<

Центр тероборони у Володимир-Волинському районі – один з найперших в Україні – розмова із засновниками та новим директором

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:06 | 9.02.2022 / Інтерв'ю, Володимир / /
Перегляди
1680
/ коментарі 3

Про важливість функціонування у Володимир-Волинському районі центру територіальної оборони, історію його створення, долучення до законодавчої бази, фінансування, пріоритетні завдання на 2022 рік, розповіли БУГу голова районної ради Віктор Хиць, його заступник та один із засновників центру Андрій Оніщук та новий директор Ігор Юхименко.

Історія створення підрозділу тероборони у Володимир-Волинському районі

Ідея про створення тероборони у Володимир-Волинському районі постала у 2014 році, коли Росія окупувала частину території України. Ініціатором створення тероборони була районна рада на чолі з тодішнім головою Андрієм Оніщуком.

“Перші навчання ми проводили самі для себе. У 2014 і 2015 роках, люди, якій хотіли чогось навчитися приїжджали. Ми готували самі для себе сценарії, готували перешкоди та різного роду завдання і так тренувалися. А з 2015 року у нас уже розгорталися підрозділи територіальної оборони. Це були батальйонні групи, які розгорталися не як бойові групи, а я цивільне населення, яке мобілізувалося і ставало в ряди тероборони”, – розповів нинішній заступник голови районної ради.

На той час ще законів, які б регулювали роботу по теробороні не було, працювали на підзаконних актах. У 2015 році були перші глобальні розгортання на рівні області, коли ще губернатором області був Володимир Гунчик і чинний обласний військовий комісар Роман Кулик.

“На той час ми були унікальними свого роду. Тоді наша 51 бригада була одна із перших, був досвід, а також гіркі і плачевні моменти, які ми мусили швидко зліквідувати та не допускати в подальшому помилок”, – додав Оніщук.

Тоді було розроблено положення про центр підготовки, його розглянули в обласній раді і це положення було, навіть, прийняте, був затверджений Статут. Прийняли програма з 2016 по 2020 рік, де розглядалися питання щодо проведення навчань, навіть за участю авіаційної техніки.

“На превеликий жаль, далі пішли колізії. Колізії між подвійним фінансуванням: бюджет міністерства оборони і цивільний бюджет. Також, кому підпорядковуватимуться збройні сили, кому буде підпорядковуватися структура і хто є базово засновником і хто володітиме майном, тощо”, – зазначив заступник голови райради.

Тоді розпочали розробку та впровадження системи, проте через ці колізії, далі Володимир-Волинського району створення тероборони не реалізувалося.

Проте завдяки цим напрацюванням, вже у 2019-2020 роках були готові три законопроєкти про тероборону. Андрія Оніщука декілька разів запрошували в ініціативну групу, щоб надати певні рекомендації, оскільки вже були деякі напрацювання стосовно розробок на місцях.

Загалом тероборона – це формування, куди входять звичайні прості люди, які повинні пройти на добровільній основі, щоб самостійно захищати свою територію. Це останній резерв, коли приходить ворог і народ встає до зброї уже безпосередньо на своїй території. Людей нікуди не везуть, не мобілізують, вони захищають свою громаду, своє місто, село, свій дім, своїх рідних.

У зв’язку з тим, що у Володимирі знаходиться військова частина, у районі знаходиться полігон обласного розкладу, том, заручившись підтримкою військового комісара та тодішнього командира Волинської обласної бригади Олександра Скумбрія, було погоджено і вирішено створити обласний центр. Але адміністративно він знаходився у Володимир-Волинському районі й, по назві, він буде прив’язаний у формі КП до районної ради.

“Ми заручилися підтримкою СБУ, ми запрошували представників поліції та ДСНС. Також особисто був присутній обласний комісар і командир бригади Скумбрій, де обговорювались деталі створення центру у районі. Також наради проводились, безпосередньо, і під час самих навчань”, – наголосив Оніщук.

Як додав нинішній очільник райради Віктор Хиць, завдячуючи тому, що була наполегливість і взаємодія усіх ланок районної ради, депутатського корпусу, були розроблені певні напрацювання, й у березні 2021 року затвердили Статут навчального центру територіальної оборони Володимир-Волинського району. Тоді ж призначили керівника – Олександра Бойка. До слова Володимир-Волинський центр – обласного значення (не обласного підпорядкування), на той час він став першим в області. Інструктори, які зібралися у районному центрі тероборони були залучені зі всієї області.

До слова, у статуті були уже прописані всі основні завдання закону про територіальну оборону, який вийшов лише через пів року.

Нині Бойко підписав контракт та керує одним із батальйонів у Луцькому районі. Очолювати підрозділ тероборони у Володимир-Волинському районі призначили його заступника Ігоря Юхименка (на фото).

Віктор Хиць нагадав, що у 2021 році Володимир-Волинський підрозділ оновленого району охопив майже усі старостинські округи за виключенням Іванич та Устилуга по першому етапу навчань з дорослими та школярами. В рамках цих навчань також частково об’їхали Луцький, Ковельський та Камінь-Каширський район.

Аналогів центру, як у Володимир-Волинському районі немає у жодному районі країни

Такого підрозділу тероборони, як у Володимир-Волинському районі немає по всій Україні.

“Ми перейшли на випередження у той час, коли інші думали чи створювати, чи ні, то ми вже його створили”, – додав очільник райради.

Олександр Оніщук зауважили, що вони з Ігорем Юхименком відвідали багато заходів, в тому числі і платних, які проводились на території України, щоб набути досвід та зрозуміти безліч нюансів та завдань щодо створення центру ТОб.

Чи змінилися задання тероборони, яку створювали у 2021 році і нині, у зв’язку із загостренням ситуації

У порівнянні з тогорічними, завдання підрозділу змінилися через загострення ситуації на сході і з північним сусідом.

“І ситуація змінилася, і кругозір населення. По-перше, люди відчули відповідальність, війна не закінчилась, вона із 2014 року і до сьогодні триває. По друге, закон про супротив, який вийшов і вступив у силу з 1-го січня 2022 року, прискорив цей процес: створюються на місцях підрозділи тероборони, які вже повинні були бути створеними раніше, але на це ніхто не звертав увагу. По-третє, відкритість кордонів зі сходу доповнилася відкритістю кордонів з північної сторони. Ми наближені до цієї території та розуміємо, що можемо піддаватися удару в першу чергу. Тому, повинні бути підготовленими до контрударів, щоб люди могли захисти свою територію, свої домівки, свої сім’ї. Саме для того проводяться ці навчання”, – розповів Хиць.

Існує домовленість із кожним головою громади Володимир-Волинського району про те, що на території мають проводитись відповідні навчання. Це входить у комплекс занять, в одному з яких, в Оваднівській громаді, приймав участь і голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Формат навчань необхідно розширювати, зокрема не охоплена робота по медичній допомозі, сюди планують більше залучати жінок. Оскільки за новим законом на обліку мають стояти і вони. Жінкам варто навчитися, щоб допомагати чоловікам і при потребі, вміти надавати першу медичну допомогу.

Призначили нового керівника тероборони Володимир-Волинського районного центру: що про нього відомо

28-го січня на сесії депутати Володимир-Волинської райради призначили нового директора районного центру підготовки територіальної оборони, ним став 49-річний лучанин Ігор Юхименко.

Новий директор тероборони має вищу спортивну освіту, двічі служив у війську: перший раз ще в радянській армії, другий – у ЗСУ. Заслужений тренер України, заслужений працівник культури та спорту, працював старшим тренером збірної України з джиу-джитсу, має багато нагород.

Очільник райради характеризує його, як скромну людину, дисципліновану, яка знаходиться на своєму місці, і цілком розуміється у своїй справі. Він додає, що Юхименко пройшов співбесіду на всіх рівнях: обласного військкомату, служби безпеки, поліції.

Чим займатиметься районний підрозділ територіальної оборони у 2022 році

Віктор Хиць повідомив, що нині вже є повністю розроблений план роботи тероборони на 2022 рік. Розплановані усі навчання та підготовки.

10-го лютого розпочались перші навчання центру в цьому році у Затурцівській громаді. Далі планується ще їх проведення в Поромівській, Іваничівській громадах, на цьому завершиться перший круг по навчальному центру. Потім відбудеться передислокація і навчання проводитимуть по другому кругу.

Це необхідно для прискорення процесу створення ДФТГ (добровольчі формування територіальної оборони), які планують утворити на території кожної громади району. Підготовчий етап їхнього створення передбачений законом №5557 “Про основи національного спротиву”. Кожен з батальйонів матиме свої окремі завдання, основою яких є захист, а не напад, оборона та відсіч супротивнику, який раптом захоче ступити на нашу територію.

Що прописано у законі

Новий закон “Про основу національного спротиву” передбачає створення добровольчих формувань територіальної оборони. Це надасть можливість тим людям, які не йдуть у збройні сили, які не йдуть у батальйони територіальної оборони бригадного рівня, здобути відповідні уміння. Ці формування дозволять організуватися людям безпосередньо на своїй території, тобто це будуть підрозділи територіальних громад: ДФТГ Володимира, ДФТГ Нововолинська, ДФТГ Устилуга, ДФТГ Зимного, ДФТГ Іванич тощо. У великих містах їх може бути й декілька по прив’язці до стратегічних об’єктів: охорона електропідстанції, залізниці, водопровідних мереж, школи, лікарні.

Варто зауважити, що закон дозволяє використовувати власну мисливську зброю до того моменту, поки видадуть табельну.

“Мобілізаційні процеси можуть затягнутися, а ворог чекати не буде. Натомість уже будуть готові сформовані добровільні батальйони в кожній бригаді”,- додав Оніщук.

Як формуватимуть ДФТГ

Кожна територіальна громада повинна мати, як мінімум взвод, щоб можна було нормально функціонувати й, по можливості, змінювати один одного.

Перше пробне добровольче формування територіальної оборони у Володимир-Волинському районі, після створення центру, було розгорнуте на базі Овадного, близько 30 осіб, під час проведення навчань у квітні.

“Коли вони в себе в Овадне вийшли зі зброєю, то розуміли, що це є школа, це – підстанція. Не буде води, світла – не буде в них нормальних умов. Вони захищають свою територію, на якій проживають”, – розповів Оніщук.

Навчання у вересні пройшли вже значно легше, оскільки до того була проведена кропітка робота, розробленні певні напрацювання. До цього залучалися снайпери, розвідники, сапери з 14 ОМБр, які давали свої рекомендації. На основі цього була розроблена методика по формуванню підрозділів із простих людей.

Професіоналів залучають у кожну громаду/село. З їхньою допомогою у кожному селі напрацьовується карточка ведення вогню, механізм оборони адмінприміщення, вказуються на слабкі позиції території, які потрібно підкріпити.

Такі картки ведення вогню розробляє безпосередньо нинішній керівник підрозділу тероборони Ігор Юхимюк. Вони зберігаються у голови громади, і навіть, якщо хтось з офіцерів прийде, то за допомогою цієї інформації уже будь-якому керівнику буде набагато простіше організувати оборону зазначеної території.

Важливість функціонування тероборони за баченням Юхименка

Новий керівник бачить основною задачею початкового навчання – ознайомлення і вивчення правил поводження зі зброєю, як цивільною, так і військовою: зарядити, розрядити, правильно нести, правильно прийняти, зайняти вогневу позицію і т.д. Це початковий рівень.

Другий етап – це самоорганізація людей. Необхідно обрати лідера, який зможе швидко зібрати мешканців. Зазвичай люди обирають самі лідера з громади, якого вони поважають, якого будуть слухатись. А він, у свою чергу, бере на себе відповідальність їх організовувати.

“Приїжджаючи у кожну ТГ, проводиться бесіда, що якщо люди не організуються і не вийдуть захищати свою домівку, за них це не зробить ніхто. Оскільки у війська можуть бути свої задачі, поліції не вистачить. Якщо місцеве населення буде підготовлене і не буде помилятися у певних своїх діях у воєнний час, то й підготовленим загарбникам не буде легко, бо вони також люди і також бояться. Якщо цивільне населення буде навчене, підготовлене, якщо буде психологічно налаштоване, то зможе дати гідну відсіч ворогу”, – зазначив Юхименко.

ДФТГ вивчатимуть типи зброї, навчатимуться влучно стріляти, як правильно займати вогневі позиції, проходитимуть основні ази тактичної медицини, поводження при пораненнях та надання першої домедичної допомоги. Фактично це ази підрозділу легкої піхоти.

“Вважаю, що державні органи мають більше звернути свою увагу на важливість функціонування тероборони. Виділяти на це більше коштів і більше часу, приділяти час не для галочки, оскільки це дуже серйозна справа”, – додав керівник центру Володимир-Волинського району.

Фінансування центру тероборони у районі

Всі ці процеси, оплата праці інструкторів, заміна інвентарю: медобладнання, яке зношується під час навчань, паливо для транспорту, ті ж патрони потребують значних витрат.

Державного, місцевого фінансування для функціонування підрозділів тероборони практично немає, воно мінімальне і його, за словами організаторів, вкрай не вистачає.

“За нашими підрахунками підготовка одного бійця вартує, в середньому, близько 40 гривень. Чим більше людей збере тергромада, тим вигідніше у фінансовому плані”, – зазначив Оніщук.

Досі, щоб забезпечити зарплату директору, інструкторам, підрозділ за місяць мав провести у територіальних громадах певну кількість платних навчань, він фактично знаходився на самофінансуванні. Причому інструктори працюють по цивільно-правовій угоді, вони не мають постійного графіка роботи в підрозділі. Ці люди працюють у повсякденному житті на інших посадах, а за необхідності їх викликають на певний період, за який їм відповідно й оплачують.

Із загостренням ситуації й розширеним форматом роботи центру постала додаткова необхідність фінансування тероборони на державному та місцевому рівнях.

Читайте також:




коментарів: 3
  1. “відкритістю кордонів з північної сторони”,І бульбаші у нас вже вороги?… це хто нам так наказав думати-наші господарі з Вашингтона?

    • Дійсний випадок: Російський льотчик каже, що їхні літаки пофарбовані в такі кольори, що такй літак у небі важко побачити. Льотчик із цивілізованої країни питає: “Ви що, збираєтеся воювати на дальності прямої видимості?”
      Панове пісюни у військовій формі! Затямте собі раз і назавжди: людьским контингентом воюють лише в країнах десятого світу, на кшалт Зімбабве. Цивілізовані країни давно воюють технікою, керованою людьми здалеку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота