<

Як у Луцьку виробляли секретні автомобілі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:34 | 25.05.2018 / Новини / /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

Сьогодні познайомимо наших читачів із секретною сторінкою автомобілебудування на Волині.

Як виявилось, з Луцьким автомобільним заводом пов’язаний цікавий факт, який описують багато сучасних істориків характеризуючи радянську армію, проте не знають більшість лучан навіть сьогодні, – пише ВолиньPost.

Виявляється, автомобілі луцького автомобільного заводу використовували для озброєння радянської армії. Однією з найбільш відомих машин цього заводу був багатоцільовий армійський автомобіль ЛуАЗ-967, що надійшов на озброєння в 1969 році як багатоцільовий транспортер.

Ця абревіатура зумовлювала його використання бойовими і санітарними підрозділами в безпосередній близькості від лінії фронту для прихованої доставки дрібних вантажів, озброєння, особового складу і евакуації поранених.

За конструкцією ЛуАЗ-967 був пристосований для серійного виробництва. Відкидне центральне сидіння водія дозволяли управляти машиною, лежачи на підлозі між бічними місцями і носилками.

З кінця 1960-х років на цих транспортерах в дослідному порядку монтували кілька систем легкого озброєння: різні кулемети на турельних установках, автоматичний 30-мм станковий гранатомет АГС-17М «Полум’я», легкі протитанкові ракетні комплекси і безвідкатні гармати. З цього ж часу автомобіль почали експортувати в армії соціалістичних країн Європи.

Випускали ЛуАЗ-967 в 1969 – 1971 роках.

Текст: Тетяна Яцечко-Блаженко

Перший серійний транспортер ЛуАЗ-967 з 27-сильним мотором. 1969 р.

Перший серійний транспортер ЛуАЗ-967 з 27-сильним мотором. 1969 р.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок