<

Пастору і прихожанам, які насильно утримували і катували людей у «реабілітаційних центрах» на Рівненщині, світить до 10 років в’язниці

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:41 | 30.01.2021 / Новини / , /
Перегляди
346
/ 1 коментар

Рівненською обласною прокуратурою скеровано до Рівненського міського суду обвинувальний акт стосовно 22 осіб, яким інкримінують організацію викрадення та незаконне позбавленні волі двох чи більше осіб, а також катування, вчинене організованою групою осіб.

Про це інформує Рівненська обласна прокуратура.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 45-річний чоловік, задля швидкого збагачення за рахунок отримання грошової винагороди під виглядом надання реабілітації хворим від наркотичної, алкогольної та інших залежностей, у 2018 році організував та забезпечив функціонування закладів закритого типу для примусового утримання в умовах ізоляції осіб вказаної категорії.

До своєї злочинної діяльності він залучив 21 особу. Всі члени групи – прихожани однієї з протестантських церков, а організатор угрупування називав себе її пастором. Всередині групи діяла стійка ієрархія, з чітким розподілом функцій її учасників.

Загалом на Рівненщині діяло 6 таких «реабілітаційних центрів» – безпосередньо в обласному центрі, а також у селах Бармаки, Колоденка та Мочулки, Рівненського району та ще один був на Тернопільщині. Їх облаштовували в орендованих приватних будинках.

Вказані заклади представляли собою гуртожитки для спільного проживання осіб із залежностями, з обмеженням особистої свободи, з гратами на вікнах, контролем телефонних дзвінків та побачень з рідними, жорсткими правилами поведінки, неповноцінним харчуванням та системою відповідних примусових заходів та фізичних покарань у разі непокори.

Рідні нарко- та алкозалежних за утримання їх в «центрах» платили від 3 до 12 тисяч гривень щомісяця. Досудовим розслідуванням встановлено 26 потерпілих, за утримання яких ділки отримали 380 тисяч гривень.

Діяльність центрів правоохоронці зупинили у травні 2020 року.

Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУ НП в Рівненській області, за оперативного супроводу Управління СБУ в області та відділу боротьби з злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми в Рівненській області ДБЗПТЛ Національної поліції України.

За вказані кримінальні правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.




один коментар
  1. Подія втрачає свою актуальність на наступний день, і не кваліфікується як новина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер