<

10, 12 та 25 копійок: скільки коштують пластикові пакетики у супермаркетах Володимира та як реагують покупці

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:10 | 11.12.2021 / Володимир / , , /
Перегляди
5597
/ коментарів 28

З 10-го грудня вступив у дію перший етап обмежень закону, який має зменшити обіг пластикових пакетів в Україні. З цього дня покупці мають платити окремо за кожен виріб. Як реагують на нововведення покупці у Володимирі та що на це каже адміністрація магазинів, дізнавалися журналісти БУГу.

11-го грудня журналісти БУГу відвідали найбільші супермаркети Володимира: SPAR, Наш край, АТБ, Рукавичка та Сім23, щоб дослідити, яка вартість пакетів, чи підтримують ініціативу покупці та що на це кажуть самі продавці і який вихід шукатимуть.

Як розповіла адміністраторка SPARу Ольга, у деяких покупців нововведення викликають обурення. Є й такі, що повертають пакети. В більшості обурюються мешканці старшого віку. Альтернативу пластиковим виробам наразі не придумали, але це питання є актуальним. Людей, які б приходили зі лотками, ще не було, у магазині є своя тара, можуть пропонувати заміну.

“Закон є закон нічого тут не зробиш мусимо дотримуватися. Наразі вартість пакетів складає 25 копійок за штуку. Проте з березня, згідно з законодавством, ця ціна зросте”, – додає дівчина.

До слова, безплатні тонкі пакети ще можна використовувати для сипучих продуктів, свіжих м’яса та риби. Також безкоштовними лишаються одноразові рукавички.

У відвідувачів SPARу теж думки відрізняються. Одні – підтримують ініціативу та кажуть, що варто задуматися про екологію планети, інші – шитимуть торбинки, щоб не платити додаткові гроші, треті – згідні платити, ще одні вважають, що магазин сам має шукати альтернативу, пропонувати біорозкладні чи паперові пакетики.

Пані Наталія ще раніше перейшла на екоторбу та намагається не використовувати пластик. Покупець Андрій теж ходить у магазин зі своєю сумкою з тканини, його до цього спонукав син та прислав екологічну альтернативу пластику. До нововведень ставиться позитивно, каже, якщо потрібно буде, то шитиме полотняні торбинки власноруч.

Пенсіонерка Ніна негативно віднеслась до нововведень, каже, що неготова платити за мішечки й думає над тим, щоб самій виготовляти їх. Молоді люди Роман та Анастасія за потреби готові оплачувати, але вважають, що магазин має замінити пластикові вироби на альтернативні.

Як зазначила касирка Каріна, люди реагують по-різному, переважна більшість нормально, але деякі – не хочуть платити і обурюються. В більшості – це люди старшого віку, пенсіонери. Раніше були такі, що брали з собою додаткові пакетики, то тепер, дізнавшись, що потрібно за них додатково оплачувати, повертають їх.

На жаль, в супермаркетах “Наш край” та АТБ журналістам не дозволили фотографувати і надавати інформацію, пославшись на необхідність дозволу керівництва, який наразі отримати не можуть. Там пластикові пакети коштують 25 копійок і 9-12 відповідно.

У магазині Сім23 вартість одноразових пластикових виробів для пакування становить 10 копійок. Адміністраторка торгового закладу Евеліна розповіла, що у них не було клієнтів, які б негативно відреагували на нововведення, люди готові платити за додаткове пакування. Альтернативу пакетикам поки не придумали.

У супермаркеті “Рукавичка” покупці реагують по-різному, одні негативно, інші – позитивно. Як розповіла адміністраторка торгового закладу Оксана, вартість пластикових пакетів у них становить 10 копійок. Меншість покупців реагують на це негативно, але такі є. Є й люди, які приходять зі своїми мішечками. На хлібобулочні вироби використовують паперове пакування, можливо згодом запровадять їх і для іншої продукції.

Деякі покупці не знали про додаткову плату за поліетилен і дізнались про нововведення від журналістів БУГу. Інша клієнтка, яка не захотіла фотографуватися, каже, що робить закупки на тиждень, купуючи більше товару, таким чином використовуючи менше мішечків, пакетики купуватиме, якщо буде треба.

Пані Наталія лояльно поставилась до нововведень і готова платити за мішечки, поки на них не висока ціна. Натомість Ростислав дбає про екологію, підтримує заборону на пластикові пакети, користується екоторбинками та намагається не використовувати пластику.

Як бачимо, цінова політика на пластикові пакети у магазинах Володимира поки не є фіксованою і варіюється у межах 9-25 копійок за штуку. Платити за них чи ходити з власними, шити екоторбинки – рішення лишається за покупцями, але варто нарешті задуматися про екологію. До слова – це перший етап закону, у березні вартість пакетів має зрости до гривні.

Нагадаємо, 1-го червня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», яким пропонується впровадити механізми стимулювання розвитку виробництва біорозкладаних пластикових пакетів, а також ввести відповідальність за порушення вимог у сфері розповсюдження пакетів.

Мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів. Адже, коли ми менше використовуємо пакети, то менше продукуємо сміття, яке потім опиниться на звалищі, а отже у довкіллі.

До слова, обмеження використання пластикових пакетів, яке ввели з 11-го грудня, буде поширюватися тільки на магазини та супермаркети та не буде стосуватися ринків.

Заборона поширення пластикових пакетів товщиною до 50 мкм в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства вводиться з 1-го січня 2022 року.

За незаконне розповсюдження пластикових пакетів для суб’єктів господарювання запроваджується значний адміністративно-господарський штраф – від 8,5 до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення стягнення досягне 34 тисяч гривень.




коментарів: 28
  1. ці пакетики розлазяться за 1-2 роки, із екологією не мають нічого спільного… через пів року заборонять пакетики без малюнка маски та тюленя

    • Брехня, закопайте в землю і викопайте за 30 років. Може пакетик цілий і не буде, хтось прогризе, десь коріння проб’є, ала навіть тоді він буде міцним.

  2. Які ви всі розумні подумали про екологію а заводи які виділяють відходи в атмосферу ви подивіться на один кроноспан скількі диму іде в повітря в небо ви людей штрафуєте за смітя що вони палять всі люди що проживають в володимирі якщо будуть палити смітя за тиждень не зруйнують атмосферу як кроноспан за 1 ден день

  3. Ави до них домахалися за якісь пакети люди добрі якщо в вас хороша заробітня плата то поділітся нею з нами ми заробляємо мало на пакети не вистачає чі ви хочете нас раньше часу в гроб загнати хочете мітинг ви його будете мати

    • Вахахахаххахахаах
      А скільки ви на місяць тих пакетів купуєте?
      1 пакет 10-15 копійок, це якщо щодня по 3 купувати, то за місяць витратиш 9-13 гривень)))

    • а е різниця, будуть довбозелики чи довбопецики ? а інших не буде, яке суспільство, такі і довбики… Доляр понад усе !

        • трехчлен, чим тобі більш за все не подобався рад.союз ?
          1) безкоштовними квартирами ?
          2) безкоштовною освітою ?
          3) безкоштовною медициною /
          4) неможливистю накрасти для себе і онуків ?
          Раскрий нам свое лічіко ? Ти шизік чи крадій ?

          • Переглянь попередній допис ХХХ !

          • а тобі, Олександр, шо більш за все подобаеться в капіталізмі ?
            1) наркоманія серед молоді ?
            2) рабство на пшекських плантаціях ?
            3) неможливість для 95% забеспечити дітей освітою чи житлом ?
            4) розвал промисловости и безробіття ?
            5) жити за рахунок експлуатаціи людей ?
            Свій варіант…

          • Ну не драматизуй вже так сильно, не все так погано. Як казав Черчіль-“демократія, це погана форма правління, але нічого кращого людство поки ще не придумало”. Нам українцям просто до неї треба ще трохи дорости.

          • Не ідеалізує вже так сильно, не все там було так добре і не для всіх, тому він і розпався.

          • ну ти, олежка, ідеаліст.. назви но мені краину, в який “все там так добре для всіх..”
            Союз знищили отакі комуністи, як наш комсомолец, яким захотілося прибрати до рук народні богатства.. правда наш комсомолець виявився невдахою, але то таке…

  4. Як в нормальних державах весь товар має бути запакований в магазинах,і нема нічого на розвес і ніяких сипучих з мішків невідомого виробництва!

  5. Автор статті пише “варто нарешті задуматися про екологію” А що, платні пакети не забруднюють навколишнє середовище? Якщо вже так, то нехай будуть бумажні пакети екоторбинки платні. А то складається враження або це недолугість, або шарлстанство, або…

  6. Коротше висновок : скупляти пока можна пакєтікі по 10коп. щоб потім можна було продавати на хай по 1.50 : ) (адже в маркетах будуть ще дорожче)

  7. Як казав ваш кумир вова путін (позивний ху…ло) причиною розпаду сср був ніякий не комсомолець і не наростаючі націоналістичні рухи, а вкрай неефективна економічна політика яка привела до колапсу в соціальній сфері і це одне з небагатьох в чому я з ним згідний. Вкрай марнотратна енергоємна, неконкурентоздадна планова економіка вбила ваш коханий союз.

    • невже він повинен був сказати, шо Сталін за 9 років підняв з руін краіну ? Ви одну шахту за 30 років побудувати не можете, ефективні ви наши, хе-хе…

      • Підняв країну, перестріляв культурних діячів, ай товариш Сралін, ай молодець

  8. Він міг звинуватити в цьому кого завгодно – націоналістів, євреїв, масонів, Америку, Сороса, Горбачова, нашого пана Анатолія, чи навіть чорта лисого, але він саме сказав про неправильну економіку. Якби перестройку почали в 60-х, або на поч. 70 – х, перейшли б на ринкову економіку, як Китай, то зараз можливо союз і далі би був крутою супердержавою, але не судилось. Брежнєвський період застою став фатальним для економіки, Горбачов це розумів і хотів перестройкою виправити ситуацію, але було вже запізно, економіка почала рушитись, союз вже не зміг стримувати, розпад Варшавського договору і берлінської стіни, а ще цей Авганістан і санкції плюс Чорнобиль пришвидшили народження вільної, і в скорому майбутньому багатої, квітучої і щасливої України.

  9. Доречі не дивно, що у коментарях під статтею про пакети по 10 копійок набігла зграя совків і почали сумувати за “вєлікім нєрушімим с калбасой па двє капєйкі”, коли власне життя нормально побдудувати не можеш, то можна вову путіна цитувати і розповідати як сталін з колін підіймав українську інтелегенцію)))))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота