<

Бокоч прагне деколонізувати у Володимирському районі об’єкти з радянською символікою, що мають статус охорони державою

Депутат облради Андрій Бокоч прагне «зрушити з мертвої точки» процеси деколонізації і дерусифікації у Володимирському районі. Адже чимало місцевих об’єктів з російською та радянською символікою неможливо демонтувати через наявність статусу охорони державою.

Питання дерусифікації й декомунізації у Володимирському районі Андрій Бокоч порушив на черговій сесії Волинської обласної ради 16-го листопада. Він ініціював депутатський запит до начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка.

У ньому Бокоч зазначив, що наразі в Україні активно тривають процеси деколонізації і дерусифікації, що пов’язано з категоричним бажанням українців розірвати будь-які соціально-культурні зв’язки з «рускім міром» і радянською минувщиною. За його словами, в державі успішно демонтують тисячі пам’яток, що містять в собі російську та радянську символіку, однак, на жаль, частину, неможливо демонтувати через наявність статусу охорони державою.

Андрій Бокоч прагне дізнатися, які саме об’єкти з російською та радянською символікою у Володимирському районі мають статус охорони державою і скільки їх є усього. Тому в ініційованому ним депутатському запиті просить Погуляйка надати йому список пам’ятників та пам’ятних знаків, а також інших об’єктів культурної спадщини на території Володимирського району, пропонованих Волинською ОВА для втрати предмета охорони, у зв’язку з набранням чинності Законів України від 21 березня 2023 р. № 3005-ІХ та Закону України від 3 травня 2023 р. № 3097-ІХ.

Депутати облради більшістю голосів підтримали запит Андрія Бокоча. Відтак вже незабаром стане відомо, які ж саме пам’ятники та пам’ятні знаки з ознаками радянщини у Володимирському районі наразі охороняються державою. Однак внесені в список на зняття з них цього статусу. І відповідно їх можна буде деколонізувати.

Нагадаємо, в Іваничах досі є комуністичний острів з радянським танком, двома великими стелами з іменами загиблих енкаведистів і солдат радянської армії, комуністичний, так званий “вічний вогонь”, братська могила радянських воїнів, могила героїв радянського союзу Д. З. Тарасова і Б. Д. Єрьоміна та пам’ятник солдату. Усі вони вшановують радянську армію, нівелюючи вклад і подвиг українського народу в Другій світовій. А найцікавіше те, що монумент радянськості дуже вже оберігає голова громади Лідія Томашевська й не дозволяє його декомунізувати, якраз таки стверджуючи, що він, нібито, охороняється державою. Особливо обурює те, що пам’ятники з рашистською символікою тут бережуть навіть в той час, коли нас і наших дітей вбивають російські військові.

Тож, можливо, Волинська ОВА виправить цю величезну помилку і внесе цей Меморіальний комплекс на честь радянських воїнів в список на втрату предмета охорони, що врешті дозволить його декомунізувати.




коментарів: 2
  1. Бокоч, у Володимирі імітувати діяльність любий може.
    Ти но давай з лідкою за Іваничівського танка потягайся

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота