<

У Володимир-Волинському суді допитали ще одного свідка у “Запорізькій справі” щодо 20 екс-бійців 51-ї ОМБр

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:56 | 20.06.2018 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У Володимир-Волинському міському суді продовжили судове провадження щодо 20 колишніх бійців 51-ї ОМБР, яких обвинувачують у ніби то самовільному залишенні місця дислокації в зоні проведення бойових дій в Донецькій і Луганській областях.

20-го червня із зали Лисичанського суду у режимі відеоселектору допитали свідка, майора, Олександра Гузієнка, який у липні 2014 року був на посаді начальника штабу протитанкового дивізіону 51-ої ОМБр.

Свідок розповів, що військовослужбовцям, які перебували на териконі сепаратисти пропонували здатися, або ж бути вбитими. За кілька днів до 25 липня навіть відбулася зустріч із сепаратистами в підніжжі терикону, на якому дислокувалися нині підсудні хлопці. На цій зустрічі був присутній сам свідок. Чоловік розповів, що сепаратисти відразу сказали про те, що їм нічого не буде і в подальшому їх обміняють і повернуть на Україну. Однак на той момент військовослужбовці відмовилися і повернулися на займану висоту.

Свідок зазначив, що серед особового складу наростала паніка і солдати почали говорити про те, що потрібно здатися щоб вижити. Однак сам же Гузієнко зазначив, що він нібито вів пояснювальні роботи із солдатами та відмовляв їх від таких дій. Далі, зі слів свідка, солдати зібралися і вирішили здатися. Залишили всю необхідну зброю та спустилися пішки із терикону невеличкими групами. Загалом, як зазначив Гузієнко, із терикону спустилися 36 солдатів і пішли до сепаратистів.

Свідок Гузієнко при розповіді використовував записи із зошита та як наголосив, що вони зроблені були чотири роки тому.

Варто зазначити, що свідок дозволяв собі у різкій формі звертатися до адвоката Сергія Гришка, коли останній задавав питання. Так, Гузієнко кілька разів пропонував адвокату замість того щоб ставити питання, спершу розібратися у військовій справі та навіть приїхати в зону бойових дій.

Цікавив є той момент, що свідок наприкінці допиту зазначив, що пізніше, після відступу, бачив терикон на якому залишилися корпуси від згорілих автомобілів. Після допиту, свідок Гузієнко хотів задати підсудним питання, і хоча самі ж екс-бійці чекали на запитання, суддя заборонив, адже процедура слухання не допускає такого моменту.

Нагадаємо, що понад рік тому. коли в суді лише розпочали допитувати свідків зі сторони обвинувачення, до судової зали викликали двох свідків із Кіровограда: Юрія Курку та Олександра Жупаненка. 

Юрій Курка був водієм КАМАЗу, і за словами свідка саме на ньому хлопці покидали терикон. Свідок наголосив на тому, що вже не пам’ятає в деталях події 25-го липня, але розповів досить точну картину тих днів і те як покидали терикон на авто і як їх КАМАЗ потім зупинили сепаратисти. Однак, як виявилося в ході судового слідства, в розповіді були значні не точності.

Другий свідок підтвердив свої пояснення дані на етапі досудового слідства. При повторній дачі свідчень почасти наголошував, що події відбувалися досить давно і не пам’ятає деталей.

В судовому слуханні оголошена чергова перерва до 18 липня 11-ї години.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя