<

Як вирішувати питання безпритульних собак у Нововолинську: позиція громадськості

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:03 | 24.02.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
77
/ коментарів 8

Як вирішити проблему безпритульних собак у місті – саме це питання в Нововолинську обговорювали небайдужі представники громадської ініціативної групи.

Безпритульні тварини – це проблема для багатьох міст України, в тому числі й для Нововолинська.

Єдиний гуманний і безпечний спосіб боротьби із безпритульними собаками – це стерилізація. Її проводять для зменшення в майбутньому чисельності тварин. Окрім того, вони перестають бути агресивними та гуляти стадами. Зауважимо, що при цьому важливо провести стерилізацію правильним способом.

Як міська влада вирішує питання з безхатніми собаками? 

На даний момент вилов і стерилізацію безпритульних собак у місті здійснює КП “Ласка”, яке знаходиться в Луцьку. За одну собачку з міського бюджету платять близько 900 гривень. За інформацією заступника директора ВУКГ Олега Голяна, за 2017 рік в Нововолинську було виловлено 84 собаки.

Приїжджають вони десь раз на місяць, виловлюють собак, стерилізують, одягають кліпси і повертають назад в місто.

Однак, проконтролювати скільки собак вивозять з міста і скільки назад привозять неможливо. Так само ж і те, яким способом здійснюють стерилізацію. Для безпритульних тварин важливо, щоб операція проходила таким чином, коли статеві залози видаляються повністю. В такому випадку самки перестануть збирати біля себе “кавалерів” і по місту не будуть ходити собаки стадами, ну і звичайно, не будуть розмножуватися, що дуже важливо.

Яка позиція громадськості щодо даного питання?

Більше 30-ти небайдужих мешканців міста зібралися, щоб обговорити проблему з безпритульними собаками. Координатором ініціативної групи є Ірина Киця. Вона розповіла про можливі шляхи вирішення питання.

“Перше, що необхідно – це стерилізувати собак в місті. Для цього потрібно послуги ветеринара, який буде проводити операцію та місце для перетримки. У майбутньому хотілося б створити повноцінний притулок. Також важливо займатися прилаштуванням тварин в сім’ї”, – розповіла Ірина.

Люди готові допомагати з доглядом за тваринами, пошуком для них домівки, підприємці – фінансово для здійснення стерилізації та утримання місця перетримки. Активно долучається і молодь.

Ініціативна група також сподівається на допомогу та розуміння від міської влади.

Перші кроки вже зроблені. Необхідно долучення мешканців міста до запланованої роботи.

Ініціативна група активно вирішує дане питання. Місцевий ветеринар Сергій Попович готовий стерилізувати певну кількість собак у своєму кабінеті. Роботу буде проводити безкоштовно, але з оплатою наркозу та медичних препаратів. У нього є спеціальний кліпсатор, за допомогою якого можна буде позначати стерилізованих тварин.

На даний момент знайшли приміщення для перетримки собак після проведення стерилізації. Місцевий підприємець Алла Сиротюк буде оплачувати оренду.

Небайдужих мешканців міста просять долучитися до цієї справи. Перш за все потрібна допомога в догляді за собаками, за місцем перетримки, а також фінансова допомога.

Скоро весна і собаки активно почали гуляти по місту, в пошуках самки. Мінімум, який можна зараз зробити – це самостійно почати відлов та стерилізацію тварин. Більшість собак при цьому поки доведеться випускати назад на вулиці, але при можливості, будуть прилаштовувати.

У фейсбук створена спільнота “Дім 4лапим“, де можна побачити фото тварин, які потребують господарів.

Прохання до жителів міста долучатися до боротьби з безпритульними собаками. Потрібно сподіватися перш за все на власні сили. Від вас необхідна допомога із облаштуванням приміщення для перетримки собак після стерилізації (робочі руки, будівельні матеріали), також допомога з доглядом за тваринами і самим місцем їхнього перебування. Вітається також фінансова допомога, адже витрати на проведення такої роботи – немалі, так як у місті багато безхатніх собак.

Якщо хтось готовий брати тварин, не тільки собак, але й котів, на певний час (після аварії, після повної реабілітації від операції по стерилізації) на перетримку до подальшого прилаштування чи залишити у себе назавжди – просять повідомляти. 

Контактний номер телефону для отримання необхідної інформації 067 765 81 86 Ірина Киця.

Номер картки, куди можна скидати кошти на допомогу в боротьбі з безпритульними тваринами 5168 7573 4671 7517 Олена Сила. 

Діяльність буде відкрита. У групі в фейсбук розміщатимуть щомісячно фото та фінансову звітність. Не будьте байдужі, перш за все від громади залежить життя міста в усіх його сферах.




коментарів: 8
  1. Люди, ви хворі. Це цинічний попил грошей, шавла менше не стане, шахраї з так званих зоозахисників у цьому не зацікавлені! Їм треба постійні вливання коштів. Не дуркуйте, дикі собаки додому не потрібні. Вони не пристосовані до домашнього способу життя, ви потрапите в добровільне рабство до шавла.

