<

СБУ викрила нові схеми для ухилянтів: серед затриманих – директор театру

01:11 | 19.03.2024 / Новини / /
Перегляди
305
/ 1 коментар

Служба безпеки заблокувала ще п’ять схем ухилення від мобілізації та незаконного виїзду призовників за кордон. У різних регіонах України затримано вісім організаторів оборудок.

Серед ключових фігурантів – директор театру та посадовиця міського відділу реєстрації актів цивільного стану, повідомляє пресслужба СБУ.

За гроші зловмисники пропонували військовозобов’язаним уникнути призову та втекти за кордон на підставі підроблених документів.

Вартість таких «послуг» оцінювали до 10 тис. американських доларів. Сума залежала від різновиду «схеми».

Так, у Києві: контррозвідники СБУ затримали двох мешканців столиці, які відправляли військовозобов’язаних до Євросоюзу за підробленими документами.

Зловмисники шукали потенційних клієнтів серед кола своїх знайомих та пропонували їм декілька схем виїзду.

Зокрема фігуранти оформлювали ухилянтів водіями міжнародних рейсів. Потім їхні персональні дані вносили до системи «Шлях» як перевізників медичних товарів та гуманітарних вантажів.

Крім того за окрему суму зловмисники продавали своїм клієнтам фіктивні посвідки на тимчасове проживання на території сусідньої країни Євросоюзу. Також одна із схем включала підроблений виїзний штамп, за наявності якого ухилянти могли перетнути кордон автобусними рейсами.

На Кіровоградщині: затримали директора одного із обласних театрів, який за гроші влаштовував ухилянтів до штату акторів культурного закладу.

Таким чином фігурант гарантував військовозобов’язаним «бронь» від мобілізації.

У Дніпрі: викрили юриста, який пропонував потенційним призовникам оформити фіктивний шлюб або опікунство над особою з інвалідністю. До протиправної діяльності він залучив чотирьох спільників, серед яких була посадовиця місцевого відділу реєстрації актів цивільного стану.

За схемою після реєстрації «шлюбу» ухилянт супроводжував жінку з інвалідністю у поїздці за кордон начебто для її лікування, а вже через кілька годин «дружина» поверталася в Україну.

Згодом їй оформляли розлучення та реєстрували новий «шлюб».

За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.




один коментар
  1. Спокус швидко розбагатіти під час війни на призовниках, дуже багато. А ще більше їх (спокус) у керівників місцевих владних органів України. Не кожному даний талан втриматися від них.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця