<

В Одесі знесуть пам’ятник Пушкіну

11:02 | 20.09.2024 / Новини / /
Перегляди
25
/ Коментарі відсутні

В Одесі таки знесуть пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну, чого так довго вимагали від місцевої влади.

Про це заявив очільник Одеської ОВА Олег Кіпер в інтерв’ю на YouTube-каналі «Міста сили», пише Громадське.

За його словами, усі відповідні розпорядження вже підписані. Ці документи вже розіслали до всіх відповідних структур.

«Він також в розпорядженні, є підпис щодо його зносу. Сьогодні розійшлися всі листи», — заявив Кіпер.

Пам’ятник Пушкіну в Одесі

Його спорудили ще в 1887-1889 роках на Приморському бульварі Одеси. Він виготовлений з бронзи та граніту. Кошти на нього збирали міські жителі. Монумент є бюстом, поміщеним на високий квадратний п’єдестал із граніту.

За свого життя Пушкін близько року жив у Одесі — з червня 1823-го по липень 1824-го. Вважається, що саме тут російський поет написав частину свого роману у віршах «Євгеній Онєгін».

До та після початку повномасштабного вторгнення жителі Одеси та інші активісти вимагали від місцевої влади знести цей пам’ятник, аргументуючи це тим, що пам’ятник Пушкіну є символом російської окупації. Натомість місцева влада відкидала такі слова.

Так, наприклад, міський голова Одеси Геннадій Труханов в одному з останніх інтерв’ю заявляв:«Коли мені кажуть, що путін вдягнув у військові мундири Пушкіна та все, що пов’язане з культурою, — це неправильно. Це — наш подарунок росіянам: ми віддаємо їм Пушкіна, який жив і творив у Одесі».

Окрім цього пам’ятника, люди вимагали знести монументи на честь російської імператриці Катерини ІІ та російського воєначальника Олександра Суворова. Після довгих суперечок їх таки демонтували.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Вересня, П’ятниця