    • Це ви хвора людина таке писати,спочатку зайдіть хоча б в групу,гляньте..якщо ви живете тільки для себе,то не судіть по іншим!

  2. Песики подібно людям: бувають добрими та привітними, а трапляються такі скажені тварюки, що й застрелити мало. Шкода що тільки собак прийнято стерилізувати, щоб не розмножувалися та не ходили стадом , їх чомусь більше шкода, навіть злих

  3. В Польщі питання вирішилосьдуже просто.Бачиш пса одинокого, дзвониш на певний номер його приїжджають забирають, поліція теж мцсить робити так само. Там тварин стерилізують прививають і утримують поки хтось безкоштовно не забере. Зустрічться вони ДУЖЕ рідко надворі в містах практично ніколи. Якшо таким чином вирішувати проблему то вона зникне, але суть в тому, що це державна програма, іякщо її затвердять в Україні, то замість тих собак будуть їсти і лікуватись інші, людинопобні. А робити самостійно на локальному рівні немає сенсу, бо собаки понабігають звідусюд завжди.

  4. Якщо нiчтого не будуть робити як задаз i далi, у когось лопне терпець i вiн сам буде “Боротися” з популяцiею бродячих собак. Честно говоря, був би в мене пiстолет я би сам декiлька забрав в своему дворi щоб була безпека i тиша. Але думаю якщо до лiта вони i далi будуть ходити купками, i нiхто не стеарелiзуе хочь би сучку, то терпець лопне.

    • Мда,тепер я бачу з якими «людьми»приходиться проживати в одному місті,бездомні тварини не винуваті,що вони бездомні..Звичайно,замість того,щоб прикласти якісь зусилля легше «перестиляти».В європі ,чи за кордоном вас вже б посадити могли,бо це не є нормою.Якщо ви здатні таким способом вбивати тварин,значить ви вже соціально небезпечний..Хто знає,на кого підніметься рука в наступний рак,якщо вам «не угодиш чимось»

  5. Вже не раз писала про моніторинг собак, який ведеться в Україні декілька років у різних містах, за підтримкою ветлікарень, та мерів міст, наприклад наші сусідні Львів, уже і Луцьк долучається, https://www.facebook.com/animal.id.info/ Программа працює та дає позитивні результати у багатьох містах. Це облік, вакцинація, кліпсування, правильне стерелізування. Вони мають свою сторінку і в ,F’ https://www.facebook.com/animal.id.info/ Право, дозвід на розведення мають тільки високопородні собаки, цим повинні займатись розплідники. Хаотичні безкінечні в’язки не стерелізованих безхатніх повинні зменшуватися. Не працює совдеповська система відстрілу. На їхні місця прийдуть нові, можливо і ще більш агресивні. Це дуже важлива та велика проблема нашого суспільства. Нахамити, вбити, викинути не тільки чомусь раптово ставши не потрібну тваринку, або без системно нагуляних цуценят вивезти, подарувати, підкинути, роздати. Вони потім поповнюють ряди безхатченків. Так само всі “полюбляють” природу… в ліс на 1 шахту неможливо дивитись без сліз. Проблему і цю, і багато інших, які у нас існують потрібно вирішувати. Хотілося щоб чим більше людей перейшли по ссилці, та отримали інформацію як у інших містах вирішують ці проблеми. Львів недалеко, притулок “Лев” один із найкращих не тільки в Україні.https://dyvys.info/2017/08/19/chotyrylapi-bezhatchenky-chomu-tvaryny-opynyayutsya-na-vulytsi-i-yak-tse-vypravyty/

  6. Проблему потрібно вирішувати правильно, вже давно існує моніторинг безпритульних тварин. Совдеповська система вбий, не працює. На їхні місця прийдуть нові, можливо ще й агресивніші. Спочатку не усвідомлено заводять, безсистемно вяжуть, або відпускають на самовигул. Потім викидають, вивозять, підкидають, роздарюють, Багато гине, але і виживають, ростуть. Більшість голодних, хворих, тічкуючих. Збираються у зграї. Далі все всім відомо. Це дуже важлива проблема, яку потрібно вирішувати правильно! Львів як приклад гуманного відношення до бездомних тваринок. Садовий заключив договір з animal ID, і були взяті на облік, оглянуті та проліковані, прованциновані собаки міста. Ті що представляли загрозу для життя населення, підлягають евтаназії. Притулок “Лев” успішно працює, і рахуеться один із найкращих не тільки в Україні. У нас багато інших проблем, це і загаджені лісосмуги, ( а в ліс не можливо зайти із за куп залишеного сміття), і не правильно вихованна молодь, яка першим чином чим скоріше займае місця у маршрутках і навіть не розуміє що потрібно поступитись стареньким, і наркоманія… Це все наші проблеми. Їх потрібно вирішувати. https://dyvys.info/2017/08/19/chotyrylapi-bezhatchenky-chomu-tvaryny-opynyayutsya-na-vulytsi-i-yak-tse-vypravyty/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Травня, П’ятниця
2 Травня, Четвер