<

Українці визначилися з найкращими поштовими марками 2023 року

22:24 | 24.01.2024 / Новини / /
Перегляди
39
/ Коментарі відсутні

Звання «Найкращої поштової марки України 2023 року» отримала мініатюра «Вічна пам’ять!». Найкращим поштовим блоком стали «Українські колядки в Києво-Печерській лаврі».

Підсумки відповідного голосування оприлюдненили на сайті “Укрпошти”.

Зазначається, що протягом минулого тижня прихильники українських поштових мініатюр голосували за найкращі поштові випуски 2023 року в двох номінаціях: “Найкраща поштова марка” і “Найкращий поштовий блок”. Загалом на голосування винесли 10 художніх марок та 8 поштових блоків, випущених “Укрпоштою” у 2023 році.

“За підсумками всеукраїнського голосування найбільшу кількість голосів та, відповідно, звання “Найкращої поштової марки України 2023 року” отримала мініатюра “Вічна пам’ять!” — йдеться у повідомленні.

Цей благодійний поштовий випуск “Укрпошта” презентувала 29 серпня у День пам’яті загиблих захисників України. Ескізом до марки стала картина заслуженого художника України Олега Шупляка “Журба” (2016 р.). На ній козак-бандурист схиляє голову над могилами побратимів, а над ним журавлі летять у вирій.

“Найкращий поштовий блок — “Українські колядки в Києво-Печерській лаврі”, який “Укрпошта” презентувала напередодні Різдва, 22 грудня, у стінах Успенського храму”, — повідомляє “Укрпошта”.

Випуск блоку присвячено історичній події — річниці проведення Православною Церквою України різдвяного богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, якому минулого року виповнилося 950 років.

На центральній марці блоку зображено колядників у святковому народному вбранні. Дія відбувається на тлі головного іконостасу Успенського собору, який відтворено на полях поштового блоку. По обидва боки іконостасу зображені засновники Києво-Печерської лаври — Преподобні Антоній і Феодосій Печерські. На двох інших марках змальовано будівлю Успенського собору. На одній марці — храм, відтворений на основі гравюри 1623 року з книги “Бесіди Святого Івана Золотоуста”. Це перше відоме зображення Успенського собору, яке дійшло до наших днів. На іншій марці — сучасний храм. Автор блоку — заслужений художник України Миколай Кочубей.

“Варто відзначити, що улюбленими марками українців також стали “Винищувачі зла” Максима Паленка, блок “Воїни світла. Воїни добра” Олександра Нікітюка, та марка “ПТН ПНХ”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що філателістичне мистецтво України у 2023 році — другому році повномасштабної війни — “закарбувало завзяття, жагу до перемоги, нескореність, біль та мрії українців”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця