. Три з лишком роки тягнули кота за хвіст надіючись відмазати державного службовця за участі печально відомого прокурорсько-суддівського “братерства”. Бажаю доброго здоров`я, довгих років життя, правди і гідності тобі та родині!

  2. МУЖИК ! а мати ЧЕСТЬ ? цікаво ЯК ВДАЛОСЯ ? РОЗКАЖИ . БО МОЄ ЮРИДИЧНО НЕЗАКОННО ЗВІЛЬНЕННЯ З РОБОТИ , перевірками не відпрацював опісля звільнення дня ? а взагалі ! ЩО У ВІДГУЛЬНИЙ ДЕНЬ ! мене звільнено з роботи ! КРАСАВА ХТО ? якщо комусь цікавим буде “МУЖИКА НАГИНАННЯ ” Можливо “недобачив” ? Я , хто приїздив, НА ВИКЛИК ПОЛІЦІЇ ПЕРЕНЕСЕННЯ МОГО НОМЕРА з Київстар на водафон ? Доречі , А ТАКЕ ПИТАННЯ ВИКЛИКУ ПОЛІЦІЇ ? ВЗАГАЛІ СТАВИЛОСЬ?

  3. Скільки тих прокурорів було, і кожен хотів тільки поживитись в місті, отримати служб квартиру, землю,і тд, потім все продавав дякував госпідарнику і далі та сама схема.

  4. Приємно здивована. Такий кінець справи дає надію на безпеку і спокій людей у майбутньому. Поліцейському усього найкращого, а Нововолинську побільше таких охоронців порядку!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер
1 Травня, Середа