<

В Україні створили державний реєстр домашніх тварин

22:36 | 4.11.2023 / Новини / , /
Перегляди
162
/ 1 коментар

Уряд ухвалив постанову щодо створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин – собак та котів. У ньому в електронному форматі міститиметься опис тварин, інформація про вакцинацію, стерилізацію та інші дані.

Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства.

Відомство уточнило, що в реєстрі фіксуватимуть інформацію про кількість тварин та їхнє місце перебування, опис тварини, наявність вакцинації та стерилізації, ідентифікаційні дані, дані ветеринарного паспорта та відомості про власника/утримувача.

Заступник очільника Мінагро Денис Башлик зазначив на брифінгу, що ця ініціатива має створити підґрунтя, аби власники вчасно здійснювали ветеринарний огляд тварин, зокрема регулярно вакцинували їх. А якщо тварина опиниться на вулиці, можна буде швидко знайти її власника.

Посадовець наголосив на ключових моментах:

  • реєстрація тварин буде безплатною. Уряд прагне, щоб усі громадяни, незалежно від фінансових можливостей, могли зареєструвати своїх домашніх улюбленців.
  • експериментальний проєкт є добровільним. Немає ніякого зобов’язання бігти до ветеринара та реєструвати свою тварину.
  • умовно ліквідовується монополія державних ветеринарних лікарів на реєстрацію та ідентифікацію домашніх тварин. Тепер це може зробити й приватний медик.

«Запровадження цього реєстру є одним з факторів формування культури відповідального власника. Це дуже важливий напрям державної політики у сфері поводження з тваринами», – переконаний Башлик.

За його словами, потреба в такому реєстрі існувала ще до повномасштабного вторгнення, але не була вирішена, а тепер стала нагальною. Через війну щодня збільшується кількість безпритульних тварин, що створює нові виклики для санітарно-ветеринарних служб і посилює навантаження на притулки.

Заступниця голови Держспоживслужби Ольга Шевченко наголосила, що ідентифікація і реєстрація тварин – це не лише ведення обліку тварин в Україні, а й планування боротьби зі сказом та спрощення переміщення громадян із тваринами до країн ЄС.

Читайте також:




один коментар
  1. Не просто так роблять.
    Скоро податки будуть за кожну лапу і хвоста дерти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота