<

Розповіли, хто і для чого поширює фейк про те, що на Волинь «привезли одразу 200 загиблих героїв»

20:14 | 21.09.2023 / Новини / , /
Перегляди
11412
/ коментарі 2

Мережею шириться інформація про нібито понад 200 загиблих воїнів, тіла яких привезли на Волинь 16-го вересня. Автори стверджують, що «такого не було давно». Однак, забігаючи наперед, хочемо вас запевнити: такого не було ніколи.

Чому це – фейк, – пише Волиньпост.

Розпочалося все з тіктоку. Користувачка з Рівного, яка періодично поширює відео із зустрічі екіпажів місії «На щиті», вчергове опублікувала відео, на якому видно, як у Рівному зустрічають автівки, що привезли тіла полеглих у війні з росією Героїв.

У відео був лише короткий текст «16.09.2023р. Зустріч полеглих героїв».

Наступного дня у тіктоці стали з’являтися відео, створені на основі вже згаданого ролика, де до тексту додали про нібито 200 тіл полеглих.

Відео з текстом «Нє спіт Украіна… Сєводня за 16.09.2023 ночью прівєзлі больше ДВУХСОТ трупов на ВАЛИНЬ… гаварят такова прівоза нє била давно…» 16-го вересня опублікувала користувачка rosssiyanochka.

А ось тут уже з’явився російський слід про «больше 200 трупав»

Нік у пані промовистий, бо в описі профілю Юмарная Ольгуша з гордістю пише «Я – РУСКАЯ». Власне, цим все і сказано.

Відео Ольгуши «залетіло» в рекомендації і станом на вечір 20 вересня набрало понад 380 тисяч переглядів. Коментарі під роликом закриті, вочевидь, для того, аби не розкусили.

Щодо інших роликів – типова росія. Профіль нагадує збірник російських наративів. Тут – і про нацистів, і про українок, які працюють за кордоном повіями.

Прикро лише, що відео «розлетілося» тіктоком. З Ольгушою почали знімати дуети інші користувачі, зокрема з України. Коментарі під ними мають приблизно такий вигляд:

Не обійшлось, звісно, і без фейсбуку.

Вірити ролику росіянки, яка закликає українців до капітуляції, не варто.

Хоч фейк надто очевидний, ми все ж запитали про це у начальника відділу гуманітарних та спеціальних перевезень Волинського обласного бюро судово-медичної експертизи Андрія Лігуна, який координує роботу місії «На щиті» в області. Він наголосив, що жодного разу в область не привозили одночасно таку велику кількість загиблих воїнів.

16-го вересня на Рівненщину і Волинь, і справді повертали тіла загиблих Героїв, але екіпаж з Волині виїхав в Рівне на зустріч рівненському екіпажу за полеглими Герями з Волині, які полягли у війні з росією. Але про сотні чи навіть десятки загиблих, яких повернули водночас, не йдеться і не йшлося жодного разу. Тож Андрій Лігун підтвердив, що інформація – фейкова.

Наголошуємо також, що військове керівництво України до кінця воєнного стану не оприлюднюватиме точних даних про втрати серед наших захисників і захисниць. Про це заявляли неодноразово.

Висновки: відео і створені на його основі дописи у фейсбуці – черговий російський фейк, покликаний деморалізувати українців, посіяти відчай, паніку, підірвати мобілізацію, знизити довіру до президента і військового керівництва, щоб, зрештою, схилити до капітуляції.

Тож вкотре закликаємо перевіряти інформацію та сприймати усе з холодним розумом.




коментарів: 2
  1. Росія всіма способами буде гадити Україні ,а в нас є їх послідовники ,які все це розповсюджують МП не останнє місце займає.

  2. Неграмотна тітка з Росії пише дурниці , а мережі поширил неперевірену інформацію. Слава ЗСУ .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя