<

Зимнівська громада зробила перший крок до розірвання зв’язків із УПЦ мп: наразі лише проведуть інвентаризацію землі

15:42 | 4.05.2023 / Володимир / , , , /
Перегляди
5431
/ Коментарі відсутні

В той час, коли Волинська обласна, Володимирська районна та міська, Нововолинська міська ради уже прийняли рішення про заборону діяльності та припинення договорів оренди з релігійними організаціями УПЦ мп, Зимнівська громада зробила лише перший крок у цьому напрямку та вирішила провести інвентаризацію земельних ділянок, якими користуються релігійні організації у ТГ.

Відповідне рішення “Про проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебуваю у використанні релігійними організаціями, які легалізовані в Україні, під культовими будівлями на території Зимнівської громади” прийняли депутати сільської ради на сесії 3-го травня.

На більш рішучі дії, керівництво громади поки не здатне, з огляду на те, що у Зимному знаходиться чи не найбільша святиня УПЦ мп – Зимненський ставропігійний жіночий монастир, де матушка Стефанія досі молиться за зрадника України Віктора Медведчука, який був частим гостем “обителі”. Крім цього, УПЦ мп підпорядковується ще декілька храмів на території громади, зокрема у Льотничому, Хмелеві, Микуличах, Хворостові, Нехворощах. У селі Чесний хрест наприкінці минулого року релігійна громада прийняла рішення про перехід до ПЦУ.

Проте не всі обранці громади поділяють таку думку. Так Лілія Стащук із села Житані звернулася із депутатським запитом до сільського голови В’ячеслава Католика та депутатів Зимнівської сільської ради із пропозицією скликати позачергову сесію та включити в порядок денний питання “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Зимнівської сільської ради” у зв’язку із антиукраїнською та антидержавницькою позицією релігійних організацій УПЦ мп (офіційно зареєстрованої, як Київська митрополія Української православної церкви). Його підтримали 14 депутатів із 16-ти присутніх.

Схоже звернення зареєстрували й представники “Європейської солідарності”.

Своєю чергою, юристка сільради зачитала присутнім статті із Конституції України про свободу віросповідання та закон “Про свободу совісті та релігійні організації”, попереджаючи про неправомірність можливих прийнятих рішень та зазначила, що рішення про зміну підлеглості має приймати релігійна громада.

На що депутати відповіли, що мають право висловити та показати свою позицію, а також до їхніх повноважень належить розірвання договору оренди земельних ділянок, якими користуються релігійні організації УПЦ мп. Також депутати висловили обурення щодо продовження договору оренди у 2019 році очільником Волинської ОДА Юрієм Погуляйком Зимненському монастирю, коли п’ятий рік в Україні тривала війна з росією.

Тож, в результаті після тривалих дискусій, депутати прийняли рішення про проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають у використанні релігійними організаціями та підтримали запит, щодо винесення на позачергову сесію питання про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Зимнівської сільської ради.

Нагадаємо, що Володимирська райрада заборона діяльність УПЦ мп: із Зимненським, Низкиничівським монастирями та Успенським собором хочуть розірвати договір оренди.

Раніше на сесії депутат Волиньради Андрій Бокоч та помічник нардепа Ігоря Гузя звернувся до Волинської облради щодо позбавлення права оренди земельних ділянок, що знаходиться під церквами та храмами УПЦ мп на Волині. Зокрема, у Володимирському районі йдеться про Успенський собор, Зимненський та Низкиницький монастир. Тож 11-го квітня облрада заборонила діяльність УПЦ мп на території Волинської області.

Напередодні 19-го квітня Нововолинська міська рада прийняла рішення про заборону діяльності УПЦ мп та припинення договорів користування земельними ділянками трьом храмам УПЦ мп на території громади, а саме: Низкиницькому монастирю, Свято-Вознесенському храму на 15-мі мікрорайоні та церкві Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, що біля 4 шахти.

А 24-го квітня у Володимирі припинили право оренди релігійним громадам Успенського собору та Миколаївської церкви УПЦ мп.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця