<

У Верховній Раді пропонують ліквідувати «Укроборонпром»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:36 | 28.04.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У Верховній Раді зареєстровано проект закону, де передбачено можливість ліквідації ДК “Укроборонпром”. 

Документ №10248 від 24 квітня 2019 року подано групою народних депутатів, – інформує УП.

Серед ініціаторів законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження принципів прозорості та публічності у сфері формування та реалізації державної військово-промислової політики” – Сергій Пашинський, Іван Вінник, Тетяна Чорновол, Вадим Кривенко, Андрій Левус, Андрій Тетерук та Юрій Береза.

Як зазначають автори документу, наразі “спостерігається неефективне управління держпідприємствами, які входять до складу “Укроборонпрому … що тягне за собою неможливість задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань у продукції оборонного призначення, втраті інвестиційної привабливості підприємств, та у зловживаннях з боку посадових осіб держпідприємств, що полягають в укладення договорів та перерахуванні бюджетних коштів суб’єктам господарювання, які мають ознаки фіктивності тощо”.

Законопроектом запропоновано внести зміни до закону “Про особливості управління об’єктами держвласності в оборонно-промисловому комплексі” в частині ліквідації ДК “Укроборонпром” та підпорядкування підприємств – учасників концерну центральному органу виконавчої влади“. 

Зміни, зокрема, пропонується внести в частині визначення особливостей приватизації об’єктів держвласності, здійснення державно-приватного партнерства у вказаній сфері, а також відновлення платоспроможності боржника – суб’єктів державної власності оборонно-промислового комплексу або визнання їх банкрутом.

Нагадаємо,

  • 11 квітня на засіданні Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони його голова Сергій Пашинський заявив, що у парламенті планують зареєструвати законопроект щодо реформування оборонно-промислового комплексу, який передбачає, зокрема, й ліквідацію державного концерну “Укроборонпром”.
  • За словами Пашинського, майбутній законопроект передбачатиме ліквідацію “Укроборонпрому”, створення центрального органу виконавчої влади, який опікуватиметься питаннями оборонної промисловості, зміни до системи закупівель та розсекречення 80% державного оборонного замовлення, можливість державних оборонних підприємств створювати спільні підприємства із стратегічними партнерами та зміни до закону України про державну таємницю.
  • “Укроборонпром” був утворений на базі підприємств, які раніше були в управлінні Міноборони. На багатьох підприємствах досі зберігаються значні запаси матеріальних цінностей, які належать Міноборони.
  • Останні інвентаризації, проведені Міноборони на складах підприємств концерну, виявили значні недостачі. Ліквідація державного концерну може стати способом приховати масштаби розкрадань.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота