<

В Україні хочуть перерахувати диких тварин

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:37 | 31.03.2019 / Новини / /
Перегляди
25
/ Коментарі відсутні

В Україні обліковано 3,8 млн голів сільськогосподарських тварин. Реєстрація домашніх та диких тварин поки що не ведеться.

Про це у відповідь на запит УНН повідомили у Держпродспоживслужбі.

“Наразі передбачено внесення до Реєстру великої рогатої худоби, коней, свиней, дрібної рогатої худоби (кози, вівці)”, – уточнили у службі

Втім, невдовзі в Україні може запрацювати Реєстр домашніх та диких тварин, кажуть контролери. Відповідний законопроект зареєстрований на сайті Верховної Ради України.

Якщо законопроект підтримає Рада – в Україні почнуть обліковувати та чіпувати домашніх і диких тварин, додають контролери.

Процедура чіпування не є новою, кажуть у службі.

“За кордоном розроблені і використовуються процедури ідентифікації різних тварин за допомогою мікрочіпа. При цьому для собак і кішок передбачено введення мікрочіпа підшкірно між лопаток (по середній лінії в районі загривка), коням – з лівого боку шиї у зв’язку”, – йдеться у повідомленні.

Імплантація мікрочіпа тварині розроблена із врахуванням вимог двох стандартів ISO – 11784 і 11785.

“Стандарт ISO 11784 описує кодову структуру мікрочіпа, що базується на здатності використовувати 64-бітовий код з 15 знаками. Він включає код країни і унікальний код ідентифікації, який не повинен бути дубльований ні в якій країні протягом принаймні 100 років. Стандарт ISO 11785 відноситься до стандарту, що охоплює технічне функціонування пристрою сканування і мікрочіпа, визначення, як інформація зберігається і як її активізувати і передавати”, – уточнили у службі.

Контролери також уточнили, що маленьких та великих тварин ідентифікують різними чіпами.

“Для маленьких тварин використовується “FDX-B” мікрочіп, що забезпечує безперервний інформаційний зв’язок між FDX-B сканером і мікрочіпом. Для великих тварин можуть використовуватися “HDX” або “FDX-B” технології. Чіпи матимуть більші розміри та надаватимуть сильніший сигнал. Використання цієї технології дозволяє набагато збільшити відстань між сканером і мікрочіпом при зчитуванні”, – розповіли у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, законопроектом №9022 парламентарі хочуть зобов’язати власників домашніх і диких тварин оформляти ветеринарні паспорти. Ідентифікувати і реєструвати тварин буде спеціальний заклад – Адміністратор Єдиного державного реєстру тварин.

Передбачається, що після ухвалення законопроекту буде створено Єдиний державний реєстр тварин. Кожній ідентифікованій тварині присвоять унікальний номер, під яким вона буде в базі. Власники зареєстрованих тварин зможуть отримати виписку з реєстру безкоштовно.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Травня, П’ятниця