<

Фінансові махінації у Володимиртеплі під час керівництва Сергія Коби: Держаудитслужба виявила мільйоні втрати 

18:10 | 21.05.2024 / Володимир / /
Перегляди
1234
/ коментарі 2

Державна аудиторська служба відповіла на запит щодо зловживань на підприємстві Володимиртепло. Ревізії служби підтверджують серйозні фінансові порушення на мільйони гривень. Матеріали перевірки було передано правоохоронцям.

Нагадаємо, у травні 2023 року Волинню прокотився скандал разом з виходом журналістського розслідування на сайті “Наші гроші”. У статті йшлося, що КП «Володимиртепло» Володимирської міської ради за результатами тендеру уклало угоду з фірмою «Вельт Капітал» стосовно реконструкції теплових мереж котельні на 27 млн грн. Журналісти відзначили, що закупівля труб для реконструкції планується по вдвічі завищеній ціні

Вже за 4 місяці, 18-го вересня 2023 року стало відомо, що Сергій Коба – тодішній керівник підприємства від травня 2017 року, – не повернувся із закордонного відрядження та звільнився з посади керівника комунального підприємства «Володимиртепло», яке він очолював більше 6 років. Офіційну причину звільнення він зазначив наступну: у зв’язку з хворобою. Згодом, міський голова Володимира повідомив, що написав заяву в поліцію через неповернення Коби із закордонного відрядження. 

ЩО ВИЯВИЛА ДЕРЖАУДИТСЛУЖБА

Після такої скандальної події і неповернення керівника КП “Володимиртепло” Сергія Коби з закордонного відрядження, у громаді поширилися чутки про можливі зловживання Коби у частині не тільки вкладання труб, а й придбання твердого палива. Це вимагало додаткової перевірки. Запит на ініціювання проведення такої перевірки до Держаудитслужби подав народний депутат Ігор Гузь. До травня 2024 Держаудитслужба вивчала ситуацію та надала відповідь.

Як стало відомо з відповіді, Державна аудиторська служба провела виїзну планову ревізію фінансово-господарської діяльності КП “Володимиртепло” за період з 1-го червня 2021 року та по 31 грудня 2023 року. (за 2,5 років). 

У ході цієї  ревізії було виявлено порушення, які призвели до втрат фінансових ресурсів на суму понад 4,2 мільйони гривень та нецільове використання бюджетних коштів на суму 1,6 мільйон гривень. 

Закупили дерев’яну тріску, якої насправді не було

Зокрема, було встановлено, що КП “Володимиртепло” здійснило оплату за дерев’яну тріску (соснову) без фактичного її отримання, що призвело до матеріальної шкоди на суму 2,7 млн грн

Порушення при реконструкції котелень 

При виконанні робіт з реконструкції котелень у Володимирі було завищено вартість виконаних будівельних робіт на суму 274,5 тисяч гривень.

Також зазначають, що підприємство втратило можливість отримати доходи від реалізованих товарно-матеріальних цінностей та наданих послуг на суму майже 1,2  млн  грн через неналежне проведення претензійно-позовної роботи.

Закупівлі автомобілів без відкритих торгів

Також підприємство всупереч паспорту бюджетної програми закупило легковий автомобіль замість автомобіля для аварійно-відновлювальних робіт, що призвело до нецільового використання бюджетних коштів на суму 1,6 млн грн. 

Було встановлено порушення законодавства про закупівлі, оскільки підприємство здійснило закупівлю вантажного автомобіля на суму 4,7 млн грн без застосування визначеної законодавством процедури закупівлі — відкриті торги.

Факту придбання труб за завищеною ціною не виявили  

Під час ревізії виявлено, що Підприємство “Володимиртепло” здійснило закупівлю робіт з реконструкції теплових мереж котельні у місті Володимирі  через відкриті торги “з особливостями”. У результаті цих торгів ТОВ “ВЕЛЬТ-КАПІТАЛ” стало переможцем і уклало договір на суму майже 27 мільйонів гривень. 

Ревізією встановлено, що робіт у 2023 році було виконано та профінансовано на суму майже 20,8 мільйонів гривень, що відповідає плану фінансування. На 2024 рік передбачено виконати робіт на суму 6,1 млн гривень.

Труби, про які писали “Наші гроші”, згідно з актами виконаних робіт, не було закуплено. Тому, як зазначила Держаудитслужба, неможливо порівняти ціни з фактино придбаними. Порушень у контрольних обмірах у ТОВ “Вельт Капітал” не виявлено.

ЩО В РЕЗУЛЬТАТІ? 

Після ревізії КП”Володимиртепло” надіслано вимоги щодо усунення порушень та повернення використаних не за цільовим призначенням коштів на суму більше 1,6 млн грн  до міського бюджету. З цим має розбиратися вже теперішній керівник підприємства. 

Матеріали ревізії Держаудитслужба у квітні 2024 року передала до Управління стратегічних розслідувань у Волинській області Національної поліції України для розгляду та прийняття рішення відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України. Надалі справа щодо колишнього керівника підприємства – Сергія Коби – в руках правоохоронців.

Читайте також:




коментарів: 2
  1. На жаль Коба не єдиний… Ім’я їм (злодійським рожам) легіон. Декларують мільйони, а люди отримують жебрацькі пенсії і зарплати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Липня, Субота
26 Липня, П’ятниця