<

Як я побачив «Богородицю» на власні очі: історія про віру, що занесла у боргову пастку

10:44 | 10.10.2024 / Новини / /
Перегляди
112
/ Коментарі відсутні

«Я Є Богородиця. Я Є Втілена Богородиця Мати Всесвіту. Зцілюю Людей. Відроджую Життя», — пише про себе в соцмережах Ганна Фесун. Кожне слово з великої букви. Колись вона була співвласницею кафе на Подолі Call me Cacao, потім організовувала курси для жінок і чоловіків, на яких «лікувала родові травми», трохи побула доулою, а тепер називає себе «Богородицею». 

Чим займається Ганна Фесун, чи підпадає її діяльність під статтю кримінального кодексу «Шахрайство», чому про неї заговорили та як вона пояснює те, що її «клієнти» влазять у борги — пише Громадське.

«Нова українська Марія Деві Христос»

У публічну площину історію жінки, що називає себе Богородицею, винесли колеги і знайомі редакторки Анни Луцюк. Вони запідозрили, що Анна попала в тенета шахраїв. Луцюк просила в них гроші на лікування коханого, який нібито з грудня 2023 року лежить у комі. І, мовляв, лише «завдяки праці» Фесун — досі живий, але за це «Богородиці» треба віддячувати грошима. Лікарі, за її словами, нічого зробити не могли, а Фесун підтримувала його з Києва молитвою та енергією. 

Про коханого Луцюк розповідала, що він боєць Інтернаціонального легіону Дірк Альтйохан. Воював у Кринках. Його позиції нібито атакували хімічною зброєю, чоловік зазнав ушкоджень, і його доправили на батьківщину до Німеччини. Там він, мовляв, у лікарні. 

Сестра Анни Луцюк, Юлія, написала у соцмережах, що зараз контакти з Анною звелися лише до повідомлень про гроші на порятунок коханого.

«Сестра влізла у кредити й борги. Листи та дзвінки з банків стали чимось буденним, тому що вона винна десятки тисяч гривень за духовну працю богородиці. Мій тато, який був у той час на війні, намагався ці кредити гасити, тому що не знав і не бачив іншого виходу із ситуації, як і загалом наша сімʼя», — йдеться в її повідомленні.

Одна зі знайомих Луцюк розповіла виданню, що Анна просила в неї гроші у 2023 році, ще до історії з Дірком. Перший раз це було 16 тисяч гривень, другий — 10 тисяч. Знайома вважає, що гроші йшли на оплату послуг Фесун. 

«Наскільки я зрозуміла, Фесун їй допомогла вилізти з якогось стресу чи депресії. Але подробиць не знаю», — розповіла наша співрозмовниця і додала, що пізніше намагалася переконати Анну в імовірному шахрайстві. Це успіху не мало, вони перестали спілкуватися.

Крім того, під публікаціями люди ділилися своїм досвідом про «послуги» Фесун. Наприклад, користувач Роман Свідерський був на сеансі з Ганною, для нього оплата за це «виявилася позичальною».

«Я вагався, чи отримав обіцяну допомогу, чи ні. І зараз, чесно кажучи, не знаю. Сам сеанс у нас не зовсім вдався, я сперечався з Ганною. Та вона, здається, щиро вірила в те, що говорила й робила», — написав він.

Борги за кафе

Варто зазначити, що кафе на Подолі Call me Cacao, співвласницею якого була Ганна Фесун, мало велику популярність. Там, власне, і почалися перші збори людей. Вони співали пісень — Ганна захоплювалася народним співом і знімала документальне кіно.

Але невдовзі кафе закрилося. А влітку 2023 року ТОВ «Медікас» подало на Ганну Фесун до суду, щоб стягнути заборгованість за оренду та несплату комунальних платежів. Ідеться, зокрема, про приміщення за адресою Нижній Вал, 35. За цією адресою і було кафе Call me Cacao.

У матеріалах справи зазначено, що договір оренди розірвали у липні 2020 року. Тоді кафе, яке вона створила з братом та чоловіком, уже закривалося. А цьогоріч у січні суд наказав Фесун виплатити понад 130 тисяч гривень протягом трьох років. У цю суму входять інфляційні витрати та судовий збір. А ще з неї стягнули 14 тисяч за правничу допомогу.

Але це ще не все. У лютому 2021 року через суд хотів стягнути борги вже «ПриватБанк» — Фесун брала кредити, які не повернула. Це приблизно 105 тисяч гривень.

«Розберіться з собою, що вас тригерить»

Удень 8-го жовтня Ганна Фесун вийшла в етер у фейсбуці. Спершу вона розповідала, що «привела в цей світ людину, яка є наступником Ісуса Христа». Йшлося про її 9-річну доньку Віру. З її батьком Фесун розлучена, а дівчинка живе лише з нею. Далі Ганна почала говорити про свою «зустріч з Ісусом Христом». 

«Наша зустріч була короткою. Ісус Христос, Син Божий, благословив і вшанував мене словами — “Мене люди розп’яли, тебе люди почують”. Це дуже короткі слова, і вони є достатніми. Ці слова є великою підтримкою для мене. В мене нема завдання щось пояснювати, я вже Богородиця. Те, що я маю сміливість про це говорити вголос, — це дуже багато. Я вже є святою. Моя робота — давати зцілення, знання, проявляти свою любов».

Потім жінка все-таки стала відповідати на запитання людей. Зокрема розповіла, що Анна Луцюк звернулася до неї «з проханням урятувати життя». Тож вона «пішла на зустріч» з огляду на становище і «дала їй час на розрахунки». На запитання про те, чому за божі справи та порятунок вона бере гроші, Фесун відповіла так: «Якщо вас зачіпає, що інша людина заробляє своїм даром і талантом, розберіться з собою, що вас тригерить. Результати моєї праці видимі — діти народжені, зцілені родини, врятовані життя».

Крім того, жінка зазначає, що всі її розрахунки «схвалені вищими силами».

Мій діалог із «Богородицею»

Фесун вела етер біля Софійського собору, тож я швиденько сів на таксі й поїхав туди. Почекав, коли вона завершить, і підійшов до неї. Жінка відмовлялася говорити, а на питання про те, чому її клієнти мусять позичати гроші, щоб оплатити «послуги», відповіла так: 

«Усіх хвилює питання про гроші. Але я зараз не хочу говорити, мені некомфортно. Бруд, який ллється, бʼє по моєму здоровʼю. Я дам відповіді на усі запитання не через вас», — сказала Фесун.

Борги за оренду кафе, за її словами, вона сплачує: «Я знаю свою відповідальність. Я працюю». Далі Ганна вкотре наголосила, що відмовляється давати коментарі й була проти їхнього поширення. А на запитання, які цікавлять людей, пообіцяла відповісти сама у своїх етерах.

Чому люди ведуться на це?

Психологиня платформи Rozmova Аліна Майбога пояснила, що в усі часи, особливо у скрутні, людям потрібні надія та віра. А коли їх бракує, дехто здатен повірити навіть у диво — як їм здається.

«А це “диво” зазвичай обіцяють зовсім земні люди, які звуть себе чаклунами, святими, пророками тощо. І тут дві сторони медалі. Або ці люди справді вірять у свої “здібності”, або вони просто наживаються на чужому горі. Бо саме тоді, коли надії залишається так мало, люди ладні нести ледь не всі гроші світу, щоб отримати хоча би промінь віри», — каже Майбога.

Коли людина вже залежна від чаклунів і цілителів, перестає брати відповідальність за своє життя та ухвалювати конструктивні рішення, обростає боргами, то потрібна вже кваліфікована психологічна і дружня допомога або групи підтримки, де люди будуть ділитися схожим досвідом.

«Намагайтесь бути поряд і підтримувати людину морально, бо до сектантів, “магів” тощо часто потрапляють одинокі люди, які просто шукають підтримки», — зазначила психологиня.

Юрист Віталій Савко у коментарі hromadske пояснив, що для притягнення до кримінальної відповідальності за шахрайство має бути наявна шкода і постраждала сторона, яка поскаржиться правоохоронцям. Це можуть зробити й родичі. Якщо немає заяви, не буде й розслідування. Ситуація нагадує «психологічну допомогу»: люди несуть гроші тому, хто, на їхню думку, дає їм надію. 

«Але як сторонні спостерігачі, які не є заручниками тяжкої ситуації, ми можемо вплинути, щонайменше запитавши у тих же ворожок, чи сплачують вони податки та чи зареєстрована їхня діяльність», — сказав Савко.

А чи був чоловік у комі? 

Коли історія з «Богородицею» вибухнула в соцмережах, редакторка Ірина Ніколайчук поширила сторінку Дірка — чоловіка, який нібито перебуває в комі й на одужання якого Луцюк просила в багатьох знайомих гроші. Фото та імʼя збігалися, але остання активність акаунту була кілька днів тому. Тож виникли сумніви, чи справді він у комі. Олії у вогонь додала інформація, що чоловік з таким іменем і прізвищем ніколи не служив в Інтернаціональному легіоні.

Сама ж Луцюк стверджує, що існує людина з доступом до соцмереж Дірка, і на її прохання вона робить публікації. Зазначимо, що зараз ця сторінка недоступна. Перед цим люди помітили, як там після розголосу змінилося імʼя та були видалені фото.

То ж виникає питання, чи існує насправді чоловік, якого «Богородиця» Ганна 10 місяців нібито підтримує в комі молитвою та енергією? 

На моє питання про те, скількох людей вона врятувала (і чи йдеться про десятки), Фесун відповіла — понад десять. Але потім сказала: «Ви не на моїй стороні, я не хочу з вами говорити». 

Я ж згадав про іншу «Богородицю», яка колись також любила проповідувати на Софійській площі — Марію Деві Христос (Марину Цвігун). Вона називала себе «втіленням Бога» і разом з чоловіком організувала секту «Біле братство», яке навіть намагалося захопити Софійський собор.

1996 року її увʼязнили. Нині Цвігун — письменниця і мисткиня, яка живе в росії. 

Чим закінчиться справа нової «Богородиці» — незрозуміло. Ми написали сестрі Анни Луцюк стосовно того, чи зверталися родичі до правоохоронців. На момент публікації відповіді не отримали. Але друзі Анни вже шукають адвокатів. І, можливо, справа все ж таки дійде до органів.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 Жовтня, Четвер