<

Під час розкопок у Володимирі знайшли ковзани варягів

21:37 | 12.04.2024 / Володимир / , /
Перегляди
801
/ Коментарі відсутні

Керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк, який працював під час розкопок у ліцеї імені Цинкаловського, продемонстрував фото знахідки колег із Йорку – ковзани варягів Х століття разом із відреставрованим шкіряним взуттям. Та показав схожі знахідки у Володимирі.

Про це Віктор Баюк повідомив у фейсбуці.

Археолог розповів, що подібні знахідки, як у колег із Йорку, вони знаходили у Володимирі під час досліджень на місці будівництва укриття для ліцею імені О. Цинкаловського.

«Загалом не відкидаючи варязький слід у винайденні такого способу пересування (Скандинавія все ж таки) однією із дискусійних проблем залишається спосіб кріплення ковзана до взуття.

Комплект ковзанів (7 зразків, в тому числі і парні) з об’єкта п.п. ХІІ ст. та ще 4 зразки з інших об’єктів ХІ, ХІ-ХІІ та ХІІ-ХІІІ ст. можуть значно наблизити вирішення цього цікавого питання, адже мають явні ознаки використання», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, дослідження проведено весною 2023 року на замовлення Ліцею імені Олександра Цинкаловського Володимирської міської ради ДП «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України спільно із Волинським національним університетом імені Лесі Українки, Заповідником «Стародавній Володимир» та Спілкою археологів України.

Читайте також:

Ключ вікінгів: на розкопках біля ліцею № 4 у Володимирі знайшли чергову річ князівської доби




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок