<

Воїни 14 бригади розповіли, як знищують техніку противника дронами

21:17 | 31.01.2024 / Новини / /
Перегляди
90
/ Коментарі відсутні

На рахунку трьох військовослужбовців із 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого – понад 50 одиниць знищеної за допомогою дронів техніки ворога.

Про роль безпілотників у війні вони розповіли в документальному проєкті про FPV-дрони. Відповідне відео опубліковано на фейсбук-сторінці 14-ї бригади, пишуть Волинські новини.

«Як потрапив в армію? Насправді в мене дуже проста історія. Черги на заправку були довші, ніж черги у військкомат, тому став у коротшу. Все», – пригадав князівський воїн Іван.

Оператором квадрокоптера він став торік.

«Було потрібно людину поставити на дрони, а я якраз вийшов із госпіталя. У мене було кульове поранення ноги. Вирішили поставити мене. Користуватися дроном можна навчитися за тиждень-другий, проте ці навички потрібно постійно тримати в тонусі й покращувати. Тобто це безперервний процес навчання. Я і досі навчаюсь», – наголосив Іван.

На його думку, дрони у війні відіграють надзвичайно важливу роль.

«Наприклад, «мавіки» – це розвідувальні дрони, які дають картинку поля бою. Зараз без цієї картинки неможливо уявити війну. Взагалі. Сучасну війну неможливо уявити без постійних трансляцій. Я член екіпажу FPV-дронів. FPV-дрони виконують бойову функцію, в тому числі ми відбиваємо наступи піхоти, можемо вибивати тили, артилерію ворога, яка стоїть недалеко за лінією фронту. Тобто роль безпілотників у війні неможливо переоцінити. Це один з елементів сучасної війни. Вже невід’ємний», – зазначив Іван.

До складу його екіпажу входять троє людей, зокрема Іван як оператор FPV-дрона та штурман.

«Найважливішу роботу, вважаю, виконує штурман, тому що після того як дрон злетів, я надягаю окуляри і не бачу картинки, яку бачить він. Він за кадром веде ціль, слідкує за трансляцією з розвідувального безпілотника й коригує напрям, куди мені летіти. І так само дає команди третьому члену екіпажу», – пояснив військовий.

Він додав, що в роботі заважають ворожі засоби радіоелектронної боротьби, які «душать канал відеопередачі».

«І що далі до них залітаєш, то гіршою стає картинка. Тобто вони роблять висновки. Вони не дурні, як ми вважаємо, – звернув увагу Іван. – Окрім мого розрахунку, є ще один у батальйоні. І разом ми спалили близько 50 одиниць бронетехніки. Це під три десятки БМП, понад десять танків, а ще САУ, БТР, розмінувальна машина… УРАЛи і «буханки» теж є, але ми їх не рахуємо.

Для збільшення продуктивності, як не було би банально, потрібні дрони. Основним постачальником FPV-дронів для мого екіпажу зараз є БФ «Небо перемоги», за що від мене особисто величезна подяка. Дуже вдячний людям, які донять кошти. Нещодавно дрони нам надіслала теж «Спільнота Стерненка», – розповів Іван.

«Я дуже радий, що є FPV-дрони. Техніку, піхоту вони на раз-два беруть там, де ми не можемо дістати. Вони роблять неможливу для людини роботу. Не потрібно задіювати живий ресурс. Ми бережемо людей», – додав князівський воїн Микола.

Його побратим Юрій пригадав, що підписав свій перший контракт із ЗСУ, коли йому виповнилося 18 років.

«Нова війна кинула нові виклики. Довелося адаптуватися, опанувати нові технології, стати максимально ефективним. Інакше ми не змогли би втримати нашу смугу відповідальності, скажемо так, – зазначив Юрій. – Ми знайшли онлайн-курси. Нам пояснювали, що і як потрібно робити. І ми почали працювати в цьому напрямку. Тренувалися на симуляторах. Зібрали свої перші дрони самостійно. І потім уже почалася робота».

Юрій наголосив, що дрон-камікадзе – це одноразовий боєприпас, «як патрон до автомата, тільки що трошки більший».

«Ми робимо все, що в наших силах, щоб наблизити перемогу», – акцентував воїн.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 Травня, Четвер
8 Травня, Середа