<

Опублікували ретрофото церкви в Іваничах, яка згоріла у 1969 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:47 | 5.04.2023 / Іваничі / /
Перегляди
1826
/ коментарів 8

У мережі з’явилася рідкісна ретро світлина колишньої церкви Іванич, яку побудували у 1872 році на кошти парафіян. Вона перестояла дві світові війни, але 1969 року, за невідомих причин, згоріла.

Нагадаємо, директорка Історичний музею селища Іваничі Лариса Куль зазначила, що нині у фондах музею зберігається єдине фото цього храму.

Проте нещодавно на фейсбук-сторінці “Дерев’яні церкви заходу України” опублікували ще одну фотографію цього храму. Як зазначили в дописі, світлина зроблена 1923 року.

“На світлині , ймовірно, середини 1910-х рр., дерев’яна церква Казанської Ікони Богоматері 1872 р. в Іваничах (згоріла в 1969 р.) Якщо я правильно розумію, то ця церква стояла в північній частині сучасного селища”, – зазначив автор фото.

За його словами, тепер на місці згорілої церкви стоїть новий мурований храм Казанської ікони Богоматері.

Окрім цього, автор ретросвітлини попросив читачів перекласти незрозумілий для нього напис, зроблений на задній стороні фото, ймовірно, німецькою мовою.

Його прохання виконали Romek Pawluk і Marcin Szukała. Вони повідомили, що фото доповнене словами “Іваничі церква (Волинь)”.

Також Marcin Szukała надав ще одну світлину стародавнього храму, який, на жаль, не зберігся до нашого часу.

Читайте також:

Розповіли історію церкви в Іваничах, яка згоріла у 1969 році




коментарів: 8
  1. Іваничівська Церква (Волинь), а от на другому фото цікавий напис.. Це шо там пише “Іваничі русс. Церква”? І цифри якісь в правому нижньому куті..

    • Не бачу в цьому нічого дивного. Волинь (і Іваничі звісно теж) в 1910-ті роки була в складі Російської імперії.

      • ніколи не цілував і не збираюся руки пройдисвітам попАм) а коментар мій до того що вже заколупали в новинах з тими пашами та іхніми мерседесами. Нудить від одної згадки про ту нечисть!

  2. комуняки підпалили…. вони любили нищити всяку культуру, і релігію не визнавали…. У Львові вони в Костелі Ольги і Єлизавети бібліотеку зробили…. ну це як? мозок є в голові?

  3. Часом купую на віоліті старі знімки, а оцедумаю, скільки ж тих церков та інших будівель вже тільки й на фото можна побачити. Сумно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя