<

Посилення мобілізації в Україні: що буде з відстрочкою для багатодітних батьків

14:09 | 2.01.2024 / Новини / , /
Перегляди
729
/ Коментарі відсутні

Українське законодавство забороняє примусову мобілізацію військовозобов’язаних, які мають законну відстрочку від служби. До цієї категорії зокрема відносяться громадяни, що мають трьох або більше дітей.

Як пояснила в коментарі 24 каналу адвокатка з адвокатського об’єднання Legal Strategy Віолета Монастирська, право на відстрочку дійсне лише тоді, коли діти ще є неповнолітніми та перебувають на утриманні військовозобов’язаного. Але якщо такий громадянин виявить бажання, то може бути мобілізований добровільно за згоди військово-лікарської комісії.

Монастирська зауважила, що поданий в Раду наприкінці грудня законопроект про посилення мобілізації не передбачає жодних змін у питаннях мобілізації багатодітних батьків.

Статус багатодітної сім’ї підтверджує відповідне посвідчення. Його можна отримати у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), або департаментах з питань соціального захисту населення місцевих держадміністрацій. Також можна звернутися за оформленням посвідчення до виконавчих органів місцевої влади.

Щоб отримати посвідчення, необхідно подати наступні документи:

– заяву на отримання посвідчень для батьків та дітей про приналежність до багатодітної сім’ї;

– фотокартку на документи;

– документи, що підтверджують факт виховання дітей;

– копію довідки із закладу освіти або свідоцтва про народження дитини;

– копію свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі);

– копії паспортів батьків.

Зауважимо, Рада готує військовий облік для жінок. У законопроєкті йдеться, що під час дії воєнного стану жінок залучатимуть до проходження військової служби, однак, на бойові посади – тільки добровільно.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер