<

Українські полярники зафіксували найтеплішу зиму на станції «Академік Вернадський»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:13 | 10.09.2022 / Новини / /
Перегляди
107
/ Коментарі відсутні

В Антарктиці українські полярники зі станції «Академік Вернадський» зафіксували найтеплішу за весь час спостережень на зиму.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

“Цього року зима в нашому районі стала найтеплішою за весь час спостережень на станції “Академік Вернадський”! Середня температура повітря за зиму становить -2,13°С. Це на 0,4°С тепліше, ніж попередній рекорд, встановлений 1998 року”, – йдеться в повідомленні.

Аномальне тепло охоплює більшу частину Західної Антарктики, Антарктичний півострів (біля якого на острові Галіндез розміщена станція “Академік Вернадський”) та акваторію моря Ведделла.

У Національному антарктичному центрі повідомили, що ще пів століття тому звичною для цих місцин була середня зимова температура близько -10°С. Найнижчу середньозимову температуру зафіксували 1958 року -17,43°С. Тоді ж, у серпні, була зафіксована найнижча температура повітря за всі понад 70 років спостережень -43,3°С.

Абсолютний мінімум температури цього року повітря ледь перетнув позначку -8°С. “Таким чином, поновилися його найтепліші рекорди для липня і серпня за всі роки спостережень. Як правило, найнижчі значення температури за рік бувають у межах -15…-30°С”, – додали в Національному антарктичному центрі.

Довкола станції цього року через теплу зиму не утворилося льодового покриву.

Натомість тепла погода сприяла підвищенню вологи в атмосфері і збільшенню кількості опадів у вигляді снігу. На кінець зими висота снігового покриву біля станції перетнула позначку 2,5 м і продовжує наближатись до рекордних минулорічних 3 метрів.

До станції через відсутність льоду вже навідуються пінгвіни.

У Національному антарктичному науковому центрі нагадали, що коли в Україні літо, то в Антарктиді зима, а зараз там почалася весна.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер