<

Війна чи шахрайство? Чому власники паїв не отримують орендну плату від «Західного Бугу»

18:06 | 24.05.2024 / Володимир / , /
Перегляди
2068
/ коментарі 2

Власники паїв, чиї землі орендує фермерське господарство «Західний Буг», зіштовхнулися з серйозними труднощами. Люди, які звернулися до нашого видання, повідомляють, що власник ФГ Микола Юнак не виплачує «другу частину орендної плати за 2023 рік». Тобто якусь частину договірної суми за паї він сплатив, а іншу – власники паїв і досі очікують. 

За словами орендодавців, при спробах отримати пояснення щодо невиплат керівник підприємства відповідає ухильно, наводячи такі причини, як відсутність коштів в Україні через війну, або просто заявляє, що не має грошей.

Це не вперше, коли власники паїв стикаються з подібними проблемами. За їхніми словами, у 2022 році керівник підприємства Микола Юнак також затримував виплати, і так само уникав прямих відповідей на запити людей.

Ситуація ускладнюється тим, скаржаться люди, що розірвати договір оренди практично неможливо. Умови договору, за їхніми словами, передбачають розірвання лише за взаємною згодою сторін або за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін, у разі випадкового знищення чи пошкодження орендованої ділянки, що істотно перешкоджає її використанню, а також інших підстав, визначених законом. Коштів на судову тяганину, зазначають люди, — не мають. 

Як розповіла БУГу жителька села Маркелівка Оваднівської громади, пані Зінаїда, вони разом з дочкою надали підприємству Юнака в оренду шість земельних ділянок, терміном на десять років і заключили відповідний договір. Перших три роки було все добре, за оренду сплачували по 7-8 тисяч за пай. А за 2023 рік, сплатили лише по 4 тисячі гривень, решту мали виплатити до Нового року, але борг тягнеться й далі. За словами пані Зінаїди, Юнак каже, що немає грошей, бо війна.

“Просить ще зачекати, але ж скільки можна, уже травень. В нас договір до Нового року, а далі мають рости відсотки. А він (Микола Юнак) каже, що які відсотки, я ж спадщину переоформлював, а ми її оформляли за власні кошти. Він уже трубку не хоче брати, а як бере, то кричить або завжди викручується і каже, що немає коштів.

Я йому кажу, що не маю за що жити, живу на пенсію, сама. А він мені відповідає: у вас же діти є, то нехай вони вас кормлять. Але ж у мене є земля, я хочу отримати свої кошти”, – бідкається жінка.

Пані Зінаїда каже, що вона не одна така, схожа ситуація у її сусідів. Комусь заплатили по 6 тисяч, а кому – й нічого.

Жінка хоче розірвати з ним договір, але не може, через юридичні колізії. 

Таким чином, власники паїв опинилися у пастці: їхньою землею користуються, не виплачуючи обумовлені договором кошти, і вони не мають ефективних інструментів впливу на орендаря. Люди залишаються без належних виплат, а ситуація залишається невирішеною.

Зазначимо, що, ймовірно, Микола Юнак і немає коштів, аби заплатити людям, адже наприкінці 2023 року стало відомо, що підприємство «Західний Буг» боргує мільйони гривень кредиторам.

Проте він і надалі користується паями людей, які опинилися в пастці і не отримують домовлених коштів.

До слова, Микола Юнак, разом із дружиною задекларували 75 земельних ділянок та зарплату на посаді директора трьох підприємств.




коментарів: 2
  1. Дозвольте, але ж посіви на орендованих паях, на Волині, не пошкоджені внаслідок війни. І урожаї збираються й продаються справно. С\г техніка не згоріла, поля не заміновані і окопи, траншеї на них не викопані тощо. То що латифундисту війна?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Липня, Субота
26 Липня, П’ятниця