<

Якою була зістріч із міністром палива та енергетики, і чи буде все ж таки шахтарський бунт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:57 | 13.01.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
1
/ 1 коментар

Сьогодні волинські гірники зустрілися із міністром палива та енергетики Володимиром Демчишиним. До Києва приїхала делигація із Нововолинська у складі: губернатор Володимир Гунчик, мер Віктор Сапожніков, народний депутат Ігор Гузь, директор ДП шахти № 10 “Нововолинська” Петро Солоп, директор державного підприємства “Дирекція по будівництву об’єктів” Віктор Дук, представники ініціативної групи шахтарів – Богдан Макарчук та Анатолій Мухомеджанов.

Після зустрічі з міністром сьогодні у Верховній Раді України відбувся брифінг «Чи можливий шахтарський бунт». Мер Нововолинська Віктор Сапожніков наголосив: «Закриття шахт – шлях в нікуди».

Нині 1 і 9 шахти під загрозою закриття, 10-та шахта недобудована. На її будівництво уже витратили майже півтора мільярди гривень. «Якщо буде запущена 10-та шахта, то по проектній потужності на ній можна буде видобувати від 900 тисяч до 1 мільйона тонн вугілля у рік. На ній зможе працювати понад 1500 тисячі шахтарів», – говорить народний депутат Ігор Гузь. Проте вцілому це не зможе вирішити проблему, адже під загрозою закриття дві шахти Нововолинська, на яких нині працюють близько 4 тисяч людей.

Для волинських шахт потрібен перехідний етап,
інакше буде бунт

Зараз назріває великий соціальний бунт, який може спричинити до колапсу не лише міста, й вугільної галузі усієї України. Це пов’язано із тим, що у державному бюджеті на 2015 рік відсутні дотації на фінансування шахт, що фактично стає смертельним вироком для шахтарів та усієї галузі загалом. Немає й проекту рішення й шляхів залучення фінансів за таких умов.

Ігор Гузь пояснив “БУГу”, що такий різкий перехід до відсутності будь-яких дотацій ставить у глухий кут шахти і є просто неможливим. Натомість він вбачає можливість роботи шахт без дотацій лише через певний період та наголошує, що у такій ситуації повинен бути перехідний етап. Тому до 15 лютого, коли у Верховній Раді будуть вносити зміни до цьогорічного бюджету, який як відомо, був неоднозначно сприйнятий у кулуарах багатьма депутатами, час є. «Люф до 15 лютого – це можливість урегулювати ситуацію. Бо якщо вона не урегулюється, то буде бунт. Я не вірю, що не вдасться вирішити цю проблему», – резюмував депутат.
Ігор Гузь поділився, що готує законопроект до Верховної Ради про відновлення зони пріоритетного розвитку. Він пояснив: «Я хочу провести у Нововолинську круглий стіл, щоб ми внесли пропозиції та бачення з цього приводу. Бо навіть якщо 10-та шахта запуститься, то це не дасть усіх робочих місць, що є нині на шахтах Нововолинська».

Нині у Нововолинську є представники з Донбасу, чиї шахти незаконно відібрали так звані ДНР, ЛНР. Вони зацікавлені у тому, щоб займатися розвитком вугільної промисловості на Волині. Проте для них вкрай необхідна ясність і прозорість такої процедури. Поки ж механізм спонсорування чи приватизації шахт у таких умовах не налагоджений. Фактично немає ясності цього процесу. Це дуже гальмує вирішення питання.


