<

В Україні дозволили писати «росія» з малої літери: не буде вважатись помилкою

01:43 | 22.09.2023 / Новини / , /
Перегляди
61
/ Коментарі відсутні

Написання слів «росія», «москва» та подібних з малої літери в неофіційних текстах не буде вважатись помилкою в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна.

У Нацкомісії зазначили, що написання назв «російська федерація», «росія», «москва», «московія», «московське царство», «російська імперія»«, «державна дума рф» та подібних з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру.

Зазначається, що Нацкомісія обговорила це питання із урахуванням офіційних листів від Інституту української мови НАН України, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України за зверненням віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

Як писати «Росія» в офіційних текстах?

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий зазначав, що назва держави «Російська Федерація» в офіційних документах має бути написана з великих літер.

Так, спершу МОН випустило документ щодо освіти українських дітей за кордоном, в якому рф написано з малої літери. Проте пізніше Лісовий випустив наказ про написання назви Росія з великої літери та наказав виправити назву, якщо в документах вона написана з маленької літери. Він пояснив, що без виправлення назви у наказі Мінʼюст не зареєстрував би цей документ.

Лісовий вважає, що написання «рф» з великої літери – помилка, але така вимога нормопроєктування.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота