<

На території Володимирського району функціонує ще 35 храмів УПЦ мп

19:18 | 8.07.2024 / Володимир, Нововолинськ / /
Перегляди
898
/ 1 коментар

На останній сесії Володимирської райради проінформували про роботу тимчасової комісії щодо перевірки виконання законодавства України з декомунізації в територіальних громадах району.

На території Володимирського району функціонує 155 православних релігійних організацій, з них 118 – Православної церкви України, 35 – УПЦ (мп) та дві – мають статус «незалежної православної громади».

Голова комісії Андрій Нагорний повідомив про процеси декомунізації від 2023-го року, зокрема про кількість релігійних організацій, які розташовані на території Володимирського району:

  • Володимирська ТГ – ПЦУ – 14, УПЦ – 3;
  • Зимнівська ТГ – ІЦУ – 14, УПЦ – 6;
  • Оваднівська ТГ – ПЦУ -10, УПЦ – 5;
  • Іваничівська ТГ – ПЦУ – 5, УПЦ – 1;
  • Павлівська ТГ – ПЦУ – 16, УПЦ – 3;
  • Нововолинська ТГ – ПЦУ – 9, УПЦ – 4;
  • Поромівська ТГ – ПЦУ – 5, УПЦ – 3, незалежна православна громада – 2;
  • Локачинська ТГ – ПЦУ – 16, УПЦ – 5;
  • Затурцівська ТГ – ПЦУ – 13, УПЦ – 1;
  • Литовежська ТГ – ПЦУ – 6, УПЦ – 0;
  • Устилузька ТГ – ПЦУ – 10, УПЦ – 4.

Нагадаємо, що у Поромівській громаді зареєстрували Свято-Миколаївську «незалежну» релігійну громаду, якою опікуються представники церков УПЦ мп Володимир-Волинської єпархії. У 2019-му році віряни села Будятичі проголосували за перехід до ПЦУ. Священник не погодився переходити разом з громадою та почав правити у будівельному контейнері навпроти храму.

Варто додати, що реєстрація «незалежної» релігійної організації у селі Будятичі, до якої так люблять приїжджати священники УПЦ, які не захотіли зректися московського патріархату зі своєю громадою і залежності від ворожої російської православної церкви: чергове замилювання очей парафіянам, чи намагання обійти закон про заборону УПЦ мп.

На звернення голови тимчасової комісії райради про перевірку виконання законодавства України щодо декомунізації в територіальних громадах району Андрію Нагорному надали відповідь у Володимирській райраді, Зимнівській громаді та Нововолинській. Повідомивши наступне:

Поромівська громада

Розпочато роботу з перейменування села Петрове Поромівської сільської ради. 13-го серпня, відбулись громадські збори, де більшість мешканців висловились за повернення історичної назви селу Петрове. 25-го серпня депутати Поромівської громади на сесії прийняли рішення про повернення історичної назви селу Цуцнів (нинішнє Петрове). А 20-го жовтня рішення про позбавлення колоніального радянського минулого та перейменування села Петрове розглянула Володимирська районна рада. Депутати райради одноголосно проголосували за зміну назви.

До слова, село Петрове до 1958 року називалося Цуцнів. Люди й досі пам’ятають цю назву та не сприймають нав’язаної комуністичною владою Петрове на честь Героя Радянського Союзу, заступника політрука 7-ї прикордонної застави 90-го Володимир-Волинського прикордонного загону Українського прикордонного округу військ НКВС СРСР сержанта Василя Васильовича Петрова, що загинув 22-го червня 1941 року неподалік села. Хоча, за спогадами місцевих жителів, він був застрелений, втікаючи (а не захищаючи), поблизу Володимира.

Устилузька громада

Розпочато роботу з перейменування села Пархоменкові Устилузької громади. Прийнято рішення Устилузької міської ради від 2024-го року «Про затвердження подання щодо перейменування населеного пункту Устилузької міської територіальної громади» та рішення Володимирської районної ради «Про клопотання щодо перейменування села Пархоменкові Устилузької міської ради».

Село Пархоменкове перейменоване у 1958 році на честь енкаведиста І.Пархоменка (історична назва Видранка). Нагадаємо, народний депутат Ігор Гузь спільно з головами, місцевими депутатами і громадськістю Поромівської, Рівненської та Устилузької громад ініціював перейменування трьох населених пунктів, які названі в честь катів-енкаведистів (Головне управління прикордонних військ НКВС СРСР).

Зимнівська громада

Зимнівською сільською радою у 2022-му році було прийнято рішення «Про перейменування вулиць на території Зимнівської територіальної громади» та 2023-го року рішення «Про перейменування вулиць», згідно з якими було перейменовано ряд вулиць в різних населених пунктах громади.

Таким чином, усі необхідні назви вулиць змінено. Було проведено інвентаризацію радянських, комуністичних пам’яток та усіх земельних ділянок, що перебувають в користуванні УПЦ (мп). Постійно здійснюється робота за участю поліцейського офіцера громади щодо контролю за вчиненням будь-яких дій на території громади, які можуть бути використані на користь державі-агресору, а також нести загрозу для національної безпеки України.

Детальна інформація про розміщені на території громади 9 памʼяток повʼязаних із Другою світовою війною була надіслана у відповідні відділи Володимирської районної ради та Волинської обласної державної адміністрації.

Нововолинська громада

Рішенням Нововолинської міської ради було припинено «Свято-Успенському чоловічому монастирю Володимир- Волинської єпархії УПЦ МІІ» право постійного користування земельною ділянкою, даним рішенням КП «УЖК №1» Нововолинської міської ради було зобовʼязано розірвати договори оренди на приміщення, яке знаходиться на м-н Шахтарському та селищі Благодатне по вулиці Грушевського.

Щодо інвентаризації обʼєктів, меморіалів і памʼятників, які підлягають під визначення радянської, комуністичної, тоталітарної і колонізаційної символіки – на території Нововолинської ТГ знаходяться 3 памʼятки історії місцевого значення. А саме:

  • Пам’ятник землякам (1941-1945) с. Грибовиця, дата спорудження – 1971р.,
  • Пам’ятник землякам (1941-1945) с. Гряди, дата спорудження – 1969р.,
  • Пам’ятник на честь радянських прикордонників м. Нововолинськ, дата спорудження – 1982р.

Відділ культури Нововолинської міської ради звертався до Волинської обласної військової адміністрації щодо перегляду даних памʼятників та зняття їх з обліку.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Жовтня, Неділя
5 Жовтня, Субота