<

Зміна підлеглості на ПЦУ, залучення молоді, цивільний шлюб: настоятель храму Володимира відповів на важливі питання суспільства

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:35 | 13.02.2022 / Володимир / , /
Перегляди
3076
/ коментарів 6

Інтернет-видання «БУГ» завітало до храму Святого Агапіта цілителя Печерського у Володимирі біля лікарні, який змінив підлеглість на ПЦУ, та поспілкувалося з настоятелем Миколою Рижуком про зміни в житті храму, чому люди стали менше ходити до церкви, чому дівчатам варто одягати хустки та як церква ставиться до проживання молодих пар до шлюбу разом.

Зазначимо, що храм Святого Агапіта цілителя Печерського одним із перших у 2019 році перейшов до Православної церкви України після підписання Томосу. Через вісім місяців БУГ уже спілкувався з Миколою Рижуком про зміни у житті храму після цього процесу.

“У джерелах статутних документів можна перевірити, що частина Російської православної церкви на території України (УПЦ) має певну підлеглість. Тому, коли настав цей історичний час для нашої держави та стало законно у церковному відношенні – ми змінили підлеглість”, – зазначає отець.

Микола Рижук розповів про зміни, які торкнулись церкви після зміни підлеглості.

“Тепер у богослужіннях крім богослужбової мови використовується українська мова та частково слов’янська. Тому, що людям зручніше пристосуватись до служби, коли вони повертаються у церкву”, – додав настоятель храму.

Як зазначає отець, у канонічному та службовому плані більше змін не відбулось. У храмі проходять богослужіння, все нові люди приходять молитись та залишаються.

На думку Миколи Рижука інші храми міста не змінили підлеглість та лишились у тому ж статусі православної церкви, через:

  • Перша причина – на єпископат прийшла мала кількість священнослужителів.
  • Друга причина – це особисті образи на певних парафіях, коли ближні були у київському патріархаті, а хтось у московському. Ті образи дали результати, адже вони не хотіли усвідомлювати, що зараз будуть стояти біля одного престолу
  • Третя причина – священники, які б і хотіли змінити статус та розуміли важливість процесу не насмілились. Тому, що мали загрозу піти після переходу.
  • Четверта причина – розбіжності поглядів серед сім’ї та близьких.

“Однією з основних проблем також стала можливість втрата власного комфорту та грошей. Тому, що зміна підлеглості несуть в собі наслідки жертовності – можуть відвернутись друзі та колеги”, – додав отець.

Настоятель храму розповів про те, як змінилось життя храму у період вірусу та, чи змінилась кількість прихожан після переходу.

“Коли я у 2007-му році прийшов у тимчасовий храм, ми служили у хатинці, її відвідувало 5-6 людей. Коли ми дійшли до зміни підлеглості – у нас була повна церква прихожан. Хоча й після такого рішучого кроку потрібен був час”, – зазначив Микола Рижук.

Коронавірус відіграв значну роль у житті церкви, але храм Святого Агапіта цілителя Печерського, які і інші у ПЦУ, підтримав рішення дотримуватись карантинних норм. Під час епідемії парафіян у храмі, а відповідно, й пожертв, поменшало.

Ще одним важливим питанням, яке обговорювали з Миколою Рижуком, було залучення молоді до церкви. Як показує практика, зазначає священник, це залежить від країни, адже чим багатше вона живе, тим менше люди потребують Бога.

“Світ не такий, яким здається на перший погляд. Комфорт залежить від соцзахищеності, тому людина створює собі свій ілюзорний світ, як у фільмі Матриця. І людина боїться зробити вибір, тому вибирає синю таблетку (свою зону комфорту) та засинає. Натомість треба воювати за себе і за своє існування, як людства, переносити ті проблеми, які трапляються на шляху”, – наводить приклад Микола Рижук.

Церква вважає, що є три страсті, які породжують гріхи: страсть славолюбія, сластолюбія, і сріблолюбія. Нині люди живуть за неправильно розставленими пріоритетами. А християнство вчить жертовності, що закликає розстатися зі своїми страстями та хіттю. Людина, не залежно від віку, повинна поступово поспілкуватись з священником, аби освідомити усю роль церкви та “нести світло”.

Також запитували у священника, чому жінкам необхідно покривати голову у храмі та як церква відноситься до того, що сучасні молоді пари проживають разом до шлюбу.

Більше відповідей на ці та інші питання дивіться у відеоінтерв’ю з настоятелем храму Святого Агапіта цілителя Печерського у Володимирі Миколою Рижуком.




коментарів: 6
  1. Наскільки “добре” Миколаю служиться що треба робити йому рекламу.Де ж інтерв’ю?

  2. Московський патріархат-це вороже кубло ,яке керується ФСБешниками з Москви ,а наш народ ходить до них щоб руки полизати .

  3. Перестань дивитись Скобєєву ,бо її агітація на прихильників рускага міра діє безвідказно .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота
3 Травня, П’ятниця