<

У Польщі відбудеться страйк фермерів із перекриттям доріг по всій країні

11:05 | 8.02.2024 / Новини / , /
Перегляди
113
/ Коментарі відсутні

У Польщі, у п’ятницю 9-го лютого, по всій країні планується загальний страйк фермерів, оголошений Національною спілкою солідарності індивідуальних фермерів (NSZZ), та перекриття доріг по всій країні — у тому числі проти продовження пільгової торгівлі ЄС з Україною.

7-го лютого, в Міністерстві сільського господарства країни відбулися переговори між керівництвом міністерства та представниками провінційних сільськогосподарських палат, про це повідомляє rmf24, пише Суспільне.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

За даними міністерства, “учасники переговорів підкреслили, що запланована на цю п’ятницю акція протесту має на меті донести до споживачів інформацію про проблеми, з якими стикаються фермери. Це також протест на їхній захист, на захист здорової польської їжі”.

“Фермери протестують по всій Європі. Вони мають схожі проблеми і думають однаково, незалежно від їхнього політичного вибору. Ми хочемо, щоб існував консенсус з питань сільського господарства, незважаючи на розбіжності. Ми вирішуємо проблеми в сільському господарстві шляхом діалогу з фермерами”, — заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський.

Він також заявив, що “польські фермери зазнали найбільших збитків через наплив сільськогосподарської продукції з України”.

Зазначається, що на зустрічі представники сільськогосподарського самоврядування звернули увагу на відсутність прибутковості у всіх секторах сільськогосподарського виробництва. Вони закликали прискорити прямі виплати та допомогу у зв’язку з посухою, а також спростити механізми Спільної аграрної політики. За даними палат, фермери напередодні весняно-польових робіт не мають достатніх доходів для придбання необхідних засобів виробництва.

Як пише rmf24, на початку лютого Національна спілка солідарності індивідуальних фермерів вирішила розпочати загальний страйк. Як йдеться у заяві, “причинами є рішення Брюсселя щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України та пасивність польського уряду”. З 10 ранку будуть заблоковані всі прикордонні переходи з Україною. Крім того, у деяких воєводствах розпочнеться тимчасове перекриття доріг. Вони триватимуть з 9-го лютого до 10-го березня.

“Наше терпіння увірвалося. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року є неприйнятною для всієї нашої аграрної спільноти”, — йдеться у заяві індивідуальних фермерів.

Активісти навели в цьому контексті рішення Єврокомісії продовжити дію торговельної угоди ЄС з Україною до червня 2025 року.

“Крім того, пасивність польської влади та її декларації про співпрацю з Єврокомісією, а також заяви про повагу до всіх рішень Єврокомісії щодо імпорту сільськогосподарської продукції та продуктів харчування з України не залишає нам іншого вибору, окрім оголошення загального страйку”, — йдеться у комюніке.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа
7 Травня, Вівторок