Зустріч з міністром безрезультативна

До Києва поїхав також і мер Нововолинська Віктор Сапожніков. Після зустрічі із міністром палива та енергетики Володимиром Демчишиним він був розчарований відсутністю результативності: «Ситуація з шахтами дуже негативна. На жаль, я не почув ні концепції, ні реального бачення. Я приїду і не знаю, що сказати людям: і з яких коштів платити їм заробітну плату ще за листопад та грудень минулого року». Віктор Сапожніков стурбований відсутністю дотацій на шахти уже цього року. Він пояснив БУГу: «Нам говорять, що треба піднімати вартість тонни вугілля. Це правильно, але поки вартість піднімуть, то має пройти певний час. Але людям потрібно платити заробітну плату уже зараз. Ми коли прочитали коаліційну угоду, то, безперечно, були сумніви. Але думали, що час є до 2020 року, щоби шахти або приватизувати або закрити. І тому я як міський голова підрахував, що щорічно це мінус 20% дотацій на собівартість. Це 5 років, за які плавно можна пройти шлях до закриття чи розвитку із виходом на ту собівартість тонни вугілля, яку давним-давно треба було піднімати. А зараз фактично різко одним махом ліквідовують вугільну галузь. Я не маю відповіді на питання, але добре, що нас почули і ми можемо говорити про наші проблеми й у Верховній Раді і у Міністерстві палива та енергетики. Єдине, що не хочеться довести це до соціального вибух, у бо потім можновладці будуть мати з цим проблеми. Не міськимй голова приймав бюджет. Тому я звертаюсь саме до них, бо вугільна галузь може бути ліквідована не лише на Волині, а й в усій Україні. У лютому просимо переглянути бюджет».


Для спільної мети об’єднались верхи і низи

Активіст-представник ініціативної групи шахтарів Василь Гура впевнений: «Шахтарі Нововолинська готові на усе заради збереження шахт. На даний час ми хочемо вирішити це питання мирно. Коли людей готують до відчаю, то не буде іншого виходу як масовий бунт і поїдка усіх шахтарів до Києва». Богдан Макарчук, теж представник ініціативної групи, додав: «Це перший випадок коли об’єдналися верхи і низи для спільного вирішення проблеми. Нас вимушені підтримати і мер, і нардеп від нашого округу».

Ігор Гузь підсумував: «Моє бачення однозначне. Усі тверезомислячі люди розуміють, ніхто не буде казати, що треба далі продовжувати дотувати шахти. Є загроза закриття чи реструктуризації шахт. Але завдання номер 1 – добудування 10 шахти будь-якими коштами і будь-якими способами та перехідний етап до повної відмови від дотацій, а не різка їх відсутність».

Шахтарі готові на все

Якщо проблему фінансування вугільної галузі не вдасться вирішити, то шахтарі готові на все. У цьому сумнівів не виникає, адже говорять вони упевнено і перші кроки уже зроблені. Активісти шахтарської групи ініціювали також оновлення складу профспілок та готові йти до кінця, щоб вугільна галузь не зникла в Україні, а почала відновлюватися та розвиватися.

Image00005
Image00007

Катерина Котвіцька




один коментар
  1. У Криму і на Донбасі
    Лиш наївні наче діти
    Що у першім клясі
    Про покращення їм чешуть
    Звечора і вранці…
    А вони лише радіють
    Новій обіцянці
    Щиро б”є себе у груди
    Кожна владна гілка
    Що віднині більша буде
    …в бубликові дірка!!!
    З телевізора чіпляють
    Знов “лапшу” на вуха
    А воно роз”явить рота
    І безтямно слуха…
    Голосуйте за бандіта
    Парєнь он простой
    Ну і шо –шо он ворюга
    Главноє што свой…
    Для такіх,шоб не казав їм
    Хоч між очі сци
    Всьоравно для нас мілєє
    Наші подлєци…
    УКРАЇНА—видно зразу
    Їм чужа й далека
    Бо не крає душу сором
    Що підтримували зека…
    МАБУТЬ ЖИТЬ ЯК ВСІ КРАЇНИ
    НАМ ЩЕ НЕ НА ЧАСІ
    ДИВНІ ЛЮДИ В УКРАЇНІ
    І НЕ ТІЛЬКИ В КРИМУ Й ДОНБАСІ…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота