<

У Польщі обшукали понад 220 фірм у справі про ввезення зерна з України

01:09 | 24.06.2023 / Новини / , , /
Перегляди
129
/ 1 коментар

У Польщі в рамках справи про ввезення до країни українського зерна за дорученням Жешувської прокуратури співробітники Національної податкової адміністрації провели обшуки у 222 компаніях та митних установах.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє RMF24.

Розслідування щодо українського зерна, яке імпортується до Польщі, проводить Воєводська прокуратура в Жешуві. Вона вже взяла на себе десятки підготовчих проваджень для подальшого розслідування. І саме за її наказом у четвер діяли співробітники Національної податкової адміністрації.

«222 обшуки були проведені в штаб-квартирах імпортерів зерна та митних установах по всій країні», – повідомила в п’ятницю прокурор Ганна Бернат-Ложанська, прессекретар Жешувської регіональної прокуратури.

В результаті цих заходів вилучили велику кількість фінансової та бухгалтерської документації, докази прикордонного контролю, носії інформації, ділову кореспонденцію та понад 1 000 тонн зерна, яке, ймовірно, не відповідало заявленому в митній декларації, повідомила Бернат-Ложанська.

Прессекретар голови Національної податкової адміністрації Юстина Пасечинська повідомила, що в операції брали участь понад 800 співробітників.

В інтересах слідства подробиці про проведені обшуки не розголошуються.

Прокуратура Жешува долучила до розслідування провадження, які раніше вели інші прокуратури по всій країні, а також повідомлення, підготовлені митною та податковою службами. Слідчі розслідують усі випадки шахрайства, пов’язані з якістю українського зерна, яке імпортувалося як технічне або промислове, і могло бути використане для виробництва продуктів харчування або кормів для тварин.

Імпортери, які декларували використання зерна в технічних цілях, сподівалися обійти процедури і уникнути спеціалізованого тестування з боку інспекцій, відповідальних за перевірку такої продукції.

2-го травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту обмеженої кількості товарів з України. Було тимчасово заборонене ввезення до п’яти країн ЄС чотирьох сільськогосподарських продуктів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику – походженням з України.

Єврокомісія заявила, що заходи спрямовані на усунення логістичних проблем, пов’язаних з цими продуктами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

5-го червня Європейська комісія продовжила заборону до 15-го вересня. Водночас у кількох країнах, зокрема і Польщі, хотіли продовження дії заборони до кінця року.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота