<

У Нововолинську та Володимирі досі проживають понад 8,5 тисяч переселенців

07:15 | 12.06.2023 / Володимир, Нововолинськ / , /
Перегляди
822
/ Коментарі відсутні

Десятки тисяч внутрішньо переміщених осіб знайшли тимчасовий притулок на Волині. За даними Волинської обласної державної адміністрації, це понад 77 тисяч людей. Наразі в області, за офіційними даними, залишаються понад 53 тисячі ВПО, з них у Нововолинську – 5,5 тисяч, Володимирі – 3,2 тис.

Станом на травень 2023-го Волинська обласна державна адміністрація повідомляє, що найбільше внутрішньо переміщених осіб розмістили у Луцьку – 17 229 людей, Нововолинську – 5491, та Ковелі – 4523, Володимирі – 3 187. Найменше вимушених переселенців прогнозовано у відносно невеликих сільських громадах: Велицькій, Доросинівській та Велимчанській. Як змінилася кількість офіційно зареєстрованих ВПО на Волині впродовж року досліджувала Сила правди.

Щоправда, на можливість приймати ВПО впливає не тільки розмір та тип громади, але і наявність житла, або інфраструктури, яку там можуть пристосувати. Наприклад, типовим стало пристосування гуртожитків навчальних закладів як місця компактного поселення ВПО. Окрім згаданих ключових міст Волині, переселенці мешкають у закладах освіти Берестечківської, Горохівської, Рожищенської, Поромівської, Луківської, Любомльської громад. Проте, загалом у гуртожитках закладів освіти мешкають менше 2% офіційно зареєстрованих ВПО на Волині.

Якщо проаналізувати статистику у розрахунку на душу населення до повномасштабної війни, то найбільше навантаження отримали громади поблизу польського кордону. Наприклад, у Рівненській та Любомльській громадах вимушені переселенці становлять 12% довоєнної кількості населення. А у Нововолинську та сусідній Поромівській громаді  більше 14%. При цьому, наприклад, у Луцьку громаду приїхало 7,5% від офіційної кількості населення, у Володимирі – 4,73%.

Якщо порівняти статистику травня 2023-го із травнем 2022-го, то помітне зменшення кількості ВПО: із 68 тисяч до 54 тисяч. Найбільше вимушених переселенців виїхали із Нововолинська  2 685 людей, Ковеля – 1 927 людей та Володимира  1 573 людей.

В окремих громадах кількість вимушених переселенців збільшилась. У Підгайцівську громаду прибуло додатково 462 особи, у Ратнівську – 388, Головненську – 203.

Щоправда, волонтери та представники гуманітарних організацій відзначають, що навіть у представників влади існує проблема із обліком ВПО. 

«Я думаю, що нормальних даних ні в кого не має. Соціальні органи ведуть облік тільки прибулих. Тих, хто від’їжджає, обліковує лише частина громад. Основна частина ВПО розселена у містах. Це Луцьк, Володимир, Нововолинськ, Ківерці», — каже регіональний представник громадської організації «КримSOS» у Волинській області Антон Євтушок

Наприклад, для їх організації потрібно власноруч регулярно обдзвонювати господарів місць компактного поселення переселенців, щоб знати скільки їх та які вони мають потреби. Ще складніше дізнатися кількість та потреби людей, які орендують приватне житло.

Третя складність ще й у тому, що частина ВПО, ймовірно, не ставали на відповідний облік, якщо не потребують пільг чи матеріальної допомоги від держави. Наприклад, частина чоловіків могли уникати обліку, щоб не бути мобілізованими.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа