<
Катерина Бакіко

Величезна індустрія продажу мультивітамінів та БАДів «для краси і здоров’я» постійно зростає

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:47 | 29.10.2021 / Погляд / /
175
/ Коментарі відсутні

У жодному міжнародному протоколі лікування дерматологічних хвороб (шкіри, волосся, нігтів) немає вказівки лікарям рекомендувати пацієнтам мультивітаміни.

Вам розкажуть усе- аби ви купили товар по гарячих слідах, використовуючи найновіші маркетологічні прийоми.Їх можна купити онлайн, в аптеці, у магазині.

Це чудовий прибуток, ви не помітили як активно вони продаються в соціальних мережах? Люди хочуть нічого не робити і бути здоровими, чому б цією наївністю не скористатись?

У США виробницво таких мультивітамінів інтерпретовано як “їжа”, і тому вони оминають строгу перевірку спеціальною адміністрацією FDA, яка завідує медикаментами. Саме тому продавці не зобов’язані детально досліджувати безпеку, ефективність, якість.

Грубо кажучи, реклама та блогери можуть наділяти ці речі чудодійними властивостями, не відповідаючи ні за наслідки, ні за ефект, який обіцяють. Пам’ятайте, якщо щось- компанія чи реклама, вам дасть зрозуміти, що це була лише рекомендація, вони ні причому, і треба мати свою голову на плечах.

Компоненти цих таблеток можуть містити вітаміни, мінерали, інколи у дуже високих дозах. Також можуть містити гормони, мікроорганізми, трави, детивати тварин ( риб’яча олія, колаген).

Ризиків безконтрольного застосування є багато:

1. Удушення та труднощі з проковтуванням. Адже така “їжа” у таблетках може бути більша ніж рекомендована межа- 22 мм, і тому були реєстровані випадки потрапляння їх “не у те горло”.

2. Гостра токсичність. У США реєструється близько 23 000 випадків гострої токсичності щорічно. Можете уявити, що робиться у нас, але безпідставно боїмось чомусь вакцин.

3. Хронічна токсичність. Більше- не означає краще. Вітаміни для “здоров’я волосся”, часто містять залізо та селен. Немає даних, які говорять, що вживання додатково заліза впливає на випадання волосся, якщо воно спричинилось не його дефіцитом. Тому тривалі його прийоми можуть вести до передозування, які проявляються закрепами, сиптомати з боку шкт, порушенням всмоктування цинку, гемохроматозом.

Є дані, що тривалий надмірний вплив селену може вести до збільшення рівня глюкози у крові, дизліпідемії. Мелатонін, який часто рекомендується для “сну краси” у занадто великих дозах може збільшувати ризик седації та падіння. Вітамін С у великих дозах може спричиняти відкладання каміння у нирках у пацієнтів з вже наявним таким порушенням. Також є зареєстровані випадки гострого гемолізу. Високі дози вітамінів В6та В12 зафіксовано, що спричинили фульмінантну форму Розацеа ( хвороба шкіри, яка дуже швидко ровинулась).

4. Взаємодія з іншими ліками та вплив на аналізи. Вживання біотину може впливати на рівень гормонів щитоподібної залози, тропоніну, тесту на вагітність.

5. Вплив на вагітних жінок та репродуктивну систему. Є дослідження, які зафіксувати негативний вплив високих доз вітаміну А на плід, деяка рослина (Serenoa repens) може впливати тератогенно на плід.

6. Ну і алергія на компоненти, тут начебто все зрозуміло, інколи, вкрай важка.

7. Вплив їх на утворення раку поки на стадії розробки на тваринах.Тому коротко, вітаміни інколи використовуються для лікування у медицині. Але це чітко при певних критеріях.

Не вживайте мільтивітаміни самостійно або під керівництвом некомпетентних людей, бо вони можуть бути небезпечні. Не ведіться на рекламу, аналізуйте і зверніться до лікаря.

“Покращити здоров’я”, зробити шкіру красивішою, а нігті міцнішими чи припинити випадіння волосся мультивітамінами не можливо. Краса- це перш за все здоров’я. Збалансовано харчуйтесь, рухайтесь, добре спіть, не паліть- і повірте, результат буде “на лице” і без мультивітамінів.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...