<

В Іваничівському районі у церкві освятили новий престіл і розписи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:28 | 17.11.2014 / Новини / /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

16 листопада у церкві Великомучениці Параскеви-П’ятниці села Соснина Іваничівського району освятили новий престіл і розписи.

Чин освячення та Божественну Літургію чолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, повідомляє сайт Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

Церква у цьому селі (раніше називалося Бискупичі Шляхетські) споруджено 1781 року за кошти поміщика Харевича як уніатський (але діяв лише як православний). Він цікавий з архітектурного погляду: зведений у поєднанні елементів українського бароко з класицизмом, 1880 року дещо змінений у псевдоруському стилі. В 1960-му церкву закрили, спершу приміщення використовували як комору, довгі роки вона стояла бездоглядною й нищилась. У комуністичної влади був намір висадити її в повітря, але цього не зробили тільки через надто міцні мури (при вибуху могла б постраждати контора колгоспу). Дзвони й високохудожні царські врата було забрано до луцьких музеїв.

Із початком демократизації група православних домоглась визнання цих напівруїн пам’яткою архітектури. Щойно відновлена українська держава навіть виділила кошти й фахівців на реставрацію. Багато потрудилась і сама громада. 19 грудня 1993 року у відродженій святині вперше відслужили Літургію. А вже в січні наступного парафія перейшла у Київський Патріархат, тож нині відзначає 20-річчя цієї події.

У 2000-му було розписано вівтар, а цього року вдалося завершити розпис усього храму.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 Травня, Середа
14 Травня, Вівторок