<

Створення профільного освітнього закладу на базі колишньої гімназії: у Володимирі набиратимуть 10-класників лише до ліцею ім. Цинкаловського

08:23 | 25.04.2024 / Володимир / , , /
Перегляди
678
/ Коментарі відсутні

У Володимирі стартує пілотний проєкт зі створення академічного профільного ліцею на базі колишньої гімназії імені О. Цинкаловського. Старшокласники матимуть змогу самі обирати предмети, які хочуть поглиблено вивчати. У зв’язку з цим, на 2024-2025 та подальші навчальні роки інші ліцеї громади припиняють набір учнів на навчання до 10 та 11 класів.

Пілотний проєкт запускають у 25-ти навчальних закладах зі всієї України, до їх числа, єдиний в області, потрапив ліцей імені Олександра Цинкаловського у Володимирі. Як впроваджуватимуться нові освітні моделі щодо створення академічного профільного ліцею розповіли на пресконференції 24-го квітня начальниця управління з гуманітарних питань Оксана Бігун, начальниця відділу освіти Наталія Митошоп, директор ліцею ім. О. Цинкаловського Олександр Романюк та його заступник Віталій Кашубський.

У рамках реформи старшої профільної освіти 125 шкіл України, серед яких – три з Волині, візьмуть участь у пілотному проєкті реформування. Володимирський ліцей, увійшов у 25, які почнуть реалізовувати перед пілотний проєкт уже в наступному навчальному році, розповіла Оксана Бігун.

З 2021 року, у Володимирі працювала робоча група, яка аналізувала стан освітніх справ, обирала за низкою критеріїв відповідну освітню установу. Відбулись зустрічі з педагогами, батьками тощо.

Як зазначила, Наталія Митошоп, під час відбору оцінювали проєктну потужність навчального закладу, зручність географічного розташування, матеріально-технічну базу, успішність учнів, рівень підготовки педагогічних кадрів. Доцільність обрання ліцею імені Олександра Цинкаловського була підтверджена іноземними експертами.

Разом з тим, проводилось опитування учнів. Свою готовність змінити заклад освіти для можливості отримання профільних знань заявили 70% дітей.

Тож з наступного навчального року учні старших класів, які захочуть продовжити здобувати середню освіту, необхідно буде перевестися в новостворений профільний академічний ліцей ім. О. Цинкаловського. Прийматимуть і школярів із сусідніх ТГ.

У зв’язку з цим, із 1-го вересня інші ліцеї громади Володимира не набиратимуть 10-класників, учні 11-их класів зможуть закінчити навчання у своїх закладах. А ліцей ім. Цинкаловського не братиме 5-класників. Школярі 6,7,8 і 9 класів, які його відвідують, зможуть довчитися.

У профільному ліцеї для старшокласників передбачено дев’ять можливих напрямків: громадянська та історична, мовно-літературна, математична, природнича, технологічна, соціальна і здоров’язбережувальна галузі, інформатика, фізична культура та мистецтво. Обов’язковими для вивчення будуть: українська мова, історія України, фізкультура та іноземна мова.

Як розповів Олександр Романюк, ліцей уже має досвід організації профільного навчання. Діє хіміко-технологічний клас. Його випускники мають менше проблем зі вступом до вищих навчальних закладів, та й навчання проходить легше, адже вони мають певний багаж знань.

Умовою для створення нового потоку буде прояв бажання щонайменше 8 учнів. У кожної дитини, залежно від обраних предметів, буде свій розклад навчання. Протягом першого семестру учень може змінити бажані предмети, які вивчатиме посилено, та перейти до іншого потоку.

Що стосується укриття, яке розпочали будувати ще минулого року, але процес затягнувся через зміни до ДБН, то, за словами директора, наразі проведено експертизу проєктно-кошторисної документації, нині завершальний етап коригування. Невдовзі проведуть тендер для обрання виконавця робіт. Укриття буде розраховане на 700 осіб (490 сидячих місць і 210 лежачих). У разі надзвичайних ситуацій там автономно можуть перебувати люди протягом тижня часу, для цього працюватимуть два потужних генератори. Над укриттям згодом планують звести триповерховий навчальний корпус.

Читайте також:

У Володимирі перед будівництвом укриття в колишній гімназії провели археологічні розкопки: знайшли цінні знахідки

Нагадаємо, улітку 2022 року на сесії депутати прийняли рішення про перепрофілювання гімназії імені Олександра Цинкаловського у профільний ліцей. Тоді припинили набір молодших класів. До 2027 року там мають навчатися лише старші класи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота