<

Розповіли, скільки волинян мають офіційний статус «доброволець»

14:46 | 14.03.2024 / Новини / /
Перегляди
107
/ Коментарі відсутні

За майже 10 років статус «доброволець» офіційно отримали 30 військовослужбовців з Волині і 30 капеланів

Про це розповіла директорка обласного департаменту соціальної і ветеранської політики Оксана Гобод, – повідомляє Суспільне.

Зі слів посадовиці, добровольцям у 2022 та 2023 роках з обласного бюджету виплачували на рік по 10 тисяч грн для часткової компенсації житлово-комунальних послуг. Цього року гроші на це ще не виділяли.

Роз’яснення юриста про статус «доброволець»

Як розповів юрист Олег Лягутко, в Україні законодавчо врегульовано, як добровольці можуть отримати статус учасника бойових дій і відповідні соціальні гарантії.

«Всі громадяни-добровольці, які свідомо захищали, виконували обов’язок захисту України і це може бути підтверджено певними документами, вони всі можуть отримати статус учасника бойових дій і це чітко передбачено в законодавстві», – каже юрист.

Зі слів Олега Лягутка, на сьогодні у понятті «доброволець» слід розрізняти моральний і юридичні аспекти. З юридичного погляду, добровольцями вважаються члени добровольчих формувань тергромад, які підпорядковуються ЗСУ.

«Особи, які добровільно прийшли в перший же день війни у військкомат і взяли до рук зброю – до моменту, коли вони прийшли до військкомату, вони робили це добровільно і були добровольцями. Але з моменту їх призову на військову службу їхній статус був рівно такий самий, як і статус мобілізованого», – додав юрист.

Чому День добровольця відзначають 14 березня

В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ ім. Кульчицького.

Офіційно свято на честь українських добровольців було установлено 17 січня 2017 року «Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України».

За даними Українського інституту національної пам’яті, у боях 2014–2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок