<

Аналіз ринку нерухомості у Волинській області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:40 | 20.09.2022 / Новини / /
Перегляди
467
/ Коментарі відсутні

Ринок вторинної нерухомості на Волині, і по всій Україні зокрема, зазнав кардинальних змін. Закриття державних реєстрів, виїзд власників житлових об’єктів за кордон, ракетний терор — все це позначилося на попиті, пропозиціях і вартості заповітних квадратних метрів. З відкриттям реєстрів і дозволом продавати житло за довіреністю ситуація трохи стабілізувалася й пожвавилася.

Доволі привабливі варіанти для власного проживання у Луцьку можна знайти на сайті DOM.RIA (https://dom.ria.com/uk/prodazha-kvartir/lutsk/). Як ситуація виглядає зараз і на що розраховувати в найближчому майбутньому — читайте далі.

Ринок житлової нерухомості у Волинській області: стагнація чи пожвавлення

Спершу варто розуміти, які процеси відбувалися відразу після 24 лютого. Аналізувати ринок варто з огляду на купівлю й оренду житлових об’єктів, а також з урахуванням попиту, пропозиції, вартості.

Логічно, що закриття реєстрів призвело до стагнації саме у сфері купівлі-продажу квартир. Також впливав той факт, що західні ЗМІ кожного дня говорили про можливий напад з Білорусії. Пропозицій стало менше на 75%. Люди виїжджали за кордон або ж намагалися допомогти рідним і близьким, безоплатно здаючи своє помешкання в оренду. Попит при цьому знизився на 62%. Доволі суттєвий показник, який також характеризував Чернівецьку й Хмельницьку області. Ціни зросли на 43%.

Ситуація з коротко- й довготривалою орендою мала інший вигляд, ніж в інших західних регіонах. Луцьк став містом, яке приймало переселенців переважно після того, як ресурси вичерпалися у Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську. Пропозицій стало менше на 79%. Попит підвищився на 70%. При цьому ціни зросли мінімально — лише на 20%.

Отже, можна зробити висновок, що в населених пунктах Волинської області, наближених до кордону з Білорусією, простежувалася стагнація. Луцьк навпаки характеризувався певним пожвавленням.

Скільки коштує житло у Волинській області

Середня вартість м² коливається в межах 31 367 грн (749$). На цінник впливає кілька факторів:

  • тип і характер самої житлової споруди;
  • віддаленість від військових і критично важливих об’єктів;
  • сусідство з парками, лісами, прогулянковими зонами, водоймами;
  • наявність розвиненої інфраструктури в пішій доступності;
  • якість ремонту й стан сантехніки.

Найпрестижніше житло зосереджується не лише в центрі міста, але й на його околицях: Теремно (від 35 303  грн/м²), Завокзальне (від 35 471 грн/м²), Гнідава (від 38 277 грн/м²). 

Бюджетне житло варто шукати в густонаселених мікрорайонах, поблизу великих промислових підприємств, у віддалених населених пунктах. Наприклад, ГПЗ — 26 341 грн/м², Красне — 27 765 грн/м².

Хто купує житло у Волинській області та на що розраховує

Розглядають варіант купівлі вторинної нерухомості не лише корінні мешканці, але й гості. Так, приблизно 26% ВПО готові оселитися на новому місці після закінчення активних бойових дій. Поки вони лише приглядаються, тож формується відкладений попит. Після того, як дозволили знову продавати житло за довіреністю, пожвавився інтерес зі сторони іноземних інвесторів. Йдеться також про українців, які наразі вимушено перебувають в інших країнах.

Як виглядає найпоширеніший запит

Шукають зазвичай 1- і 2-кімнатні квартири. Це притаманно як ВПО, так і місцевим: студентам, сім’ям з дітьми, самотнім людям, пенсіонерам. Помешкання з якісним ремонтом і площею до 75 м² покриває потреби приблизно 70% потенційних покупців. Мають попит також квартири-студії. Важливо, аби в помешканні було правильне зонування. Адже багато людей змушені працювати й відпочивати в одному місці, тому прагнуть певного рівня комфорту. Не мають попиту смарт-квартири. Хіба що з огляду на досить низьку ціну. Як варіант для довготривалого проживання їх майже не розглядають. 

Запити на 3- і 4-кімнатне житло також з’являються. Йдеться про цілі родини, які втікали від російської окупації. Часто — разом з домашніми улюбленцями. Для сімей з 3-4 персон таке помешкання невиправдане, адже комунальні послуги доволі високі.

Приватні котеджі також часто вибирають. Пов’язано це з психологічним аспектом, коли людина почувається безпечніше у власному домі.

Чи має попит житло у Волинській області

Так, але серед вихідців з невеликих населених пунктів. Люди, котрі звикли проживати в приватному будинку, шукають таке ж помешкання. В ідеалі — з прибудинковою територією, аби за потреби можна було забезпечити себе засобами для комфортного проживання. Гості зі столиці України й інших великих міст, які зазнали руйнації внаслідок повномасштабного вторгнення, віддають перевагу проживанню в межах Луцька.

Продавати чи купувати: як змінюватиметься ситуація в перспективі

Продавати житло експерти радять лише в тому випадку, якщо власник виїжджає за кордон на довгий час. Або ж якщо хочеться розміняти просторе житло на щось бюджетніше.

Для купівлі житлової нерухомості зараз настав гарний час. По-перше, з’явилася можливість продажу за довіреністю. Тож вже цієї осені ринок поповниться цікавими варіантами — пропозиціями від людей, котрі встигли охазяйнуватися за кордоном за цей довгий проміжок часу. По-друге, ціни залишаються доволі виправданими. Ймовірно, що в перспективі вартість заповітних квадратних метрів зросте. Проте не так суттєво й різко, як думалося на початку. Приблизно на 5-10% кожного року.

Купувати житло варто з метою власного проживання або для перепродажу. Довгий час вторинний ринок випереджатиме квартири в нових ЖК. Особливо там, де проєкт перебуває на стадії котловану. При цьому варто ретельно перевіряти дозвільну документацію й звертати увагу на якість ремонту, стан сантехніки й т. п.

Поки варто відмовитися від інвестицій у житлову нерухомість з метою її подальшої здачі в оренду. Зараз на ринку достатньо пропозицій, проте реальний попит не такий високий. Той, хто шукав житло, вже його знайшов. Тож ніхто не дасть гарантій, як довго можна буде вигідно здавати помешкання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок